"Orbán hatékonyan száll szembe a képmutató uniós elittel"
Keményen kritizálta a felálló új Európai Bizottságot, a magyar jelöltet azonban támogatta Jaak Madison, aki az idén tavasszal felállt, hárompárti tallinni kormánykoalícióhoz tartozó Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) európai parlamenti képviselője.
2019. november 19. 17:36

Az EP külügyi bizottságának tagját, az észt Jaak Madisont Brüsszelben kérdezte a Magyar Hírlap, a magyar biztosjelölt meghallgatása után.

– Milyennek találta Várhelyi Olivér teljesítményét?

– Sokkal jobb volt, mint sok más biztosjelölt, köztük Josep Borrell, akiből kül- és biztonságpolitikai főképviselő lesz. Ő egészen katasztrofális volt, de átment, köszönhetően a nagyobb frakciók támogatásának, akik meglehetősen képmutatók, ha a biztosjelöltekkel szemben támasztott elvárásokról van szó.

– Frakciójuk, az Identitás és Demokrácia (ID) támogatta Várhelyit, Ursula von der Leyent azonban nem. Hogyan fognak szavazni az új Európai Bizottság egészéről?

– Szerintem a bizottságot nem fogja megszavazni az ID-frakció, mert van több biztosjelölt is, akiket nem támogatunk, ahogyan az elnök megválasztásának módját és Von der Leyen prioritásait sem. Persze tudjuk, hogy a képviselők többsége meg fogja választani, így nem fordítunk az események menetén. De nem állhatunk egy olyan bizottság mellé, amelynek az elnöke lényegében öngyilkosságot akar elkövetni a gazdaság- és energiapolitika, valamint a bevándorlás terén.

– Ennyire leírta önöknél magát Von der Leyen?

– Amikor nyáron beszédet tartott az EP-ben, néppárti létére a baloldal és a zöldek követeléseit ismételgette. Szerintem semmi köze nincs a kereszténydemokráciához. A kérdés tehát az, hogy megtévesztette-e a választóit, vagy a beszédében hazudott – egyik se jó pont egy politikusnak. Uniós állampolgárként egyébként az sem nyugtat meg, hogy olyan elnöke lesz az Európai Bizottságnak, aki tönkretette a német védelmi rendszert, közösen felelős Angela Merkellel a migrációs válságért, és vele együtt kész volt megszegni a kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat, amikor érdekükben állt.

– Júniusban ön is Budapesten járt az EKRE delegációjával, Orbán Viktor is fogadta önöket. Miben követnék a magyar kormány példáját?

– Magyarország nagyon hatékonyan képviseli az érdekeit az EU-ban, amikor hangosan bírálja az uniós intézmények döntéseit. Ezzel szemben Észtország eddig mindig a jófiú volt, aki csendben végrehajtott mindent. A kelet-közép-országokkal képmutatóan viselkednek az EU-ban: egyrészt azt hirdetik, hogy mind az unió polgárai vagyunk, másrészt viszont lenézik az új tagállamokat, azt mondják, hogy ők csak a támogatásokra hajtanak. Orbán Viktor kész ezzel vitába szállni, és markánsan képviseli a magyarok érdekeit. Szerintem ez minden tagállamnak jó példa lehet, nem csak Észtországnak.

ŐM

magyarhirlap.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Elbocsátották Gothár Pétert
  A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményben számolt be a vizsgálatról.
 • Az ellenzék visszahozta a megszorításokat
  A pozíciók osztogatása után rögtön megszorításokba kezdtek a baloldali vezetésű önkormányzatok, ismét megmutatva a valódi arcukat – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. A csütörtökön kezdődő uniós csúcsról úgy vélekedett, először lehet látni majd élesben, milyen változást hoz az új bizottsági és tanácsi vezetés.
 • Mégsem szabadulhat újabb olaszliszkai lincselő
  Egyelőre mégsem szabadulhat feltételesen sem az olaszliszkai lincselés 15 év fegyházra ítélt harmadrendű vádlottja, mivel a Szegedi Törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést.
MTI Hírfelhasználó