Várhelyi Olivér méltóságot adott az országnak
Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt szakbizottsági meghallgatásán egyértelmű volt a föderalista elvárás vele szemben: ítélje el a magyarok politikai akaratát kifejező demokratikus választásokon három ízben kétharmados parlamenti többséggel megerősített Fidesz-KDNP-pártszövetség kormányának döntéseit, határolódjon el a magyar kormányfőtől!
2019. november 26. 14:58

Azt várták a szakbizottságban Várhelyi Olivér biztosjelölttől, hogy egyen a hazáját elítélő politikai deklarációkba foglalt hűségesküt az „európai alapértékek” és a jogállamisági előírások föderalista értelmezésének kizárólagossága mellett!

Ugyanezeket a követelményeket visszhangozták az Európai Parlamentbe delegált magyar ellenzéki pártok, nem leplezve az ízléstelenségig felfokozott várakozásukat, hogy mindezekkel Várhelyit szembesítsék. Mert csak akkor tekinthető függetlennek és az euró­paiság iránt elkötelezettnek, ha nyilvánosan megtagadja a magyar választópolgárok szuverén akaratát azzal, hogy szembefordul a magyar kormánnyal.

Várhelyi Olivér erre nem volt hajlandó.

Némi szorongással figyeltem a meghallgatás elején, hogy az egyre záporozó kérdésekkel megtörik-e a magyar biztosjelöltet, de a reagálásai hallatán a kezdeti feszültség egyre oldódott bennem: nem, ez az ember nem fog behódolni. Szemléletes példa volt, amikor Tineke Strik zöldpárti képviselő először elvitatta, hogy az ­uniós csatlakozási kritériumoknak megfelelnének a jelenlegi magyarországi politikai viszonyok, majd rákérdezett, hogy ebben a helyzetben Várhelyi szerint most felvételt nyerne-e hazánk az EU-ba.

„Ha ilyen hiányosságokat látnánk, természetesen nem kapná meg a támogatást, hogy felvegyék az Európai Unióba” – hangzott a válasz a feltételes móddal finoman érzékeltetve, hogy nem igazoltak a felvetett hiányosságok. Hátborzongató profizmussal hárított el minden hasonló politikai provokációt. A helyenként abszurditásba hajló vallatás közben kifejezetten a normalitás visszatérésének jó érzését váltotta ki, amikor a várakozásokkal ellentétben Várhelyi kifejezte azt a szilárd meggyőződését, hogy „az európai és nemzeti érdekek nem zárják ki egymást. A művészet az, hogy közös nevezőt sikerüljön találni, ami mindenki számára elfogadható.”

Pedig mennyivel könnyebb dolga lett volna, ha kapitulál, ha a kérdezők politikai szándékát kiszolgáló válaszokat adva visszaigazolja a Magyarország elleni vádakat! Nem tette meg. Szakmai­ságon és tisztességen nyugvó fölényes magabiztossággal szerelte le a cselesebbnél cselesebbnek szánt alattomos támadásokat. A meghallgatás végén úgy állt fel az asztalától, hogy megvédte a saját függetlenségét és hazája méltóságát.

Beszédes, hogy ezt a magyarországi ellenzéki pártok olyan kudarcnak élték meg, ami a fenyegetőzésüket váltotta ki. Az Európai Egyesült Államok megteremtése, és ezzel a magyar önrendelkezés leépítése iránt elkötelezett Demokratikus Koalíció, Momentum és MSZP sorozatban tette nyilvánossá, hogy Várhelyi megválasztását követően rajta tartják majd a szemüket minden mozdulatán.

Nyugalomra ad okot azonban, hogy – látva a magyar biztos felkészültségét, elegáns határozottságát – nem kétséges: jóval nagyobb szellemi kihívásokra hivatott, mint amennyire Gyurcsányné, Ujhelyi István és Cseh Katalin valaha is képes lenne.

Ádám Attila Európa-jogi szakjogász

magyarnemzet.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó