Klerikális reakció
2019. november 30. 01:22

Gyurcsányné meghirdette a klerikális reakció elleni küzdelmet.

„Majd elfelejtettem!

Gyurcsányné – talán a családi hagyományt követve – meghirdette (hallgatóság és közönség nélkül) a klerikális reakció elleni küzdelmet. Ez rendben is van.

Csakhogy pont annyira érti a vallásokat, mint becses férje, aki ugye többször is bérmálkozott, egyedül a világon.

Tehát: katolikus fundamentalizmus (sajnos, nem sajnos) _nincs_ . Per definitionem nem lehet fundamentalista a katolikus, és a fundamentalisták többnyire épp azért bírálják őket, mert nem fundamentalisták.

Keresztény fundamentalisták tehát akadhatnak, de azok pont nem katolikusok. Meg van még sokféle fundamentalizmus, például emberjogi is, van is egy lapjuk, aminek a címe – tádám! –: Fundamentum.

Persze, tudom én, sokat ne várjunk. Azért remélem, nem kezdenek tüstént papgyilkolászásba, mint a »régi szép időkben«, ahová visszavágynak.”

Megadja Gábor: Katolikus fundamentalizmus nincs

mandiner.hu - facebook
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
MTI Hírfelhasználó