Soros György akciója sérti a nemzeti érdeket
Nem cáfolta a titkosszolgálat az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tegnapi ülésén lapunk nemzetbiztonsági forrásból származó információit, amelyek szerint Soros György megpróbált nyomást gyakorolni Angela Merkel német kancellárra annak érdekében, hogy ne a magyar kormány jelöltje kapja meg az Európai Bizottság bővítési biztosi pozícióját. Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: a spekuláns akció­ja sérti a nemzeti érdeket, ezért is vette napirendre a bizottság a befolyásolási kísérletét.
2019. november 30. 10:53

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tegnap meghallgatta a hírszerzés és az elhárítás illetékeseit, miután lapunk megbízható nemzetbiztonsági forrásból származó értesülések alapján arról számolt be, hogy Soros György megpróbálta befolyásolni az Európai Bizottság összetételét oly módon, hogy ne Magyarország kapja a bővítési biztosi pozíciót. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az ülés után közölte: megkérdezték az Információs Hivatalt az ügyről, és nem kaptak a sajtóban megjelent információkkal ellentétes tájékoztatást.

– Soros legújabb akciója sérti a nemzeti érdeket, ezért is vette napirendre a bizottság a befolyásolási kísérletét. A spekuláns és szervezetei komoly lobbitevékenységet folytattak, hogy ne Várhelyi kapja a bővítési portfóliót Ursula von der Leyen új bizottságában, a milliárdos törekvései azonban eredménytelennek bizonyultak – jelentette ki az ülés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a zárt ülésen a szokásos éves beszámolóját tartotta meg. A tárcavezető emellett hangsúlyozta, hogy állandósuló és folyamatosan növekedő migrációs nyomással kell számolnunk a jövőben.

 

A spekuláns mindent megtesz hazánk ellen Fotó: Reuters

– A Nyugat-Balkánon 98 ezer illegális bevándorló torlódott fel, és ez Közép-­Európa számára is kockázatot jelent. Ezenfelül Törökországból 398 ezer illegális határátlépési kísérletet jelentettek november közepéig, ez 128 ezerrel több, mint az egész éves adat – fogalmazott, hozzátéve: Törökországban négymillióra nőtt a bevándorlók száma, és belpolitikai kérdéssé kezd válni az a negyvenmil­liárd dolláros összeg, amit Törökország eddig a migránsokra költött. – Ezért továbbra is kockázati tényező, hogy a törökök megnyitják-e a kapukat a bevándorlók előtt Európa felé – mutatott rá.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az amerikai üzletember a német kancellárnál próbált lobbizni a magyar biztos megbuktatásáért, ám nem sikerült elérnie Angela Merkelig. Soros Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata az egyik főtámogatója a Német Külpolitikai Társaságnak (DGAP), ezért remélhette a milliárdos, hogy a szervezet elnökét arra utasíthatja, vegye rá Merkelt a kinevezés meghiúsítására. A tőzsde­spekuláns a Daniela Schwarzerrel folytatott beszélgetés során azt hangoztatta, végzetes veszélyt jelentene az euró­pai integráció egész külső hitelességére, ha a magyar kormány delegálna tisztviselőt a kérdéses posztra. Soros mindezt azzal igyekezett alátámasztani, hogy szerinte Orbán Viktor magyar kormányfőnek túl szoros és az unióra nézve kockázatos a kapcsolata az oroszokkal és a törökökkel.

Bár Schwarzer személyesen ismeri Sorost, és rendszeresen beszélnek telefonon, a kérés mégis meglepte. Közölte a milliárdossal, hogy „a dolgok nem így működnek”, s dacára annak, hogy fel tudná hívni a kancellárt, teljesen kizárt, hogy ennyire direkt politikai tanácsot adjon neki. Soros nehezen fogadta el az elutasítást, és próbálta győzködni ­Schwarzert az ügy jelentőségéről. Soros akcióját az is motiválhatta, hogy a bevándorláspárti erőknek nem érdekük a Balkán stabilitásának megőrzése. A milliárdos lobbierejét egyébként világosan megmutatja az alapítványbirodalmának egy belső anyaga, amely szerint a velük rokonszenvező EP-képviselők száma meghaladta a kétszázat az előző uniós ciklusban.

magyarnemzet.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó