Soros György akciója sérti a nemzeti érdeket
Nem cáfolta a titkosszolgálat az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tegnapi ülésén lapunk nemzetbiztonsági forrásból származó információit, amelyek szerint Soros György megpróbált nyomást gyakorolni Angela Merkel német kancellárra annak érdekében, hogy ne a magyar kormány jelöltje kapja meg az Európai Bizottság bővítési biztosi pozícióját. Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: a spekuláns akció­ja sérti a nemzeti érdeket, ezért is vette napirendre a bizottság a befolyásolási kísérletét.
2019. november 30. 10:53

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tegnap meghallgatta a hírszerzés és az elhárítás illetékeseit, miután lapunk megbízható nemzetbiztonsági forrásból származó értesülések alapján arról számolt be, hogy Soros György megpróbálta befolyásolni az Európai Bizottság összetételét oly módon, hogy ne Magyarország kapja a bővítési biztosi pozíciót. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az ülés után közölte: megkérdezték az Információs Hivatalt az ügyről, és nem kaptak a sajtóban megjelent információkkal ellentétes tájékoztatást.

– Soros legújabb akciója sérti a nemzeti érdeket, ezért is vette napirendre a bizottság a befolyásolási kísérletét. A spekuláns és szervezetei komoly lobbitevékenységet folytattak, hogy ne Várhelyi kapja a bővítési portfóliót Ursula von der Leyen új bizottságában, a milliárdos törekvései azonban eredménytelennek bizonyultak – jelentette ki az ülés után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a zárt ülésen a szokásos éves beszámolóját tartotta meg. A tárcavezető emellett hangsúlyozta, hogy állandósuló és folyamatosan növekedő migrációs nyomással kell számolnunk a jövőben.

 

A spekuláns mindent megtesz hazánk ellen Fotó: Reuters

– A Nyugat-Balkánon 98 ezer illegális bevándorló torlódott fel, és ez Közép-­Európa számára is kockázatot jelent. Ezenfelül Törökországból 398 ezer illegális határátlépési kísérletet jelentettek november közepéig, ez 128 ezerrel több, mint az egész éves adat – fogalmazott, hozzátéve: Törökországban négymillióra nőtt a bevándorlók száma, és belpolitikai kérdéssé kezd válni az a negyvenmil­liárd dolláros összeg, amit Törökország eddig a migránsokra költött. – Ezért továbbra is kockázati tényező, hogy a törökök megnyitják-e a kapukat a bevándorlók előtt Európa felé – mutatott rá.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az amerikai üzletember a német kancellárnál próbált lobbizni a magyar biztos megbuktatásáért, ám nem sikerült elérnie Angela Merkelig. Soros Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata az egyik főtámogatója a Német Külpolitikai Társaságnak (DGAP), ezért remélhette a milliárdos, hogy a szervezet elnökét arra utasíthatja, vegye rá Merkelt a kinevezés meghiúsítására. A tőzsde­spekuláns a Daniela Schwarzerrel folytatott beszélgetés során azt hangoztatta, végzetes veszélyt jelentene az euró­pai integráció egész külső hitelességére, ha a magyar kormány delegálna tisztviselőt a kérdéses posztra. Soros mindezt azzal igyekezett alátámasztani, hogy szerinte Orbán Viktor magyar kormányfőnek túl szoros és az unióra nézve kockázatos a kapcsolata az oroszokkal és a törökökkel.

Bár Schwarzer személyesen ismeri Sorost, és rendszeresen beszélnek telefonon, a kérés mégis meglepte. Közölte a milliárdossal, hogy „a dolgok nem így működnek”, s dacára annak, hogy fel tudná hívni a kancellárt, teljesen kizárt, hogy ennyire direkt politikai tanácsot adjon neki. Soros nehezen fogadta el az elutasítást, és próbálta győzködni ­Schwarzert az ügy jelentőségéről. Soros akcióját az is motiválhatta, hogy a bevándorláspárti erőknek nem érdekük a Balkán stabilitásának megőrzése. A milliárdos lobbierejét egyébként világosan megmutatja az alapítványbirodalmának egy belső anyaga, amely szerint a velük rokonszenvező EP-képviselők száma meghaladta a kétszázat az előző uniós ciklusban.

magyarnemzet.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
 • Gulácsi: a PSG ellen is van esélyünk
  "Óriási dolog, amit elértünk tegnap, ez a karrierem eddigi csúcspontja. Ott lenni Európa legjobb négy csapata között hatalmas szó, óriási tett a csapattal" - mondta Gulácsi Péter, a Lipcse magyar válógatott kapusa.
 • Védjegyek is oltalmazzák a magyar borokat
  Nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
MTI Hírfelhasználó