Stabil a hazai HIV-helyzet
A mai modern terápiáknak köszönhetően stabil a HIV-helyzet hazánkban: mára eljutottunk odáig, hogy aki megfelelően szedi a gyógyszert, az nem fertőz – mondta el a Magyar Nemzetnek Szlávik János infektológus főorvos. Budapest mellett már vidéken is elérhetőek a terápiák, amelyeket teljes mértékben finanszíroz az állam.
2019. december 2. 17:01

A teljes egészében államilag finanszírozott, korszerű terápiának és a HIV-vel élők évek óta alacsony számának köszönhetően stabil a hazai HIV-helyzet – mondta el a Magyar Nemzetnek Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa. – A modern terápia nagyon sokat javított a HIV-pozitív betegek életminőségén, a korábban elérhető gyógyszerek mellékhatásaival ma már nem kell számolni. Ráadásul aki megfelelően szedi a gyógyszereit, az gyakorlatilag nem fertőz – hangsúlyozta Szlávik János.

Jelenleg – becslések szerint – 3000-4000 főre tehető a hazai HIV-fertőzöttek száma, közülük kétezren kapnak kezelést. A hazai HIV-fertőzötteknek tehát körülbelül a fele részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről – tájékoztatta lapunkat az infektológus főorvos. Magyarországon továbbra is stabil a helyzet: tavaly 229 új HIV-fertőzöttet szűrtek ki, ami arányaiban megegyezik az idei első félév adataival. A HIV-terápia már nemcsak Budapesten érhető el, hiszen a korábban kizárólag főváros-központú ellátást az elmúlt években decentralizálták. Ma már az ország déli és keleti részén élő pácienseknek nem kell a kezelés miatt a fővárosba utazniuk, mivel Miskolcon, Debrecenben és Pécsett is nyílt ellátóközpont, ahol biztosítják térítésmentes, korszerű kezelést. Bár a gyógyszeres terápiák sokat fejlődtek az elmúlt években, a szakemberek szerint továbbra is probléma, hogy kevesen járnak szűrésre. Az ÁNTSZ adatai szerint itthon tavaly 57 beteget jelentettek a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában, tehát általában minden negyedik fertőzött későn szembesül a betegség tényével. A WHO adatai szerint világszerte összesen 37,9 millió HIV-pozitív él a világon, és 62 százalékuk, azaz több mint 23 millió ember részesül gyógyszeres terápiában.

Szlávik János kitért rá: jelenleg Oroszországban és Ukrajnában van HIV-krízis, ám idén ott is mérséklődött a fertőzöttek száma. Hazánk egyébként nemzetközi viszonylatban is rendkívül jó helyzetben van ezen a téren, nemcsak a betegek alacsony száma miatt, hanem azért is, mert ritka, hogy az állam a teljes kezelési összeget átvállalja – mutatott rá Szlávik. A szakember szerint a HIV-fertőzés ma már jól kezelhető és szinten tartható: az időben kiszűrt fertőzés és a pontosan követett gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma. A főorvos szerint ez azt is jelenti, hogy a HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek: dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Másrészt ha a fertőzött személy tisztában van a betegségével – és kezelést is kap –, megszakad a vírus átadásának láncolata – emelte ki Szlávik János. Mint ismert, a HIV egyébként hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.

Szlávik János elmondta, a kockázati csoportokba elsősorban a meleg férfiak (Magyarországon túlnyomó többségben ők fertőzöttek), az intravénás drogot használók, továbbá a prostituáltak tartoznak. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy minden aktív szexuális életet élő férfinak és nőnek érdemes szűrésre mennie, hogy megismerje a saját HIV-státuszát. Hazánkban minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is: a szűrőhelyek listája megtalálható a Hivszures.hu oldalon. Az infektológus tapasztalatai szerint nagy szükség van a tavaly megnyílt új, budapesti szűrőállomásra is, ahol heti két alkalommal, minden kedden és csütörtökön végzik a szűrést, és sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új pacifizmus
  Ha mégis – legalább szimbolikusan – ragaszkodunk a NATO létezéséhez, és mindenáron védelmezni akar minket, NATO-polgárokat, álljon őrt Európa határainál, és állítsa meg azt az inváziót. Amit migrációnak álcázva szabadítanak kontinensünkre.
 • A szankciós politika okozza a gazdasági bajokat
  Mihálffy Béla (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arra kérte a szegedi városvezetést, hogy a hatszorosára nőtt áram- és többszörösére drágult gázszámlát küldjék el Brüsszelbe, és ott a baloldali politikai szövetségeseik közbenjárásával intézzék el, hogy azok ki legyenek fizetve.
 • Az energetikai infrastruktúra összekötése
  Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó