I. Szolid "üdvözlés"...
KDNP: az emberek egészsége nem lehet vita tárgya! MSZP: aktuális ügyekről! DK: már bevezetés előtt megbukott az iskolaérettségi vizsgálatok bürokratikus rendszere! Párbeszéd: aktuális kérdéseik!
2019. december 3. 18:24

Klasszikus műfaj a napirend előtti felszólalás, sportnyelven szólva bemelegítés az érdemi munkára. A Házszabály szerint csak országos ügyekben szabadna, illene napirend előtt szólni, de ki mondja meg, mi számít annak, s mi nem, - elvégre mérlegelni csak az elhangzása után lehet. A mondandók azonban előre elhatározottak, pártállástól függően szidalmazók, elmarasztalók, avagy elégedettséget, büszkeséget kifejezők.

Nem volt meglepetés, hogy e hét első napján is a napirend előtti szónoklók ugyanazt egészen másként látták, másként értékelték. A szolidabb ”zajokat” is jelezve, - íme!

 

„Az emberek egészsége nem lehet vita tárgya!”

SIMICSKÓ ISTVÁN, (KDNP): - Az egészség nagy érték! Számos kutatás alátámasztja mindazt, hogy elsősorban a genetika mintegy 20 százalékban, a környezeti hatások körülbelül szintén 20 százalékban, az életmód 45-50 százalékban, valamint az egészségügyi intézmények ellátási színvonala 10-15 százalékban határozza meg az emberek egészségét. A kormány mind az egészséges életmód, mind az egészségügyi intézmények vonatkozásában számos programot indított, a prevenció, a megelőzés, a sportolás, a mindennapos testnevelés bevezetése mellett az egészségügyi intézmények, kórházak fejlesztésére vonatkozóan is.

- 2026-ig az „Egészséges Budapestért” program révén Budapest négy centrumkórházat kíván megvalósítani, 11 gyógyintézetet, 13 társkórházat és 32 szakrendelő-beruházást szeretne támogatni mintegy 700 milliárd forintos értékben. Kiváló program mindez: az emberek egészségéről szól, az egészség megőrzéséről szól. Ennek ellenére számos kritikát kaptunk az elmúlt években, hogy még többet kellene költenünk az egészségügyre. (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: jogosan! Az elnök csenget.) Bár, én emlékszem még 2006-ra, amikor önök, az önök által alkotott kormány 5 ezer egészségügyi dolgozót bocsátott el a magyar egészségügyből, - ennyit a hitelességről és a kritikákról! Az októberi önkormányzati választásokon önök ennek ellenére lehetőséget kaptak számos helyen, számos kerületben, számos városban, így Budapesten is önök adják most a főpolgármester személyét.

- Megmondom őszintén: ami az elmúlt hetekben, hónapokban történt, nagyon nehezen követhető. Az új fővárosi vezetés részéről elhangzott nyilatkozatokból messziről látszik: klímavédelem, klímavészhelyzet kapcsán még a hóhelyzetet sem tudják megoldani! Atlétikai világbajnokság rendezése, a centrumkórházak, az egészségügyi intézmények kapcsán is számos nyilatkozat hangzott el. Ezen nyilatkozatokat hallgatva, Katona József Bánk bán című művéből, a II. András egykori feleségével, Gertrudisszal szembeni merénylet előkészülete során elhangzott mondat jut eszembe: „A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.” Valahogy Karácsony Gergő-s mondat ez, azt hiszem, hogy érdemes ezen elgondolkodniuk. Érdemes nyíltan színt vallaniuk ebben a kérdéskörben is! Azért mondom ezt, mert a múlt héten, szerdán a Fővárosi Közgyűlés hozott egy döntést. Ez a döntés arról szólt, hogy nem támogatják a dél-budai centrumkórház megépítését és beruházását, és nem kívánnak hozzájárulni az egészségügyi fejlesztésekhez, finanszírozásához sem. (Varju László: Hazudsz!) Sőt, leszavazták a Fidesz két módosító javaslatát is, amely a szuperkórház felépítéséről szólt, és 10 milliárdos évenkénti fővárosi hozzájárulást nyújtott volna az egészségügyi intézmények korszerűsítésére. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Miért nem 20-at?) Majd igen sajátos dolog történt, mondom ezt újbudaiként: egy nappal később Újbudán önkormányzati képviselő-testületi ülés volt, ahol az önök DK-s polgármestere hozatott egy határozatot, amely pedig a támogatásáról szólt. Tehát nem is meg igen is, egészen sajátos és érdekes dilemma mindez!

- Képviselőtársaim! KDNP-s politikusként nyugodtan mondhatom: fontos az elvi politizálás, önöknél is fontos kellene hogy legyen! Van elvi politikus, és van pragmatikus politikus, de az mindent felülír, ahogy az önök képviselői döntöttek ebben a kérdéskörben. Van egy népies mondás, és ez úgy szól, hogy „szilárd és hajlíthatatlan elveim vannak, ezek közül az első az, hogy mindig rugalmasnak kell lennem!” Na, de ennyire, tisztelt képviselőtársaim? Azért ez a rugalmasság már több, nem ezt várják el az emberek önöktől. Igenis, azt várják el az újbudai emberek is és mindenki, hogy őszintén mondják meg, mit szeretnének a fővárosi fejlesztések vonatkozásában; az újbudai emberek jogosan várják el erre a kérdésre az egyértelmű választ! Bízom benne, hogy előbb-utóbb színt vallanak! Bízom benne, hogy a kormány programját, amely a magyar emberek egészségének a megőrzéséről szól, az új szuperkórházak megépítéséről szól, támogatni fogják, mert a magyar emberek egészsége, egészségmegőrzése nem lehet vita tárgya! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Valóban, az önkormányzati választások óta, ha valaki természetes, józanésszel gondolkodik, akkor nem tudja felfogni, hogy mi történhetett a fővárosi baloldali politikusokkal itt a parlamentben is meg a Fővárosi Közgyűlésben, meg olykor a XI. kerületben, ugyanis ellenzik a dél-budai szuperkórház építését. Mi kell ahhoz, hogy egy politikus, aki egy kerületért vagy a fővárosért felel, a fővárosi, kerületi emberek boldogságáért felel, egészségéért felel, egy százszázalékos kormányzati beruházásban felépülő, XXI. századi kórházra nemet mondjon? Mi kell ahhoz, hogy semmifajta hatástanulmánnyal, átlátható konzultációval nem rendelkezve, egy száz százalékban kormányzati beruházást, az egészségügyi szuperkórház-fejlesztést, a fővárosi ellenzéki politikusok szavazáskor a Fővárosi Közgyűlésben a „nem” gombot nyomják meg? Nem segítik, nem hozzátesznek még valamit a saját tudásukból, hanem akadályokat gördítenek az elé, hogy a kormány a 700 milliárd forintos „Egészséges Budapest” programból egy új szuperkórházat építsen, amely a budapestieknek is, de nyilvánvalóan a Dél-Buda környékén elhelyezkedő agglomerációs települések számára is pozitívumot jelent, hiszen onnan is a betegeket adott esetben, ebbe a szuperkórházba vinnék, így közel másfél millió embernek az ellátásában nagyon pozitív fejlemény lenne.

- Képviselő Úr! Azt hiszem, minden budapestit hidegzuhanyként ért, hogy a megválasztott fővárosi közgyűlési tagok nem támogatják ennek a szuperkórháznak a fejlesztését! Pedig az elmúlt években 91 kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást sikerült felújítanunk, emellett építettünk 23 új rendelőintézetet, 34 legkorszerűbb igényeknek megfelelő mentőállomást is Magyarországon, és vettünk 800 teljesen új mentőautót is. Minden településen, ahol korábban kórházfejlesztés volt, új mentőállomás lett, új rendelőintézet lett, örültek ennek, és ahol tudták, segítették, nem pedig gáncsolták ezeket a fejlesztéseket. Itt, Budapesten is az elmúlt esztendőben olyan új diagnosztikai gépek kerültek beszerzésre, amelyek 10 százalékkal növelték Budapest diagnosztikai kapacitását, hogy meg lehessen pontosan állapítani, ki milyen betegségben szenved, és minél hamarabb el lehessen kezdeni gyógyítani, a várólistákat tovább csökkenteni.

- Képviselő Úr! Ha megnézik az „Egészséges Budapest” programot, járóbeteg-ellátásra, 58,6 milliárd forint van forrásként lekövetve: az önkormányzatoknak kellene ezt garantálnia, az önkormányzati bevételeikből kellene ezt kitermelni, de azt mondja a kormány, hogy Budapesten is jóval magasabb értékben, vállal fejlesztési forrásokat. Mivel fontosak a kormány számára az emberek egészsége, ezért vállalta, hogy 32 helyen nem önkormányzati forrásból, ahogy azt a törvény előírná, hanem kormányzati forrásból fogjuk fejleszteni a járóbeteg-ellátást, és ez így van Budapest környékén is. Ha csak a saját körzetemet nézem, a települések több mint 50 százalékában, 34 településből 18 településen az alapellátást is nem helyi forrásból, hanem kormányzati forrásból, az „Egészséges Budapest” programból, a „Magyar falu” programból és más kormányzati forrásokból lehet fedezni. Tehát a kormány a saját felelősségi körén kívül is újabb és újabb vállalásokat tett Budapesten és a közép-magyarországi régióban és ezért ért mindenkit hidegzuhanyként a hír, hogy ezt a kerületért vagy a fővárosért felelős vezetők megakadályozni próbálják. (Taps a kormánypártok soraiban.)

„Aktuális ügyekről..!”

TÓTH BERTALAN, (MSZP): - Képviselőtársaim! A múlt héten három olyan esemény történt, amely egyértelműen rámutat, rávilágít a Fidesz torz gazdaság- és társadalompolitikájára, tulajdonképpen feltárja azokat a területeket, amelyek egyértelműen a Fidesz-kormányzat kudarcára utalnak. Azokra a területekre világít rá, mint az oktatás, az egészségügy és a klímaváltozás, amelyek egyértelműen nem fontosak a Fidesz számára. De mi volt ez a három esemény? Pénteken Budapesten és az ország nagyobb városaiban több ezer fiatal vonult az utcára. Felhívták a figyelmet a vészhelyzetre, a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára, és azonnali cselekvésre szólították fel nemcsak a magyar, hanem a világ összes kormányát. Szombaton pedagógusok ezrei vonultak az utcára, a köznevelési rendszer problémáira hívták fel a figyelmet, magasabb bért követeltek, kiszámítható életpályát, óraszámcsökkentést és a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítását. Ugyanezen a napon az egészségügyi ágazat egyik szakmai érdekképviseleti szervének, a Magyar Orvosi Kamarának a közgyűlésén is kimondták az orvosok, hogy elég volt az egészségügy fideszes rombolásából! 16 év után elsöprő fölénnyel olyan vezetést választottak, akik jobb egészségügyet kínálnak, és azért harcolnak, mert tisztességet, betegbarát, hálapénzmentes egészségügyet szeretnének. Nos, mi is!  Az MSZP nevében ezúton gratulálok a Magyar Orvosi Kamarának a döntéshez, Kincses Gyula elnök úrnak, és kívánok erőt és sikereket, és együttműködést ajánlok.

- Képviselőtársaim! Erre a három eseményre mi volt a Fidesz válasza? Az hogy a klímatüntetés résztvevői csak hisztiznek! Kövér László elnök úr róluk mondta, hogy agymosottak, akik szerint ma a klímaváltozás a legfontosabb ügy a világban, retardáltak, akik amúgy sem akarnak iskolába járni, és a tüntetés jó alkalom az iskolából való lógásra. A pedagógustüntetés pedig a Fidesz szerint nem a pedagógusok, nem a tanulók és nem a szülők érdekeiről szól, hanem az csak egy ellenzéki megmozdulás, amelyet valami rejtélyes, ismeretlen hálózat finanszíroz azért, hogy végső soron elveszejtse Magyarországot. Nehéz szavakat találni ezekre a reakciókra, csúnyát pedig mégsem akarok mondani. Pedig nem olyan bonyolult. Arról van szó, hogy az emberek rájöttek, hogy ha együtt, közösen kiállnak az érdekeikért, eredményt érhetnek el. A Fidesz azonban semmit nem tanult október 13-ából, semmit sem értenek a mai világból!

- Képviselőtársaim! Október 13-án rengeteg város és nagyváros szabadult ki a Fidesz fogságából, mert az emberek úgy döntöttek, hogy elég volt a Fidesz hatalmából. Ezeken a településeken élnünk kell a belénk vetett bizalommal, és élni is fogunk vele! Egy teljesen más hatalom- és államfelfogást, szociális modellt kell bemutatnunk. Megtehetjük az első lépést az esélyteremtő állam felé, mert meggyőződésem, hogy Magyarországon esélyteremtő államra van szükség. A szegénység, az egyenlőtlenségek növekedése és a lecsúszás veszélye kritikus szintet ért el! Valódi esély pedig akkor lesz, ha korszerű oktatást, magas szintű egészségügyi ellátást és szociális biztonságot teremtünk mindenki számára.

- Képviselőtársaim! Pontosan tudjuk, hogy a hatalomtól anyagi függőségben lévők nem képesek megvédeni a demokráciát! A szabad településeken ezeken a problémákon már lehet segíteni. Ezeken a településeken érdemi lépéseket lehet tenni a klíma védelmében az épületek korszerűsítésével, a közösségi közlekedés átalakításával. Ezeken a településeken nem presztízsberuházásokra mennek majd el a források, hanem az emberek egészségébe, a gyermekeink oktatásába fogunk pénzt fektetni. Azok a gyerekek, akik most kezdik az iskolát, 2030 körül keresnek majd munkát, és sok-sok évtizeden keresztül dolgoznak majd. A tudomány és a technológiai fejlődés ütemét tekintve hatalmas változások jönnek.

- Lassan a fideszes képviselőtársaimnak is be kéne látni, hogy a politikusoknak nem az iskolában, hanem az iskolával van dolguk. Nem fényképezkedni kellene az iskolában, óvodába járni kampány idején, hanem megteremteni azokat a feltételeket, amelyek a gyermekeink számára biztosítják a XXI. századi tudást. És hiába a szájzártörvény, a sötétség kora véget ér, a tél után jön a tavasz, 2022-ben a szabad Magyarország! (Taps az MSZP soraiban.)

***

DÖMÖTÖR CSABA, (Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára): - Képviselő Úr! Az elején azt említette, hogy torz a gazdasági szerkezet. Hát, 5 százalékkal nő a gazdaság az önök idejében viszont 7 százalékkal csökkent, és sorolhatnám még azokat a mutatókat is, amelyek sokkal jobbak az önök kormányzási idejéhez képest, s reményeink szerint ezt a magyar emberek a mindennapi életükben érzik is.

- Ami a környezet védelmét illeti: ha ön azt mondja, hogy a környezet védelme, a klíma védelme fontos, akkor mi ebben egyetértünk. A különbség a kettőnk között ott van, hogy milyen eszközökkel szeretnénk ezt elérni. Azt látjuk, hogy a baloldal a magyar családokra tenné a terheket. Mi nem ezen az állásponton vagyunk. Mi szeretnénk, ha Brüsszel biztosítana több forrást, meg azok a nagyvállalatok, amelyek elsősorban felelősek a kiemelt szennyezésért.

- Ami az oktatási kérdéseket illeti: a kormány megbecsüli a pedagógusokat. Elsőként a pedagógusok számára indult életpályamodell és béremelési program. 2010-hez képest 390 milliárddal költünk többet pedagógusbérekre, jövőre 17 ezer pedagógus fizetése emelkedik, a szakképzésben dolgozók bére júliustól 30 százalékkal nő, és zajlanak az egyeztetések az iskolaigazgatók béremelésével kapcsolatban. Ha vannak további bérigények, akkor a minisztérium nyitottan áll a további tárgyalásokhoz. Ezzel szemben önök elvettek egyhavi bért, több száz iskolát bezártak, az oktatásból pedig általánosságban véve kivonták a pénzt!

- Ami az egészségügyet illeti: 724 milliárd forinttal többet költünk egészségügyre, mint az önök idejében. 77 kórház újult meg, 54 rendelőintézet, és ha rajtunk múlik, akkor véghez visszük az „Egészséges Budapest” programot, benne egy új budapesti szuperkórházzal. Arra kérem önöket, hogy ne akadályozzák meg! Az orvosok, a szakorvosok bére 82 százalékkal nőtt 2010-hez képest, az egészségügyi szakdolgozók fizetése pedig eddig 77 százalékkal, ami tovább fog nőni 2022-ig. Önök 600 milliárdot vettek el az egészségügytől, 16 ezer aktív ágyat felszámoltak, és 6 ezer dolgozót tettek az utcára!

- Képviselő Úr! Ön említette október 13-át. Ha valaki arra kíváncsi, hogy mire számíthat, ha az MSZP kormányoz, akkor nézze meg az elmúlt pár hét történéseit. Még meg sem száradt a tinta a választás utáni okmányokon, de máris beindult a gőzhenger. Ingatlanadót akarnak bevezetni, Zuglóban már meg is kezdték több adófajta emelését, dugódíjat akarnak bevezetni, korlátozni akarják a dízelautókat, megemelnék a kerületi parkolási díjakat és a fizetős parkolás időtartamát. De azért az első dolguk mindenekelőtt az volt, hogy a múlt minden emberének helyet csináljanak, és azzal a lendülettel meg is emeljék a bérüket!

- Képviselő Úr! Volt önöknek egy meredek húzása a múlt héten: leszavazták az új budapesti szuperkórházat. Leszavazta Horváth Csaba, leszavazta Tüttő Katalin, és leszavazta Gy. Németh Erzsébet is. Azt is leszavazták, hogy a főváros 50 milliárdos többletforrást biztosítson az egészségügynek a kormányzati források mellé, mert a kormány ezeket biztosítja. (Szabó Timea: Hol van az az 50 milliárd?) Az ötletelés bezzeg megy a fizetős egészségügyről, miközben a forrásokat megvágnák. Nem jó irány ez! De nemcsak ebben lopakodik vissza a múlt, hanem a közpénzek kezelésében is! Nagyon tanulságos az, ami Kispesten történt. Mint közismert, a helyi szocialista vezetők arról beszélgettek, hogy aki nem keres meg évi 100 millió forintot, az hülye! Egyértelműen utaltak továbbá korrupciós technikákra, visszaosztásokra és a kispesti polgármester érintettségére. A helyi vagyonkezelőre csak mister 40 százalékként hivatkoztak, és elmondták, hogy majd meg kell emelni a fizetését. S amikor erről az esetről kérdezték önöket, akkor önök azt mondták, hogy nincs is itt semmiféle látnivaló. És hogy tetézzék a botrányt, azt mondták, hogy nem ismerik fel őket sem a hangjuk, sem a kinézetük alapján, pedig a saját képviselőjükről van szó. De a múlt héten pár percre azért felismerték, olyannyira, hogy megduplázták a zűrös hírű vagyonkezelő fizetését. Megduplázták, pont úgy, ahogy a hangfelvételen beharangozták. Na, ennyit a baloldal erkölcsösségéről és a morális érzékükről. Abba már belenyugodtunk, hogy az MSZP semmit sem változik, de ha már nem változnak, legalább ne nézzék madárnak az embereket! (Taps a kormánypártok soraiban.)

„Már bevezetés előtt megbukott az iskolaérettségi vizsgálatok bürokratikus rendszere!”

ARATÓ GERGELY, (DK): - Tisztelt Ház! Idén júliusban az Országgyűlés a szakmai szervezetek, civil szervezetek, szülői érdekképviseletek és az ellenzéki pártok tiltakozása ellenére elfogadta azt a köznevelésitörvény-módosítást, amelyik az óvodások esetében az iskolaérettség megállapítását kivette a korábbi rendszerből. Lényegében az óvoda és a szülő, az óvoda szakmai megállapítása alapján, illetve a szülő kérése alapján állapították ezt meg, és elrendelve azt, hogy egy bürokratikus rendszerben az Oktatási Hivatal végezze el ezt a feladatot. Számos iskolapszichológus és gyógypedagógus fölhívta a figyelmet arra, hogy az iskolaérettség megállapítására szakmailag nem alkalmas egy bürokratikus eljárás, hiszen olyan kritériumokról kell ilyenkor véleményt mondani, mint például a kudarctűrés, szociabilitás, pszichés szociális érettség, kiegyensúlyozottság, az önszabályozás megléte, és így tovább.

- Egy sor szakmai dologban kell dönteni, amelyeknél szükséges a gyerek mélyebb, hosszabb ismerete.  A kormány és pártjai hosszú hónapokig képtelenek voltak arra, hogy meghozzák az ehhez tartozó jogszabályt. Úgy terjesztették be az Országgyűlés elé ezt a törvényjavaslatot, hogy fogalmuk nem volt arról, hogyan fogják ezt a valóságban megvalósítani. Végül tényleg minden határidőn és minden józan észen túl, november végén született meg csak a vonatkozó rendelet, amelyik egy rendkívül izgalmas, kalandos, bürokratikus folyamatot ír le, ahol a szülő majd beszerzi az óvodapedagógus véleményét, esetleg a szükséges logopédusi, gyógypedagógusi véleményeket, ezeket aztán feltölti a hivatal honlapjára, a hivatal majd kijelöl egy szakértői bizottságot, a szakértői bizottság megvizsgálja a gyereket, és majd ha a szakértői bizottság mond valamit, persze, ez se elég a hivatalnak, hanem végül is majd a papírok alapján a hivatal fog dönteni a gyerekről.

- Mindannyian érezzük, hogy kafkai abszurditás, hat-hét éves gyerekekkel és a szüleikkel így szórakozni! Ráadásul a gyakorlatban sem tud megvalósulni, hiszen gondoljanak bele, hogy például a szakértői bizottságoknak több ezer gyereket kellene megvizsgálnia egy hónap alatt. Hol van erre kapacitás ma Magyarországon? Magyarán szólva, önök létrehoztak egy olyan bürokratikus rendszert, ami nem jó senkinek, például, ha a szakértői bizottságon önhibájából nem jelenik meg a szülő, akkor elveszti a gyerek a jogosultságát. De az, hogy az önhiba micsoda, azt megint csak majd a hivatal állapítja meg. A hivatal, a hivatal, a hivatal! Nem szól semmi másról ez a rendelkezés, csak arról, hogy a gyerek nem számít, a gyerek érdeke nem fontos; az fontos, hogy a hivatal hozhasson meg minden döntést, az fontos, hogy centralizáljanak, és önök dönthessenek mindenről!

- A szülő persze a bírósághoz fordulhat. Kérem, gondolják el azt, hogy milyen esélye van arra és mennyi idő és költség az, hogy egy kistelepülésen élő, kevésbé jómódú szülő bíróságra szaladgáljon egy ilyen ügyben. Mit jelent ez a család szempontjából? Hiába tudják, hogy a gyerek még nem iskolaérett, hiába tudják, hogy még nem készült föl az iskola megkezdésére, hiába ért evvel egyet a pedagógus is, kérvényeznek, papírokat gyűjtenek, beadják, és utána reménykednek. Fél év múlva iskolakezdés, de még nem tudják, hogy ez az ostoba rendszer belekényszeríti-e a gyerekeiket egy olyan helyzetbe, ahol egyébként kudarcra van ítélve. De nehéz helyzetbe hozzák az iskolákat is, hiszen hirtelen nagyszámú gyerek fog megérkezni ezekbe az iskolákba, megnőnek az osztálylétszámok, adott esetben kevés lesz a tanterem, és már most is kevés a tanár. Tudjuk, hogy van olyan tankerület is, ahol már arról beszélnek, hogy konténeriskolában fognak majd tanítani, a XXI. században, ha ennyi gyerek megérkezik.

- Államtitkár Úr! Most lenne jó belátni azt, hogy ez nem működik, hogy ez a rendszer nem jó! Tessék szépen ezt visszavonni, és beszéljük meg, hogy hogyan lehet ezt jól megoldani! Szívesen segítünk önöknek akár szakmailag is, mert úgy látom, hogy nem megy. De ne a gyerekekkel toljanak ki azért, mert inkompetensek, és mert nem értik az oktatást! (Taps a DK soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! A kormány számára 2010 óta a gyermek és a családok az elsők. Ezért vezettük be azt az intézkedést is, hogy minél hamarabb tudjunk segíteni azoknak a családoknak, ahol a gyermeknek a fejlődése nem a korának megfelelő, hogy már hároméves kortól kötelezővé tettük az óvodába járást. És olyan szabályokat is hoztunk mindemellett, hogy aki bár felveszi a családi pótlékot, de mindemellett a gyermekét nem viszi rendszeresen óvodába, ezzel a saját gyermekének a jövőjét veszélyezteti, azokat a szülőket a családi pótlék felfüggesztésével is igyekszünk arra ösztönözni, hogy vigye el a gyermekét óvodába. Mert úgy gondoljuk, hogy az óvoda és legfőképp az óvoda legutolsó éve iskola-előkészítő év, ahol a gyermek megkapja azt a segítséget, megkapja az óvodapedagógusoktól azt a lehetőséget, hogy valóban iskolaéretté váljon hatéves korára.

- Képviselő Úr! Ez az intézkedés nem most kerül elő, évek óta azon dolgozunk, akár új óvodák építésével is, hogy már hároméves kortól minden gyermek korának megfelelő fejlesztése, fejlődése megtörténjen. Ez leginkább azoknál fontos, akik már hároméves korukban lemaradásban vannak a többiektől, mert könnyebb valakinek a lemaradását hároméves kortól segíteni, hogy utolérje a kortársait, semmint csak hatéves korában szembesülni ezzel a kérdéskörrel. Természetesen most is vannak és mindig, a jövőben is lesznek olyan gyermekek, akik hatévesen iskolaérettek, és lesznek olyanok, akik nem iskolaérettek. Kérem szépen, hogy azt a hazug riogatást hagyják abba, amelyik arról szól, hogy hatéves korában a nem iskolaérett gyermekeknek is iskolába kéne mennie. Természetesen ez a lehetőség, hogy még egy évig az óvodában legyenek, így összesen négy évet töltsenek az óvodában, továbbra is adott.

- Képviselő Úr! Az iskolaérettségnek a feltételei, tehát hogy mik szükségesek ahhoz, hogy valaki iskolaérett legyen, ugyanazok, mint eddig voltak. Abban van változás, hogy ugyanazt a fejlettségi szintet az ország egyik településén iskolaérettnek tartották, a másik településén pedig nem tartották iskolaérettnek. Szerintem ezt ön sem tartja jónak, hogy ugyanolyan képességű gyerekek más-más megítélés alá esnek, csak azért, mert az egyik az egyik településen született, a másik pedig a másik településen született. Ami változik, az az, hogy ez nem sok százféle gyakorlaton alapulhat, hanem egységesen minden gyermekre Magyarországon ugyanazok az iskolaérettségi szabályok vonatkoztak eddig is, de most az eljárásban is ugyanúgy igyekszünk ezeket a szabályokat érvényesíteni. Pontosan a gyermekek érdekében, hogy ne legyen olyan gyermek, aki nem iskolaérett, de mégis iskolába küldik, létszám- vagy hasonló okokból, és fordítva se történjen meg, hogy valaki már iskolaérett, tehát ott lenne a helye az iskolában a korának, fejlettségének megfelelően, de mégis az óvodában tartják valamilyen teljesen más, csoportfeltöltési vagy egyéb okokból.

- Képviselő Úr! Amikor ön a kormánynak az államtitkára volt mit tettek az oktatás területén? 381 helyen lakatot tettek az iskolaépületnek az ajtajára! Önök nem korszerű iskolából, hanem bezárt iskolából mutattak példát. Önök elvettek egyhavi bért az óvodákban is meg az iskolákban is mindenkitől és mellette elbocsátottak 15 ezer pedagógust! Önök nekünk ne adjanak tanácsot! (Taps a kormánypártok soraiban.)

„Aktuális kérdéseink!”

KOCSIS-CAKE OLIVIO, (Párbeszéd): - A múlt héten Dömötör Csaba államtitkár úr idecitált egy álhírt, miszerint én közösen szeretném ünnepelni a szomszédos országokkal Trianont. Címeres naivitásról beszélt, az érzéketlenség kőbe vésett bizonyítékáról és blődségről. Egyfelől azért nehéz ilyen kioktatást elfogadni egy olyan párt képviselőitől, akik 1990-ben, amikor ebben a teremben megemlékezést tartottak Trianon miatt, akkor demonstratívan kivonultak az ülésteremből. (Taps az ellenzéki oldalon.). Másfelől ez egy dezinformáció, egy szándékosan rosszindulatú átértelmezése annak, amit én mondtam. A Magyar Állandó Értekezleten ugyanis azt mondtam, hogy a százéves évfordulóról közösen, az összes parlamenti párttal együtt, a külhoni magyarok képviselőivel együtt egységben, méltóságban kell megemlékeznünk. Viszont a szomszédos országokkal is érdemes egyeztetni, bevonni, tájékoztatni őket abból a célból, hogy ne legyen feszültség, ami a határon túli magyarokon csapódik le. Soha sehol nem mondtam mást, soha sehol nem beszéltem közös ünneplésről!

- Megjegyzem, nemcsak a szomszédos országoknak érdemes kifejteni az álláspontunkat, hanem az összes európai országnak és az összes nagyhatalomnak is. Fontos, hogy megismerje a világ, mi történt Trianonban száz évvel ezelőtt, mi történt azóta, mi volt a sorsa a külhoni magyaroknak, és hogy van egy olyan ország, amely a saját népcsoportjával határos, még mindig magyarul beszélnek, és nem fogadják el a magyarok kisebbségi és emberi jogait. Ezt a történetet el kell mesélni mindenkinek, erről mindenkinek tudnia kell! Volt olyan viszont, aki tényleg közös megemlékezésről beszélt, és ez nem volt más, mint az önök pártjának az 5. számú párttagkönyv-tulajdonosa, az önök fő ideológusa, az önök fő megmondóembere, Bayer Zsolt. És ez nem álhír, hanem bizony tény, egy videó is van róla. A Partizán című műsorban 2017-ben a következőket mondta Bayer Zsolt: „Én lennék a világ legboldogabb embere, ha Trianon 100. évfordulóján, és még csak nem is Budapesten, hanem mondjuk a nagy trianoni kastélyban, ott Versailles-ban egy baromi nagy asztalnál ott ülne minden utódállam velünk együtt, és azt tudnánk mondani, hogy száz évvel ezelőtt történt valami, de mi, közép-európai nemzetek, akik egyébként együtt élünk több mint ezer éve egymással, mi most hitet teszünk amellett, hogy tiszteletben fogjuk tartani egymást, tiszteletben fogjuk tartani a másik nyelvét, kultúráját, vallását, hitét. Elfogadjuk azt, hogy dolgunk van egymással a következő ezer évben ugyanitt a Kárpát-medencében, és ha ezt elfogadjuk, akkor ez csak úgy fog menni, ha összekapaszkodunk.” Riporteri kérdés: „És egymást egyenlőnek feltételezzük?” Bayer Zsolt: „Természetesen. Halenne egy ilyen aktus a 100. évfordulón, én így kisimulnék lélekben.”Riporter: „Most lehet kérni a kamerák előtt önt, hogy ennek a képviselője vagy esetleg nagykövete legyen a kormány irányában?” Bayer Zsolt: „Semmi akadálya.”

- Hát, ízlelgessük ezt egy kicsit, fideszes képviselőtársaim. Tehát még csak nem is Budapesten lenne a közös megemlékezés, hanem a trianoni kastélyban, ahol összekapaszkodnánk, és ennek majd a nagykövete lesz Bayer Zsolt. Hát, az én konszenzusos, párbeszédre épülő filozófiámnak azért ez egy kicsit sok. De semmiképpen nem mondanám, hogy érzéketlenség, blődség; azt főleg nem mondanám, amit Bayer Zsolt mondott rólam a műsorban, amit nem tudok idézni, mert különben megbüntetnek, olyan szitokszavakat használt. Azt viszont mondom: bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű!

- Államtitkár Úr! Ez így nagyon kínos, ezt így nehéz lesz kimagyarázni, de ebben önök mindig olyan jók, úgyhogy kíváncsian hallgatom majd, ahogy elhatárolódnak az 1990-es Fidesztől, és ahogy elhatárolódnak Bayer Zsolttól! (Taps a Párbeszéd soraiban.)

***

ORBÁN BALÁZS, (Miniszterelnökség államtitkára): - Képviselő Úr! Először is szeretném a szerecsenmosdatás mellett a tényeket helyre rakni. Közös megemlékezésről beszélt a képviselő úr. (Közbeszólások a Párbeszéd és a DK soraiból. Elnök: Kérem, mi oka van, hogy elvesztették a higgadtságukat ilyen hamar? A második mondatnál tart az államtitkár úr. Nagy zaj az ellenzéki padsorokban.)

- Képviselő Úr! Közös megemlékezésről beszéltek, aminek ön tagadja a létezését. Egyébként a múlt héten azt is mondta, hogy nem kapott tájékoztatást arról a Magyar Állandó Értekezleten, hogy a Trianon-emlékévet hogyan szeretné a kormány megünnepelni. Ez sem igaz. Én ott voltam. Két órán keresztül ült ott képviselő úr is, velem egy teremben, és a miniszterelnök ezzel összefüggő tájékoztatóját hallottuk. Ha nem emlékszik arra, hogy mi hangzott el, akkor kérdezze meg a párttársait, illetve az ellenzéki oldalon a többi frakció képviselőit, legalább azokat, akik ott voltak! Ők is el tudják mondani, hogy milyen tájékoztatás hangzott el, hogy hogyan szeretnénk a nemzeti összetartozás évévé tenni a következő évet, amely a magyar-magyar összetartozásról szólna határon innen és határon túl is. Tehát e tekintetben sem mondott ön igazat!

- Képviselő Úr! Ugye, ha már azt kezdjük el boncolgatni, hogy melyek voltak azok a parlamenti képviselettel rendelkező frakciók, amelyek képviseltették magukat a MÁÉRT-en, akkor találhatunk olyan parlamenti képviselőcsoporttal rendelkező frakciót, amelyik nem volt ott. Találhattunk olyan politikai pártot is, országos jelentőségű pártról van szó, amely szintén nem képviseltette magát a határon túliakkal kapcsolatos legfontosabb fórumon. És tudja-e, képviselő úr, hogy ezekkel a pártokkal melyik párt van szövetségben? Az ön pártja! Azokkal a pártokkal, amelyek megtagadták a határon túli magyarokat, amelyek 2004-ben a szavazáson az ellen szavaztak, hogy a nemzetegyesítés bekövetkezzen, ön van szövetségben. Az egyik ilyen parlamenti pártnak az a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt a vezetője, akinek az ország 2002 és 2010 közötti gazdasági, kulturális és politikai összeomlását köszönhetjük. A másik pedig a Momentum, akik azzal tették fel magukat a politikai térképre, annak ellenére, hogy a parlamentben nem képviseltetik magukat, hogy miközben Szlovákiában és Erdélyben, pontosabban Romániában van határon túli magyar jelölt is, ők egy szlovák és egy román politikus, illetőleg politikai párt mellett kampányoltak. Miközben a határon túliak, mind a szlovákiai, a felvidéki magyarság, mind az erdélyi magyarság egyértelműen kiáll azon politikai párt mellett, amely egyedül a magyarokat képviseli. Ahogy a MÁÉRT-en is elhangzott, a magyar képviseletnek pont az a lényege, hogy a magyar, etnikai magyar pártokat támogatjuk azért, mert ez az egyetlen fórum és ez az egyetlen megoldás, ami képes biztosítani azt, hogy a határon túli magyaroknak méltó képviselete legyen a Trianon utáni országukban!

- Képviselő Úr! Említette az Európai Uniót is. Úgy hivatkozik rá, mint az egyetlen fórumra, amely képes a határon túli magyarok jogait biztosítani. Hát, arról kell tájékoztatnom, hogy az Európai Unió jelen pillanatban sajnos nem az a fórum, ami a határon túliak és a nemzeti kisebbségek jogait képes biztosítani vagy egyáltalán megfelelő jogvédelmi szintet előhozni. Úgyhogy arra szeretném kérni önöket, ha van lehetőségük, hogy e tekintetben Brüsszel változtasson, akkor inkább arra használják a lobbierejüket és a politikai befolyásukat, hogy az Európai Unió ne a bevándorlókat, ne azokat az álcivil szervezeteket támogassa, amelyek a bevándorlással foglalkoznak, hanem azokat a valódi civil szervezeteket, amelyek a nemzeti kisebbségek védelmét jelentik. Arra kérem végezetül, képviselő úr, hogy gondolja meg ön és az ön pártja is, hogy szeretne e továbbra is olyan politikai szövetségben lenni azokkal a pártokkal, amelyek nem támogatják a nemzeti összetartozás ügyét? (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Bartha Szabó József
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán: a kvóta átnevezve is kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi
  Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
 • Azonosították az első magyarországi dinoszaurusztojás-leletet
  A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott; a megkövesedett fosszíliát a szakemberek csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
 • A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
  A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München-Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó