szomorú vasárnap
Emberi természetünkből fakad, hogy tartozzunk valakikhez. Családhoz, nemzethez. Aki ez utóbbit nem érzi, valamiképp fogyatékos.
2019. december 5. 12:50

Kisbetűvel írom, s szándékosan. Megszégyenítésül - megszégyenülésül.   December 5-e minden évben önvizsgálatra késztető nap.

Azon a tizenöt évvel ezelőtti szomorú vasárnapon szembesülnünk kellett a magyar nemzettudat súlyos hibájával. Több mint nyolcmillió magyar választóból alig több mint hárommilliót érdekelte a határon kívüli magyarok sorsa, s ami még rosszabb, csak másfél millióan voltak azok, akik készek voltak kifejezni jelképes összetartozásunkat, azaz támogatni az állampolgárság megadását a kívül rekedteknek.

A baj akkor is nagy lett volna, ha a szavazók közül még 491388 fő a kettős állampolgárság mellé áll. Akkor ugyan érvényes lett volna a szavazás, de mégis joggal megkérdezhettük volna, hogy hol maradt az az ötmillió, aki nem vett részt a szavazáson.

Tizenöt év eltelt. Hat évvel később kétharmados többséggel olyan kormányt választottunk, amelyik kész volt jóvá tenni december 5-e bűnét. Azóta többet beszélünk a kérdésről, s talán ébredezik valami az emberek lelkében. Mert szerencsétlen ember az, aki maga teng-leng a világban. Emberi természetünkből fakad, hogy tartozzunk valakikhez. Családhoz, nemzethez. Aki ez utóbbit nem érzi, valamiképp fogyatékos. De olyan világ szerveződik a szemünk előtt, amelyben  épp a természetből fakadó nyilvánvalóságokat kérdőjelezik meg.

Amilyen adottság, hogy férfinak vagy nőnek születtél, olyan adottság az is, hogy milyen közösségbe születtél. Ettől a közösségtől kapod az anyanyelvedet, kultúrádat. Ez a közösség, amelyhez tartozol, amely megvéd, s amelyet neked is védened kell. Most is van kitől. 

Kilenc munkás év van mögöttünk, s nehéz megítélni, hogy megroggyant, félrevezetett és félrenevelt nemzettudatunkat sikerült-e helyreállítani. Talán még nem, de talán legalább jó vágányon haladunk. Lassan lemossuk a gyalázatot…

Surján László

A KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
  • Hetek óta nincsen válasz Brüsszelből
    Három hete már, hogy Orbán Viktor levélben fordult az Európai Bizottsághoz (EB) Věra Jourová alelnök botrányos, a német Der Spiegelnek adott interjúja miatt, de a brüsszeli testület ez idáig hivatalosan nem válaszolt a magyar panaszokra – tudta meg a Magyar Nemzet.
  • Mik vagytok ti, „uniós értékek”?
    A jogállamiság nyomvonalára akarják fektetni az uniós dilivonat sínpárját, hogy az csak robogjon előre.
  • USA: színes forradalom lesz a választás után?
    Bárki is nyeri meg az Egyesült Államokban a november 3-i elnökválasztást, szinte borítékolható, hogy hosszan tartó demonstrációhullám veszi majd kezdetét. Ha Donald Trump, regnáló elnök újrázni tud, akkor a radikális baloldaliak kezdenek majd zavargásokba.
MTI Hírfelhasználó