Elbocsátották Gothár Pétert
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményben számolt be a vizsgálatról.
2019. december 9. 16:28

Az intézmény honlapján azt írják, december 8-án összegezték és lezárták a Gothár Péter elleni etikai eljárást, majd egyöntetű döntést hoztak, amelynek értelmében

Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolták az SZFE vezetésének. Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését december 9-cel megszüntette. Az Etikai Bizottság megállapította, hogy az egyetem vezetésének a nyilvánosságra kerülést megelőzően nem volt tudomása Gothár Péter más intézményben megtörtént ügyéről, nem tudott továbbá semmilyen Gothár Péter által elkövetett etikai vétségről az egyetemen sem.

Megállapították, hogy az ügy következményeként ugyanakkor súlyosan sérült az Etikai Kódex 5.3 paragrafusának a jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve. Azt írták, a bizottság javaslatának célja egyrészt az európai ismertségű egyetem jó hírének és morális integritásának megóvása, másrészt az oktatás zavartalan menetének mielőbbi helyreállítása, az etikai vétségek kezelésére irányuló egyetemi eljárásrend iránti bizalom megerősítése. Hangsúlyozták, hogy Gothár Péter művészi munkája, szaktudása az egyetem mindenkori vezetősége számára, indokolttá tette több mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását.

Szükségesnek látják kimondani, hogy határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől. Szükségesnek látják azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné. - olvasható a honlapon.

Az egyetem úgy fejezi be a közleményt, hogy az ügyet ezzel lezártnak tekintik, és miközben új programok kidolgozásával azon lesznek, hogy az oktatási és munkakörnyezetet a lehető legbiztonságosabbá tegyék, szeretnék, ha az SZFE dolgozói és hallgatói az oktatással és az alkotó munkával foglalkozhatnának.

Infostart
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó