Karácsony végül igent mondott a vb-re
A legfontosabb budapesti fejlesztéseket vitatták meg a kormány és a Városháza képviselői a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tegnap délutáni ülésén. Az atlétikai világbajnokság körül egyetértés alakult ki, ám a szuperkórház megépítése, a Liget-projekt egyes elemei és az állatkerti biodóm megépítése körül maradtak bizonytalanságok. Egyelőre az is vitás kérdés, hogy az új Duna-híd a már engedélyezés alatt álló Galvani híd legyen vagy Albertfalvánál épüljön meg. A vitás kérdések ellenére a kormány és a főváros között konstruktív párbeszéd zajlik.
2019. december 13. 10:21

– Egyetértés alakult ki a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában azokról a feltételekről, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés fogalmazott meg a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésével kapcsolatban, ezeket pedig a kormány rendeletben rögzíti december 31-ig – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ülés után tartott sajtótájékoztatón, amelyen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett. A IX. kerületi vezetés kérésének megfelelően egy atlétikai centrum jön létre, amelyet a nagyközönség is igénybe vehet majd. A kormány által javasolt fejlesztéseknek köszönhetően az észak-csepeli barnaövezetből zöldövezet lehet. Teljesül továbbá az új fővárosi vezetés azon kérése is, hogy ötvenmilliárd forintnyi pluszforrást kapjanak a kerületek a járóbeteg-ellátásra.

A tárcavezető szerint vannak vitás kérdések a főváros és a kormány között, ám ezek főleg szakmai viták, amelyeknek nincs politikai színezetük. Egyáltalán nem közeledtek az álláspontok a Liget-projekt bizonyos elemei, az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megépítése kapcsán. Ismert, ezek az építkezések még nem kezdődtek meg.

A projektek kapcsán egyébként Karácsony Gergely kifejtette, hogy nincs eszközük annak megakadályozására, hogy ezek az épületek felépüljenek, Gulyás Gergely viszont elmondta, hogy nem szeretnének olyan intézményeket felhúzni a Ligetben, amelyeket a főváros kifejezetten ellenez. A Kormányinfón ugyan akkor lapunk kérdésére a miniszter azt is elmondta, hogy a kormány szeretné, ha a főváros által ellenzett intézményeket is fel lehetne építeni a Liget-projekt keretében, közte az Új Nemzeti Galériát a lebontott Petőfi Csarnok helyén.

– Ezeknek az épületeknek a tervei elkészültek, az építési engedélyek és a terület rendelkezésre áll – hangsúlyozta.

A szuperkórház helye körül sincs egyetértés a felek között. Gulyás Gergely szerint szeretnék Újbudán, az M1–M7-es autópályák közös szakasza mellett felépíteni az intézményt, ám Karácsony elmondta, hogy a tervezett helyszínen nem megfelelő a tömegközlekedés, ezért a főváros alternatív területeket javasolt, például egy üresen álló fővárosi telket a kelenföldi pályaudvar közelében, ahol hasonló probléma nem lenne. Az álláspontok Karácsony ígérete szerint közeledni fognak, mint mondta, nem akarnak akadályozni semmilyen egészségügyi fejlesztést.

A 2023-as atlétikai világverseny létesítményeit a tömegsport előtt is megnyitják Fotó: KKBK

A miniszter elmondta, hogy a Lánchíd felújításának kérdése további egyeztetést igényel. Korábban arról volt szó, hogy a Lánchíd és a Váralagút felújítása egyszerre kezdődik meg. A terv azonban ilyen formában már biztosan nem fog megvalósulni. A felek egyetértettek abban, hogy a Lánchíd felújítása a sürgetőbb feladat, így a kormány várhatóan erre biztosít forrásokat, a főváros pedig megkezdheti a munkát a jövő évben.

– Voltak baljós árnyak, de eredményes tárgyalásokon vagyunk túl – mondta a sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester, kifejtve, hogy a helyi építéshatósági rendszer módosítása és az Országgyűlés által frissen elfogadott kulturális törvény módosítása feszültséget teremtett a felek között, ám a tervezethez képest végül kikerültek a színházak működését is befolyásoló törvényből a legvitatottabb pontok.

A vitás kérdések között van a Galvani híd felépítése is. A projektnek már elkezdődött az engedélyeztetése, ám a főváros vezetése azt támogatja, hogy Albertfalvánál épüljön fel az új budapesti híd. A kérdésben Vitézy Dávid, a beruházás közlekedési-urbanisztikai szakértője is kifejtette véleményét a tanács előtt, amit Facebook-oldalán is közzétett. Vitézy a Galvani hidat támogatja, véleménye szerint az építmény jelentős városfejlesztési potenciált képes felszabadítani, továbbá a belvárosi főutak és hidak forgalomcsillapítására is alkalmasabb lenne, ráadásul jelentős, jelenleg barnamezős területek újulhatnának meg.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a főváros nem fogja tudni önerőből befejezni az Állatkertben épülő bio­dómot. Mint mondta, a dóm belső berendezésére jelenleg bizonytalan mennyiségű, de nagy összegű pénzt kellene előteremteni, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. A Kormányinfón Gulyás Gergely a Magyar Nemzet biodómmal kapcsolatos kérdésére azt mondta: úgy tudja, a beruházás pénzügyi háttere biztosított, a kormány korábban két döntést hozott az ügyben, egyszer 23, majd további 16-17 milliárd forintot adott a beruházásra, aminek megvalósításért Persányi Miklós főigazgató és a főváros felel, de ha bármi probléma van, a kormány várja a hivatalos megkeresést.

Egyértelmű álláspontot vár a kormány

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülését megelőzően a Kormányinfón is téma volt több budapesti nagyberuházás. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a délelőtti sajtótájékoztatón leszögezte: a kormány nem harcolni, hanem együttműködni szeretne Budapest vezetésével. Akkor úgy fogalmazott: szeretné ugyanakkor, hogy néhány ügyben a főváros tegye egyértelművé az álláspontját, például arról, hogy támogatja-e a Dél-budai Centrumkórház megépítését, van-e kórházstop Budapesten. – A Fővárosi Nagycirkusz felújítása ügyé­ben szintén várjuk Budapest álláspontját – tette hozzá, azonban végül ez a kérdés nem szerepelt a délutáni, Karácsony Gergellyel közös sajtótájékoztató témái között. Egyes fővárosi cégvezetők leváltására a miniszter úgy reagált: van tisztogatás, de a főváros döntése, hogy melyik vállalata élére kit nevez ki. Azt is mondta, hogy vagy káderhiány miatt, vagy a múlt erőinek túlzottan komoly befolyása miatt, de a 2002 és 2010 között leszerepelt, „az országot tönkretevő és csődbe vivő panoptikumból szereztek szakembereket” a fővárosban.

magyarnemzet.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó