Gőzerővel tisztogat a baloldal vidéken is
Alig két hónap telt el az október 13-i választás óta, de több kormánypártiból ellenzéki irányításúvá lett nagyvárosban már leváltották a kulcspozícióban levő vezetőket, tisztségviselőket a polgármesteri hivatalokban, illetve önkormányzati cégeknél, intézményeknél. Több helyen odáig is elmentek, hogy fontos cégek felügyelőbizottságaiból kiszorították a kormánypártiakat.
2019. december 16. 14:23

Egerben minden előzmény nélkül már novemberben leváltotta a balliberális többségű közgyűlés avagyongazdálkodási cég igazgatósági tanácsát. Helyi forrásaink arról tájékoztattak, hogy az erről szóló előterjesztést aznap reggel kapták meg a képviselők, a döntés óta távozott már az Evat Zrt. vezérigazgató-helyettese is. A kormánypártok arra számítanak, hogy a tisztogatás folytatódik, és a holdinghoz tartozó cégek veze­tőit akár már januárban is meneszthetik.

Nem vártak sokat a tisztogatással Nagykanizsán sem, ahol ugyan a választók október 13-án Balogh Lászlónak, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjének szavaztak bizalmat, de a balliberális oldalnak lett többsége a helyi közgyűlésben.

A baloldal pedig már az alakulást követő közgyűlési ülésen akcióba lépett, és a tizenegy cégvezetőből nyolcat menesztett. Emellett a november 28-i közgyűlésen az ellenzéki pártokat tömörítő Éljen Városunk!

„Mindenki polgármestere” megcsinálta, ám lehet, hogy nem mindenki az elbocsátásokra szavazott Fotó: Havran Zoltán

Egyesület négy képviselőjét tanácsnokká választották, az ő ellenjegyzésük nélkül a közgyűlésre nem kerülhet anyag. Nem mehet be úgy előterjesztés a polgármester vagy bárki által, ha az illetékes tanácsnok ellenjegyzése nincs rajta. Nemcsak ezzel, hanem más módon is korlátozták a polgármester jogköreit, aki például az önkormányzati cégeket sem képviselheti a különböző ügyekben.

Szombathelyen már jóval az októberi önkormányzati választás előtt megkezdték a személycseréket, még az év elején, amikor az ellenzék úgy alakított ki többséget a helyi közgyűlésben, hogy Molnár Miklós akkori alpolgármester és Balassa Péter (Jobbik) együtt szavazott a balliberális önkormányzati képviselőkkel.

Az összeborulás után a többségbe került ellenzék azonnal leváltotta a városi médiacég vezetőjét, amelynek élére saját emberüket nevezték ki. A már az év elején megkezdett tisztogatás az októberi választás után folytatódott. Leváltották a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft., a Haladás Sportkomplexum, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola és az Agora Szombathelyi Kulturális Központ vezetőjét. Utóbbi élén még nincs meg az új igazgató, de a vezetői feladatokat a pályáztatás ideje alatt Horváth Zoltán LMP-s politikus látja el. A Vasvíz Zrt. élére havi bruttó 1,3 millió forintos fizetésért a szakmai tapasztalatok nélküli Molnár Miklós kerülhet, akinek a helyi ellenzék sokat köszönhet. Érdekes az is, hogy a Savaria Városfejlesztési Kft. első embere Kovácsné Takács Klaudia lett, ő a polgármesteri kabinetet vezető Kovács Előd felesége.

Arról a Hír TV számolt be, hogy Pécsett papírdarabokon üzenték meg a Gyurcsány-párt emberei Péterffy Attila balliberális polgármesternek, hogy kinek kell pozíciót adni a városban. Kunszt Márta, a DK pécsi elnöke a megyei újságnak elismerte, hogy a cetliket ő írta, és azok vannak rajta, akiket a városi cégek felügyelőbizottságába javasolnak. Barkóczi Csaba, a Fidesz önkormányzati képviselője arról számolt be, hogy Pécsett az elmúlt másfél hónapban – feltételezhetően politikai okból – mintegy kéttucatnyi ember veszítette el a munkáját és kényszerült elhagyni korábbi munkahelyét. A kirúgott cégvezetők után az érintett vállalatok felügyelőbizottsági tagjait is lecseréli a baloldali városvezetés. Közben egy harmincéves hagyományt rúgnak fel, ugyanis az ellenzéket senki nem fogja képviselni a legnagyobb önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiban. Péterffy Attila polgármester azzal indokolta a döntést, hogy ezután csak „civileket” delegálnak ezekbe a testületekbe.

A Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen szintén gőzerővel folyik a politikai tisztogatás. Az alakuló ülésen egyetlen tollvonással leváltották az önkormányzati intézmények igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságát, a polgármesteri hivatalban pedig lassan már nemcsak vezető, de alkalmazotti beosztásban sem dolgozik olyan, aki vélhetően más véleményen van, mint a város jelenlegi vezetése.

Helyi forrásaink szerint hamarosan cégvezetőket váltanak le, a menesztett emberek egyetlen bűne az lehet, hogy még a korábbi városvezetés nevezte ki őket. Mindezek mellett Márki-Zay Péter polgármester és a balliberális többség nem kommunikál, vagyis nem áll szóba és semmilyen együttműködést nem tanúsít az ellenzékben ülő Fidesz–KDNP képviselőivel.

A napokban adott értékelést az önkormányzati választás óta eltelt időszak újabb harminc napjáról Dunaújvárosban a Fidesz helyi szervezetének elnöke, a város volt Fidesz–KDNP-s polgármestere, aki bírálta a jelenlegi városvezetést.

Cserna Gábor többek között arról beszélt, hogy a legutóbbi rendkívüli ülésen a város legalább ötvenszázalékos tulajdonában álló egyes gazdasági társaságok önkormányzat által delegált felügyelőbizottsági tagjainak változtatásánál – amely posztokra a saját embereiket ültették – úgy hoztak döntést, hogy a törvény szerint szükséges elfogadó nyilatkozat nem állt rendelkezésre.

Tatabányán egyelőre a balliberálisok nem tudtak személycseréket végrehajtani, mert hiába lett a jelöltjük, Szücsné Posztovics Ilona a polgármester, a 18 fős közgyűlésben patthelyzet alakult ki. A testületben nyolc kormánypárti és egy a Mi Hazánk színeiben mandátumot szerzett képviselő ül. Emiatt még alpolgármestereket sem tudtak választani.

Miskolcon a helyi balliberális erőknek meglenne a többségük a tisztogatáshoz, de egyelőre nem nyúltak hozzá a rendszerhez. Csupán egyetlen aljegyző távozott, ő is önszántából.

Szekszárdon a megismételt választás miatt többhetes csúszásban van a testületi munka, így a balliberális többségű közgyűlés eddig nem változtatott a szervezeti és működési szabályzaton sem.

Helyben arra számítanak, hogy a december 23-i közgyűlésen ez a kérdés is előkerül, megpróbálják majd Ács Rezső (Fidesz–KDNP) polgármester jogköreit minél jobban megnyirbálni, és utána mozdíthatják csak el a cégvezetőket.

Helyi forrásaink szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a társaságok felénél lesz személycsere, mert a balliberális oldal várhatóan nem képes annyi szakembert kiállítani, hogy mindenhová saját kádert ültessen.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A „harangzúgásos" magyar irodalomról a bor fővárosában
  A baloldali értlemiségiek által szerzett becstelen, immorális előnyök és kiváltságok – s velük a (Fekete Gyula szavával jellemezhető) „nemzetundoros" beidegződések – gyakran túlélték a rendszerváltozás fordulatát – fogalmaz Bertha Zoltán a Tokaji Írótáborra készülve.
 • Magyar arany- és ezüstérem 200 méter pillangón
  Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság keddi napján.
 • Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter
  Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.
MTI Hírfelhasználó