A NATO-t használják politikai nyomásgyakorlásra
A NATO-szerződés szellemével sem fér össze annak a szervezetnek a működése, amely az amerikai kongresszusban azért lobbizik, hogy a képviselők tartsanak meghallgatásokat a szerintük Közép-Európában teret nyerő demokráciadeficit miatt. A csoportot korábban Soros György hálózataihoz köthető személyek alkották, de politikusok és véleményformálók is segítik.
2019. december 16. 17:57

A Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) nevű csoport 2018-ban jött létre, amelynek tagjai korábban névlegesen is köthetők voltak a Soros György által finanszírozott szervezetekhez – mondta Palócz André, a Századvég kutatója a Kossuth Rádió Ütköző műsorában.

A szervezet egyfajta munkacsoportként működik. Tagjai között a Barack Obama korábbi amerikai elnök vezette adminisztráció kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más szakértők is szerepet kaptak.

A szervezet azért lobbizik az amerikai kongresszusban, hogy Washington fogalmazzon meg elvárásokat a közép-európai NATO-tagországokkal szemben, és gyakoroljon nyomást rájuk – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint a munkacsoport javaslata figyelmen kívül hagyja, hogy a NATO alapvetően az európai katonai biztonság magját alkotja, és hogy demokratikus nemzetek szövetségeként kell továbbra is működnie.

A csoportosulás egy katonai szervezetet kíván felhívni a szövetségen belüli politikai nyomásgyakorlásra, ami nyilvánvalóan sértené a célkeresztbe kerülő állam függetlenségét és külső szuverenitását. Mindez szembemegy a NATO alapító szerződésével, hiszen politikai célokra akarja használni a szövetséget – mondta.

Magyar tagok 

Boros Bánk Levente arra hívta fel a figyelmet, hogy már a csoport neve is félrevezető, ugyanis szemben a transzatlanti megnevezéssel, esetükben egy klasszikus hálózati működés érhető tetten. A csoport tagjai valamilyen formában köthetők Soros Györgyhöz és ahhoz a liberális elithez, amelyik a magyarországi jogállamiság és demokrácia miatt aggódnak.

A tagok között olyan személyek találhatók, mint Korányi Dávid, a Bajnai-kormány korábbi államtitkára és Tabajdi Csaba egykori szocialista EP-képviselő kabinetfőnöke, vagy Simonyi András, aki 1995 és 2002 között a NATO brüsszeli központja mellé akkreditált magyar nagykövet volt, 2002-től 2007-ig pedig hazánk washingtoni nagykövete. A csoport vezetője pedig Susan Corke, aki több cikkében foglalkozott a magyar antiszemitizmus problémáival – fogalmazott.

Elutasítja a többség a külső beavatkozási kísérleteket

Palócz André egy a Századvég által készített tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy a magyarok 90 százaléka elutasítja, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) vagy üzleti csoportok nyomást gyakoroljanak egy uniós tagállam belügyeire. A Projekt 28 kutatás kimutatta, hogy az Európai Unió többi tagállamában is többségben vannak ezzel az állásponttal.

A Századvég kutatója szerint a TDWG-hez hasonló formációk működése nem tekinthető civil kezdeményezésnek, mivel Brüsszelben és Washingtonban hivatalos politikai keretek között lobbiznak tagjai, korábbi kormányzati kapcsolatrendszerüket kihasználva.

A következő évek kérdése, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések meddig jutnak el a tengerentúlon.

Ki ellenőrzi az NGO-kat?

A civil szervezetek jelentős részénél az ellenőrzést az gyakorolja, aki pénzügyileg támogatja őket – mondta Boros Bánk Levente. Feltette a kérdést, hogy a sajtó miért nem ellenőrizni a politikával foglalkozó NGO-k mögötti személyi és pénzügyi hátteret.

Palócz André ezzel összefüggésben elmondta,  hogy egy összetett hálózatról van szó, amelyet véleményformálók, politikusok is segítenek. „Kellenek történetmesélők, finanszírozók, lobbicsoportok, politikusok” – mondta.

Úgy látta, hogy nemcsak a publikus megszólalásokra kell figyelni, hanem, hogy a háttérben milyen ügyeket támogatnak, milyen alkukban vesznek részt.

Ezek a szervezetek a NATO-t és az Európai Uniót is saját céljaik érdekében használják.

Az átláthatóság hiánya

Boros Bánk Levente egy konkrét példával is illusztrálta a hálózat működösét. Cseh Katalin momentumos EP-képviselő egy Magyarországot „feljelentő” dokumentumot küldött az amerikai kongresszusnak, amelyben a demokrácia védelmét kéri. Elérték, hogy a NATO-szövetség ügyeiről a kongresszus meghallgatásokat tartson.

A politikus az Európai Parlament amerikai delegációs csoportjának tagjaként a kongresszus egyik novemberi meghallgatására tájékoztató anyagot küldött a magyar jogállamiságról. Ebben azt írja, hogy az Európai Unió mellett a NATO-nak is szerepet kell vállalnia a jogállamiság normáinak kikényszerítésében – akár a NATO-országokon belül is.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a politikusok személyi kötődéseiről tájékoztatni kell a választókat.

„A szabad véleménynyilvánítás mindenkit megillet, dea probléma ott kezdődik, amikor a politikusok eltitkolják kapcsolatrendszerüket.

Egy politikusnak a demokráciában kötelessége, hogy transzparensen kommunikáljon, hogy mit képvisel, milyen kapcsolatokat ápol nem politikai szereplőkkel” – mondta Boros Bánk Levente.

Ezután a választók eldönthetik, hogy szimpatikus-e nekik Soros György spekuláns és Frans Timmermans, az Európai Bizottság tagja kapcsolata. Ennek eltitkolása azonban a demokrácia megcsúfolása, a választók becsapása – tette hozzá.

hirado.hu - Kossuth Rádió
  • A központi Soros-szervezet szorgalmazta a pedofiltörvény átcímkézését
    A Soros-hálózat hatékonyságát meglehetősen jól szemlélteti, hogy a pedofiltörvénnyel összefüggésben milyen gyorsan aktivizálódott, miként alakította a globális lapokban megjelenő írásokat, véleményeket, illetve az, hogy néhány óra alatt képes volt homofóbtörvénnyé címkézni a magyar jogszabályt.
  • Gulyás: 5,5 millió beoltottnál eldobhatjuk a maszkot
    Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.
  • Orbán Viktor: Ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény
    Az új magyar szabályozás arról szól, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás egyébként nehéz és bonyolult kérdéskörével, ennek eldöntése kizárólag a szülő dolga; ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően.
MTI Hírfelhasználó