Kudarcot vallott Soros kampánya a Brexit ellen
Mi az Európai Unión kívül akarunk harcolni a szuverenitásunkért, Orbán Viktor pedig az EU-n belül, ami nagy kihívás – fogalmazott a Magyar Hírlapnak a kilépésért kampányoló Nigel Farage
2019. december 17. 20:16

Elsősorban a britek uniós kilépésének évek óta húzódó mizériája volt hatással az eredményre a múlt heti előre hozott parlamenti választásokon, ahol fölényes győzelmet arattak a konzervatívok Boris Johnson miniszterelnök vezetésével. A választás tanulságairól és a folytatásról Nigel Farage-t, a Brexit Párt elnökét kérdeztük, aki mindig is a kilépésért küzdött.

– A Brexitről szólt a választás, vagy egyéb körülmények is befolyásolták az eredményt?

– Voltak egyéb faktorok is, például Jeremy Corbyn tevékenysége a Munkáspárt elnökeként. Túlságosan szélsőbaloldali és nem kifejezetten hazafias. Természetesen a Brexit is nagyban befolyásolta az eredményt. Három és fél évvel a népszavazás után választani lehetett a Munkáspárt között, amelyik második referendumot akar, és a Konzervatív Párt között, amelyik azt mondja, hogy „hajtsuk végre a Brexitet”.

– A Brexit Párt visszaléptette a jelöltjeit a választókerületek csaknem felében, ott, ahol a konzervatívok győzelemre számítottak. Feláldozták a pártjuk esélyeit a Brexit érdekében?

– Igen, abszolút. Úgy fogalmaztam akkor is: az ország előbbre való, mint a párt érdeke. Ez a stratégia egyébként hatékonynak is bizonyult, hiszen a hagyományosan a konzervatívok által vezetett részeken, Anglia déli-délnyugati részén arra lehetett számítani, hogy mandátumokat szerezhetnek a Liberális Demokraták. A választás után pedig az elnökük azt mondta, hogy az én döntésem gyakorla­tilag megölte a kampányukat. Ők egyébként nagyon támogattak volna egy második népszavazást.

– Most mik a pártja tervei?

– Meglátjuk. Jól hangzik, hogy „hajtsuk végig a Brexitet”, de nézzük meg, tényleg jól csinálják-e. Tényleg kilépünk-e január végén, vagy sem? Véget ér-e jövőre az átállás, vagy évekre benne ragadunk? Ezek még nagy kérdések.

– Mire számít Skóciában?

– Folytatódni volt a konfliktus a Skót Nemzeti Párttal, de nem hiszem, hogy lesz újabb függetlenségi népszavazás. De ha mégis, elég biztos vagyok benne, hogy újra az Egyesült Királyság egysége fog győzni. Skócia bonyolult politikai kérdés marad.

– George Soros nagyon bőkezűen támogatta a bentmaradáspárti kampányt az elmúlt években, és ezt „oktatási célú” tevékenységnek nevezte. Mennyi hatása volt ennek?

– A második referendumért folytatott bentmaradáspárti kampány kifulladt. Soros nem járt sikerrel, bár nagyon próbálta érvényesíteni a globalista nézeteit. Mindent összevetve ezen a választáson a lehető legjobb eredmény született a Brexit-pártiak számára.

– Orbán Viktor kormányfő gratulált Boris Johnsonnak, hogy „sikerült érvényesítenie népe akaratát, amely a szuverenitását az Európai Unión kívül kívánja biztosítani”. Egyetért?

– Teljesen igaza van. Mi az EU-n kívül akarunk harcolni a szuverenitásunkért, Orbán úr pedig az unión belül. Ez nagy kihívás.

Őry Mariann

magyarhirlap.hu
MTI Hírfelhasználó