A kecsői iskola megmentése
A felvidéki Kecső iskoláját átmeneti létszámhiány miatt a megszűnés fenyegeti, ugyanis a tanulók száma után járó fejkvóta nem fedezi a fenntartási költségeket. Az elmúlt években azonban példásan megugrott a születések száma.
2019. december 31. 08:53

A felföldi magyar iskola megmentéséért jótékonysági gálát tartott a budapesti Duna Palotában a Magyar Patrióták Közössége. Hetzmann Róbert elnöknek tett föl kérdéseket a Présház.

Hetzmann Róbert

- Elnök úr, Kecső egy a sok Kárpát-medencei magyar település között. Hogyan fedezték föl ezt az államhatártól pár méterre fekvő magyar falut?

- A Patrióták mindig nyitott szemmel járnak a Kárpát-medencében, így számos figyelemre méltó kezdeményezés eljut hozzánk. Valóban, Kecső a mai államhatár közvetlen közelében, Aggtelek szomszédságában található falu. Megalakulásunk, 2014 óta nem először járunk Felső-Gömörben, úgy is mondhatnám, hogy otthonosan mozgunk a terepen. A kecsői magyar iskola segélykiáltása azért is talált elsőre rendkívül kedvező fogadtatásra, mert végre nem az elsorvadásról kell beszélnünk, hanem egy pozitív történetet tudunk előadni.

 - Sejthető-e hogy mi adta a születésszám gyarapodásához kellő életkedvet a kecsői fiatal családoknak?

- Nincs arra pontos magyarázat, hogy miközben az utóbbi néhány évtizedben jó esetben évi egy-két gyermek született, addig mostanában 5-6 is. Sok fiatal költözött haza, és jó értelemben divattá vált a gyermekvállalás. Kecső egy 350 lelkes falu, így ezek a demográfiai mutatók nagyon biztatóak. Bízunk benne, ebben nem lesz változás, és akkor még sokáig tudja szolgálni a kisiskola a közösséget.

- A koncert hogyan segített kecsői magyarjainknak?

- December 12-én Pál István "Szalonna" és Bandája a Duna Palotában adott jótékonysági koncertet a Magyar Patrióták Közössége jótékonysági estjén. A gála bevételeit a bankszámlánkra érkezett átutalásokkal egyesítve a kecsői magyar iskola javára ajánljuk fel. Bár a gyűjtés még nem zárult le, de már most látszik, hogy nem üres kézzel kell mennünk a Felvidékre. Az összefogás körvonalazódó sikeréért ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazon jóérzésű honpolgároknak, akik lehetőségükhöz mérten támogatták a kecsői magyar iskola megmentését.

Kecsői iskolások

- Belső-magyarországi, illetve erdélyi, délvidéki, burgenlandi magyar civil szervezetek – köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítvány – hogyan kapcsolhatják be még szorosabban a magyar szellemi, spirituális életbe Kecsőt?

- Lassan öt éve, hogy a Magyar Patrióták Közössége útjára indította nemzeti összetartozás programját. Ennek lényege, hogy minden évben egy-egy határon túli magyar közösség kezdeményezését segítetjük. Most elérkezettnek látjuk arra az időt, hogy ezeket a településeket - köztük erdélyi, délvidéki, kárpátaljai közösségeket - összekössük egymással. Emellett kiemelném, hogy Kecsőn vendégszerető, nyitott és jóakaratú emberekkel találkoztunk, bizonyára más szervezetek megkeresését is örömmel fogadnák.

Lőrincz Gyula, Kecső polgármestere - Képek: magyarpatriotak.hu

 - Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. A magyar kultúra kincseit hogyan juttathatjuk el Kecsőre?

- Javaslom, hogy forduljanak a község önkormányzatához. Lőrincz Gyula polgármester úr személyében egy elkötelezett, a falu érdekeit védelmező lokálpatriótát ismertünk meg, aki fontosnak tartja a magyar kultúra kincseinek megbecsülését.
 

preshaz.eu
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó