Harc a szélsőségesekkel
A Bundeswehr táptalajt biztosít a radikális eszméknek?
2020. január 3. 20:01

Terepgyakorlaton a német hadsereg regrutái - Kép: magyarnemzet.hu; Reuters

Nagyobb belelátást, illetve beleszólást igényelnek a német állami szervek a hadsereg működésébe, miután a katonaságon belül a szélsőséges eszmék terjedéséről, illetve náci szimpatizánsok hálózatáról szóló jelentések láttak napvilágot az elmúlt években.

Hans-Peter Bartels, a német szövetségi parlament fegyveres erői felügyeletével megbízott politikusa tegnap azt vetette a katonai elhárítás (MAD) szemére, hogy az egyre több aggályos ügy ellenére nem készít rendszeres jelentést a szélsőjobboldali eszmék terjedéséről. – Kissé furcsának tartom, hogy a jelenséggel kapcsolatos egyetlen komoly adatforrás a saját hivatalom által készített éves jelentés – mondta a DPA hírügynökségnek Hans-Peter Bartels.

Hans-Peter Bartels - dw.com

A bírálat ellenére a katonai elhárítás egyre komolyabban veszi feladatát a szélsőséges elemek kiszűrésére. A MAD szóvivője még decemberben mondta el a Voice of America hírportálnak, hogy a hadsereg az összes német biztonsági szervvel, illetve a nemzetközi társszervekkel együttműködve igyekszik leleplezni a ­Bundeswehren belül megbúvó náci szimpatizánsokat. A szóvivő szerint rendszeres biztonsági átvilágításokat hajtanak végre, illetve társaik feljelentésére buzdítják a katonákat.

A német sajtó december elején jelentette, hogy a fegyveres erők felfüggesztették a hadsereg különleges egységének, a Kommando Spezialkräfte egyik tisztjét szélsőjobboldali kapcsolatai miatt, de két további katonát is megfigyelés alatt tartottak, akik a gyanú szerint náci karlendítéssel üdvözölték egymást. Nagy vihart kavart 2017-ben Franco Albrecht ügye: a főhadnagy kaszárnyájában a náci időkből származó tárgyakra bukkantak. A relikviákat még csak el sem rejtették, hanem közszemlére voltak kitéve, amiből azt a következtetést vonta le a Bundeswehr vezetése, hogy több katona is szimpatizálhat a Harmadik Birodalom eszméivel.

A MAD tavaly 450 gyanús személy megfigyeléséről számolt be, ezek közül 64-en az Európa-szerte terebélyesedő Identitárius mozgalomnak lehetnek a tagjai, szintén 64-en a Reichsbürger nevű csoportosulásnak.

A MAD: Militärischer Abschirmdienst; katonai elhárítás jelvénye - wikipedia

A védelmi minisztérium most a MAD átszervezésével igyekszik hatékonyabbá tenni a szervezet munkáját, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter pedig ígéretet tett minden egyes eset mélyreható kivizsgálására. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tavaly év elején még 24 ezerre tette a jobboldali szélsőségesek számát Németországban, akiknek a fele erőszakra hajlamos. A Der Tagesspiegel napilap értesülése szerint az év végére 32 ezerre módosult ez a szám.

Szakértők véleménye szerint a rendőrség és a hadsereg azért vonzó a szélsőjobboldali csoportok számára, mert ott könnyebben toboroznak új tagokat. – Ez a két szerv sokkal konzervatívabb, mint a társadalom többi része. A jogot és a rendet pedig sokuk szerint megsértették, különösen a migrációs válság kezdetén 2015-ben – nyilatkozta a Voice of Americának Fabian Virchow, a düsseldorfi egyetem témában jártas professzora.

Kottász Zoltán

magyarnemzet.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó