Néppárti nyitottság a magyar érvekre
Nagyszámú érdeklődővel, pozitív hangvételben zajlott ma délután Brüsszelben a Fidesz-KDNP és az Európai Néppárt (EPP) többi nemzeti delegációjának a jogállamisági vitával kapcsolatos tanácskozása. Hidvéghi Balázs EP-képviselő szerint elsősorban a vita politikai és jogi kontextusára sikerült felhívni a képviselőtársak figyelmét. Francia részről is megállapították, hogy veszélyes precedenst teremt, ha politikai fegyverként használják a jogállamiság fogalmát.
2020. január 8. 22:20

Jövő héten újra a hazánkkal szembeni hetes cikkelyes eljárást vitatja meg az Európai Parlament (EP), ennek apropóján a Fidesz-KDNP delegációja ma délután információs ülésre hívta az Európai Néppárt parlamenti képviselőit Brüsszelben. A közel másfél órán át tartó tanácskozáson Szájer József, Deutsch Tamás, Győri Enikő és Hidvéghi Balázs képviselők ismertették a magyar álláspontot, többek között a hazai igazságszolgáltatás, az akadémiai és médiaszabadság helyzetével, valamint az országgyűlési törvénnyel kapcsolatban. – Rendkívül pozitív fogadtatása volt az ülésnek.

Különböző szinteken, de az Európai Néppárt szinte valamennyi nemzeti delegációja képviseltette magát – tudatta lapunkkal Hidvéghi Balázs Brüsszelben, példaként francia, német, holland, máltai, szlovén és belga képviselőket említve a tanácskozás résztvevőiként.

A Fidesz EP-képviselője szerint egyrészt sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy a baloldal visszaél a jogállamiság fogalmával és azt politikai fegyverként használva akarja a néppártot megosztani. Továbbá az Európai Parlament szerepe a Magyarországgal kapcsolatos eljárásban már lezárult, vagyis az EP további részvételének erőltetése ellentétes az uniós alapszerződéssel – húzta alá Hidvéghi Balázs.

Az ülésen egyébként francia részről is volt felszólaló, aki úgy érvelt: „káros és veszélyes”, ahogy a jogállamiság fogalmát ma politikai eszközként használják. Ez veszélyes precedenst teremthet az uniós berkekben, már csak amiatt is, mert nem egyértelműen EU-s hatáskörökről van szó – idézték a felszólalót forrásaink.

A Magyarországgal szemben az uniós parlament által 2018 szeptemberében indított jogállamisági eljárást eddig két alkalommal, a finn EU-elnökség idején tárgyalták az Általános Ügyek Tanácsában. A január elsejével munkába lépett horvát elnökség viszont máris jelezte: objektív és nyitott párbeszédre törekednek a folyamat szereplőivel, ugyanis meglátásuk szerint az eddigi tárgyalási fordulók leginkább a tagállamok közötti feszültséget fokozták.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó