Néppárti nyitottság a magyar érvekre
Nagyszámú érdeklődővel, pozitív hangvételben zajlott ma délután Brüsszelben a Fidesz-KDNP és az Európai Néppárt (EPP) többi nemzeti delegációjának a jogállamisági vitával kapcsolatos tanácskozása. Hidvéghi Balázs EP-képviselő szerint elsősorban a vita politikai és jogi kontextusára sikerült felhívni a képviselőtársak figyelmét. Francia részről is megállapították, hogy veszélyes precedenst teremt, ha politikai fegyverként használják a jogállamiság fogalmát.
2020. január 8. 22:20

Jövő héten újra a hazánkkal szembeni hetes cikkelyes eljárást vitatja meg az Európai Parlament (EP), ennek apropóján a Fidesz-KDNP delegációja ma délután információs ülésre hívta az Európai Néppárt parlamenti képviselőit Brüsszelben. A közel másfél órán át tartó tanácskozáson Szájer József, Deutsch Tamás, Győri Enikő és Hidvéghi Balázs képviselők ismertették a magyar álláspontot, többek között a hazai igazságszolgáltatás, az akadémiai és médiaszabadság helyzetével, valamint az országgyűlési törvénnyel kapcsolatban. – Rendkívül pozitív fogadtatása volt az ülésnek.

Különböző szinteken, de az Európai Néppárt szinte valamennyi nemzeti delegációja képviseltette magát – tudatta lapunkkal Hidvéghi Balázs Brüsszelben, példaként francia, német, holland, máltai, szlovén és belga képviselőket említve a tanácskozás résztvevőiként.

A Fidesz EP-képviselője szerint egyrészt sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy a baloldal visszaél a jogállamiság fogalmával és azt politikai fegyverként használva akarja a néppártot megosztani. Továbbá az Európai Parlament szerepe a Magyarországgal kapcsolatos eljárásban már lezárult, vagyis az EP további részvételének erőltetése ellentétes az uniós alapszerződéssel – húzta alá Hidvéghi Balázs.

Az ülésen egyébként francia részről is volt felszólaló, aki úgy érvelt: „káros és veszélyes”, ahogy a jogállamiság fogalmát ma politikai eszközként használják. Ez veszélyes precedenst teremthet az uniós berkekben, már csak amiatt is, mert nem egyértelműen EU-s hatáskörökről van szó – idézték a felszólalót forrásaink.

A Magyarországgal szemben az uniós parlament által 2018 szeptemberében indított jogállamisági eljárást eddig két alkalommal, a finn EU-elnökség idején tárgyalták az Általános Ügyek Tanácsában. A január elsejével munkába lépett horvát elnökség viszont máris jelezte: objektív és nyitott párbeszédre törekednek a folyamat szereplőivel, ugyanis meglátásuk szerint az eddigi tárgyalási fordulók leginkább a tagállamok közötti feszültséget fokozták.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Magyar tartalékos katonák tettek esküt
  Harminckilenc Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt Bátonyterenyén.
 • Elgyengíteni, káoszba fullasztani
  A történteket lehet a közelgő elnökválasztási kampány részeként is vizsgálni. Trump elnököt minden eszközzel, könyörtelenül el akarják távolítani a hatalomból. De ez már messze nem a demokraták és republikánusok küzdelme. Itt már az Egyesült Államok alapértékei körül folyik a harc.
MTI Hírfelhasználó