A hungarikumokkal való foglalkozás lélekemelő feladat
Kenyeres Gyula producert kérdezzük a jelenleg készülő „Nemzeti értékeink a hungarikumok” ismeretterjesztő sorozatról.
2020. január 9. 17:36

Honnan jött az ötlet, hogy a hungarikumokról forgassanak filmet és milyen módon fog ez megvalósulni?

2012 óta készítünk hungarikummal kapcsolatos filmeket. Ezek között voltak hosszabb alkotások, mint a Herendi porcelán, a Táncház módszer, a Matyó népviselet, de sok rövidfilm is készült a témakörben.  Két éve fogalmazódott meg bennünk, hogy szükség lenne egy a hungarikumokat egységes szerkezetben bemutató professzionális ismeretterjesztő sorozatra. Ez most megvalósulhat, mert  az MTVA Mecenatúra elnyert pályázatán egy 8 részes, részenként 26 perces ismeretterjesztő sorozatot készítünk.

-Jelenleg több mint 70 tételt tartalmaz a hungarikumok listája, ez nagyon nagy téma, hogyan tudják kezelni ezt a szerteágazó tematikát és egységes képben megjeleníteni?

Ez a készítők oldaláról egy nagyon nagy odafigyelést, kreaivitást igénylő munka, hiszen több mint 70 tématizált tartalommal dolgozunk, néhol természeti értékeket, tárgyi produktumokat vagy emberi teljesítményeket kell úgymond  „egy kalap alá hozni”. Az egységes szerkezetet azért tartjuk fontosnak, hogy a hungarikumokról ne csak különböző filmes műhelyek által egyedi kisfilmek készüljenek, ahol életszerűen más-más filmes szemmel nyúlnak az alkotók a témához, hanem legyen egy olyan egy minőségi művészi koncepció amely végigmegy egy filmsorozaton és minden hungarikum kapcsán azonosan izgalmassá teszi a nemzeti értéket.

Természetesen a hungarikumokkal való foglalkozás lélekemelő feladat, minden munkatársamnak van kedvenc hungarikuma, hiszen a bajai a halászlét jobban kedveli, a szegedi a paprikát és a Pick szalámit, magam pedig karcagiként a birkapörkölt mellé teszem a voksom.

-A hungarikumok mindenkiben pozítív érzelmeket váltanak ki, fenn lehet tartani a figyelmet, hogy egyik ne menjen a másik rovására?

Éppen ezen okokből döntöttünk a 8 részes tagolás mellett. Részenként 26 percben pont annyi időnk van, hogy 3-6 perces etapokban minden hungarikumot információs és képi világgal kidolgozzunk. Ha elkészül a sorozat, akkor pontosan a nézőnek is ezt kell megtalálnia benne, hogy jaj, hogy milyen finom a tokaji, bor, milyen büszkeséggel tölt el Puskás Ferenc életműve, mennyi küzdelem áll a Béres-csepp mögött, Neumann János nélkül ma nem léteznének számítógépek, stb… Mind-mind megannyi csoda, de egy filmsorozatban közös nevezőre hozni őket, ez több, mint szakmai kihívás.

A készítés során használjuk a mai modern filmezés több elemét, professzionális kamerákkal extra minőséget adó objektívekkel dolgozunk. Használunk kézi és rögzített kameramozgató eszközöket és a manapság látványossá vált drónfelvételeket. A filmsorozatban izgalmasan mesélő jellegű, több profi narrátor alkalmazásával kívánjuk fenntartania nézők figyelmét.

 A film nyelvére fordítjuk le a hungarikumok sokaságának szeretetét, látványos képi világgal és narrációval jutatjuk a nézőt kedvessé váló élményhez.

Kedvcsinálónak:

https://www.youtube.com/watch?v=Ob72TGtyKMs

gondola
  • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
    Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
  • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
    Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
  • A magyar vármegye hagyománya és jövője
    A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó