Punknak ugyan nem punkok
2020. január 12. 00:51

Egy a tábor, egy a zászló, legyen egy a név is.

Hír: Orbán János Dénes helyére B. Orbán Emesét nevezik ki a Magyar Nemzet kultúrrovatának élére. Ha egy kicsit tovább gondoljuk ezt a tendenciát, nem tudjuk nem észrevenni azt a lehetőséget, amit a popkultúra és a NER keresztezése tartogathat számunkra. Annak idején a New York-i pre-punk legendás zenekara, a Ramones minden egyes tagja felvette a Ramone nevet – tisztelgésképpen Paul McCartney egykori álneve előtt (a Beatles basszusgitáros-énekese ugyanis a Paul Ramon álnevet használta néhány alkalommal pályafutása során, valamint párszor Paul Ramone álnéven jelentkezett be hotelszobákba, megőrizve anonimitását).

A Ramones bő húszéves fennállása alatt összesen nyolc tagot fogyasztott el: minden egyes zenész tartotta magát az együttes egységességet sugalló művészi koncepciójához és felvette a Ramone nevet (így lett például Tommy Ramone a 2014-ben elhunyt magyar származású Erdélyi Tamásból, a zenekar alapító tagjából, akinek születése helyét emléktábla jelzi Budapesten, a Toldi mozinál. Nem elhanyagolható mellékszál).

Na, de.

Legyen akkor az, hogy a NER minden egyes szereplője vegye fel az Orbán nevet. Punknak ugyan nem punkok, nagyon nem azok, de ami döntési önállóságukat, szabad mozgásterüket, a saját véleményüket illeti, tulajdonképpen ezzel a módszerrel szépen és plasztikusan jelezhetnék, hogy egyek és azonosak a pártelnök-miniszterelnökkel. Orbán Antal, Orbán Szilárd, Orbán Gergely. Satöbbi.

És akkor lerakhatnánk már végre ezt a lassan tíz éves, unalmas NER mozaikszót és jöhetne egy sokkal izgalmasabb. The Orbáns.

Németh Róbert: The Orbáns

hvg.hu
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó