Punknak ugyan nem punkok
2020. január 12. 00:51

Egy a tábor, egy a zászló, legyen egy a név is.

Hír: Orbán János Dénes helyére B. Orbán Emesét nevezik ki a Magyar Nemzet kultúrrovatának élére. Ha egy kicsit tovább gondoljuk ezt a tendenciát, nem tudjuk nem észrevenni azt a lehetőséget, amit a popkultúra és a NER keresztezése tartogathat számunkra. Annak idején a New York-i pre-punk legendás zenekara, a Ramones minden egyes tagja felvette a Ramone nevet – tisztelgésképpen Paul McCartney egykori álneve előtt (a Beatles basszusgitáros-énekese ugyanis a Paul Ramon álnevet használta néhány alkalommal pályafutása során, valamint párszor Paul Ramone álnéven jelentkezett be hotelszobákba, megőrizve anonimitását).

A Ramones bő húszéves fennállása alatt összesen nyolc tagot fogyasztott el: minden egyes zenész tartotta magát az együttes egységességet sugalló művészi koncepciójához és felvette a Ramone nevet (így lett például Tommy Ramone a 2014-ben elhunyt magyar származású Erdélyi Tamásból, a zenekar alapító tagjából, akinek születése helyét emléktábla jelzi Budapesten, a Toldi mozinál. Nem elhanyagolható mellékszál).

Na, de.

Legyen akkor az, hogy a NER minden egyes szereplője vegye fel az Orbán nevet. Punknak ugyan nem punkok, nagyon nem azok, de ami döntési önállóságukat, szabad mozgásterüket, a saját véleményüket illeti, tulajdonképpen ezzel a módszerrel szépen és plasztikusan jelezhetnék, hogy egyek és azonosak a pártelnök-miniszterelnökkel. Orbán Antal, Orbán Szilárd, Orbán Gergely. Satöbbi.

És akkor lerakhatnánk már végre ezt a lassan tíz éves, unalmas NER mozaikszót és jöhetne egy sokkal izgalmasabb. The Orbáns.

Németh Róbert: The Orbáns

hvg.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Itthon 36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen
  Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 Híradója. Az esettel összefüggésben több mint 120-an kerültek hatósági házi karanténba.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
MTI Hírfelhasználó