Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
2020. január 19. 11:41

A Boráros téri Horthy hidat 1945. január 14-én, a Ferenc József hidat, a mai Szabadság hidat január 16-án döntötték romba. A Margit híd pesti szakasza 1944. november 4-én semmisült meg, igaz akkor a robbanóeszközök véletlenül léptek működésbe. A hídon villamosok és autók közlekedtek, amikor a detonáció megtörtént.

Duna-hidak roncsai (elöl az Erzsébet híd, mögötte a Lánchíd). A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen (Fotó: MTI/Reprodukció)

A németek által felrobbantott Margit híd roncsa. Háttérben a romos Pest látképe 1945-ben (Fotó: MTI/Reprodukció

Szovjet katonák állnak egy páncéltörő löveg mellett a németek által felrobbantott Erzsébet híd pesti hídfőjénél. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen (Fotó: MTI/Mafirt)

Szovjet katonák az Erzsébet híd pesti hídfőjénél 1945-ben (Fotó: MTI)

Szovjet műszaki alakulatok építettek ideiglenes pontonhídat a Dunán, a felrobbantott Horthy Miklós (1952-től Petőfi) híd roncsai mellett (Fotó: MTI/Mafirt)

1945 novemberében a felrobbantott Ferenc József híd helyén létesített pontonhíd volt az egyetlen átkelőhely, ezért kompok is szállították a Dunán a budapestieket (Fotó: MTI/Mafirt)

A Mancinak nevezett híd. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen (Fotó: Mafirt)

hirado.hu
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
 • Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon
  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén – jelentette be Gulyás Gergely.
MTI Hírfelhasználó