A meglepetés-ember
2020. január 19. 18:00

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Karácsony Gergely éve volt a tavalyi – legalábbis erre jutott az Idea Intézet, amikor a 2019-es esztendő meglepetés-emberét kereste a magyar politikában. A megkérdezettek közül ugyanis csaknem minden negyedik ember – 24 százalék – a főpolgármester nevét említette. Nem sokkal maradt le tőle Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője. Az eredményekben nyilvánvalóan közrejátszott, hogy mindkét politikus eredményesen vagy a vártnál sikeresebben szerepelt a tavalyi választásokon.

A kutatásból kiderült, hogy még a kormánypárti szavazóknak is több mint az ötöde – 22 százaléka – is Karácsony Gergelyt tartotta a legnagyobb meglepetésnek. Feltűnő azonban, hogy a Fidesz támogatóinak 45 százaléka vagy nem kívánt, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

Amennyiben csak az ellenzéki szavazók válaszait tekintjük, ott már Dobrev Klára végzett az első helyen, míg valamivel kevesebben mondták a főpolgármester nevét. Jakab Pétert, a Jobbik frakcióvezetőjét 9 százalék említette, Pikó András józsefvárosi polgármestert 6, Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét pedig a válaszadók 5 százaléka nevezte meg.

A kutatáshoz csatolt elemzés megfogalmazása szerint feltűnő azonban az is, hogy egyetlen kormánypárti politikus sincs a lista kiemelt helyén.

A közvélemény-kutatás vizsgálta a pártok támogatottságát is a december végén végzett kutatásában és az derült ki, hogy a Fidesz minimálisan ugyan, de növelni tudta táborát. A biztos szavazóknál így jelenleg 50 százalékon áll.

Az ellenzék legerősebb pártja a felmérés a DK, amely 15 százalékos támogatottsággal bír ugyanebben a szegmensben, míg a Momentum – valamennyit gyengülve – 10 százalékos. A Jobbik 8, az MSZP pedig 6 százalékon áll, más pártok pedig – így az LMP vagy a Mi Hazánk – nem érik el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Karácsony Gergely, a meglepetés-ember

magyarhang.org
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó