Kínos pillanatokat élt át Márky-Zay Péter
B. Élthes Eszter szerint Bessenyei Ferenc élete során mindig az egyetemes magyarságért dolgozott, nevét egyetlen politikai erő sem használhatja föl saját céljaira.
2020. január 20. 14:21

– Idén, a szokásostól eltérően két vásárhelyinek adott a bizottság és a közgyűlés megosztott egyéni díjat. A díjazottak mindketten hódmezővásárhelyi művész-tanárok – mondta ünnepi beszédében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette, ez viszonylag szokatlan, általában ugyanis egy országos és egy helyi művész szokta az elismerést kapni.

A városvezető után B. Élthes Esztert, Bessenyei Ferenc özvegye emelkedett szólásra. – Bessenyei Ferenc olyan magyar volt, aki Széchenyi Istvánhoz hasonlóan soha nem napi politikai célokért, hanem mindig az egyetemes, örök érvényű igazságokért és a magyar nép erkölcsi, kulturális felemelkedéséért harcolt. Egész életében szenvedett attól, hogy ebben az országban mindig két zászló volt, hogy ez a nép folyton kétfelé szakad. Ezért én, mint Bessenyei Ferenc özvegye, és szellemi hagyatékának őrzője, soha nem engedhetem meg, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás, bármely hatalom saját céljaira használja, kihasználja, nevével visszaéljen.

Sajnos az elmúlt hónapokban Hódmezővásárhely polgárai, majd önkormányzata úgy döntött, hogy a városban már jó ideje ádáz politikai természetű csatározásokat tovább folytatják, és e csatározásból az idei Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez az eljárás sem Bessenyei Ferenc szellemiségének, sem a díj kiírásakor részben az alapítók, részben azt általam meghatalmazott célkitűzéseknek, feltételeknek nem felel meg. Ezért nekem, az idei díjak odaítélését, és annak körülményeit sajnos nem áll módomban elfogadni. Megragadom az alkalmat, hogy hivatalosan bejelentsem, hogy a díj alapításakor tőlem kért engedélyt a Bessenyei név használatára ezennel visszavonom. Egy percig se gondolják, hogy örömmel mondtam el ezt a beszédet – mondta az özvegy, majd lement a színpadról.

A közönség egy része megtapsolta. Ezt követően színpadra kérték Berei Erzsébetet. Röviddel azután pedig technikai szünetet rendeltek el, majd újból folytatódott az ünnepség. A díjakat átadó Márki-Zay Péter hangsúlyozta, nem politikai szempontok motiválták a díjazottak kiválasztását. A művészeti díjat idén megosztva kapta Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár. Mindkét díjazottat hatalmas tapssal köszöntötte a közönség.

delmagyar.hu
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozások
    Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
  • Ma van a magyar kultúra napja
    A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
MTI Hírfelhasználó