Duplájára nőtt a napenergiából származó áramtermelés
Magyarország klímastratégiájában kiemelt cél, hogy 1990-hez képest 2030-ra 40 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gáz kibocsátása, és 90 százalékban karbonmentes legyen hazánk áramtermelése. Ennek érdekében a kormány elsősorban a nukleáris és a napenergiára épít.
2020. január 23. 16:47

„Az atomenergia azontúl, hogy megbízható technológiáról beszélünk, amely Magyarországon bevált, fontos szempont, hogy zéró kibocsátású, tehát nincs szén-dioxid-kibocsátás, amivel terheli a környezetet. A mostani klímacélokat, az unió céljait nézve ez fontos szempont, éppen ezért választotta már évekkel ezelőtt a kormány, hogy a jövőbeni egyik fejlesztendő terület, energia-előállító terület, az atomenergia” – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője az M1 Kék bolygó című műsorában.

A megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret nyernek 

Ehhez zárkózik fel a 12 százalékos megújuló energia. Még alacsony a megújuló energia aránya, de ha az elmúlt évek tendenciáit nézzük, akkor kiviláglik, hogy részaránya rohamosan nő, elsősorban a naperőművek terjednek – tette hozzá.

A magyarországi megújuló villamosenergia-termelés élén a biomasszából előállított áram áll. Ez a megújulókon belül 48 százalékot tesz ki. Bár kismértékben, de évente csökkenő tendenciát mutat, ezzel szemben a napenergiából származó termelés aránya folyamatosan növekszik, 2018-ban a megújuló energiatermelés 17 százalékát adta.

„Azt gondoljuk, hogy Magyarország a napenergia hasznosításának szempontjából jóval jobb adottságokkal rendelkezik, mint a szélenergia terén, és alapvetően a napenergia, a geotermikus energia és a biomassza a megújuló energiaforrás, amely nagy mennyiségben áll rendelkezésre, és költséghatékonyan tudjuk kihasználni” – mondta Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A geometrikus energia kiaknázása jövőbeli lehetőség  

Tavaly év végén zárult le az első, úgynevezett megújulóenergia-támogatási tender, ahol projektfejlesztők versenyezhettek, hogy ki valósíthat meg a jövőben megújulóenergia-alapú beruházásokat.

„Nagyon-nagyon sok jelentkező volt, döntően napelemes projektekkel jelentkeztek, és a szabályozott régi, támogatott árhoz képest 30 százalékkal olcsóbban hajlandók megújuló áramot termelni azok a projektek, amelyek nyernek ezen a tenderen, úgyhogy ez is jelzi azt, hogy érdemes erre fókuszálni” – tette hozzá az államtitkár.

Míg 2016-ban a napenergiából származó bruttó villamosenergia-termelés 244 gigawatt volt, ez a szám 2018-ra több mint duplájára, 607 gigawattra nőtt.

Ha az összteljesítményt nézzük, a tavaly év végi 726 megawattos érték 2019. június 30-ra elérte az 1,1 gigawattot. Ebből a háztartási méretű erőművek kapacitása 388,5 megawatt.

„Az elmúlt években, ha megnézzük 2014 és 2018 között a naperőművi termelői kapacitást, látjuk, hogy megnégyszereződött. Az a stratégiai irány, ami oly sokszor elhangzik a döntéshozók részéről, az nem egy-két éves, hanem hosszú évek eredménye. Természetesen fontos a geotermia is, amiben még rengeteg potenciál van, szerintem ebben az irányban Magyarországnak még rengeteg lehetősége van” – hangsúlyozta Scherer Zsolt.

Magyarországon a lakosság használja fel a legtöbb áramot. A második helyen a közlekedés áll, ezért a kormány terveiben előkelő helyen szerepel az ágazat fejlesztése. Az elektromobilitási program például igencsak kedvező mind energetikai szempontból, mind károsanyag-kibocsátás terén. További részletekről érdemes az interneten is tájékozódni, mert a Kormány.hu oldalon már elérhetők Magyarország klíma- és energiastratégiájáról szóló dokumentumok.

Újabb naperőműveket adott át az MVM

Az MVM Csoport hét projekt keretében országosan összesen 110 naperőművet épít, ebből Dél-Kelet-Magyarországon tizenkilencet telepített – hangzott el csütörtökön Kecskeméten a projekt záró rendezvényén.

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. programvezetője elmondta: az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. már kilencvenhat erőművet üzembe helyezett, így ezek már a közcélú hálózatra termelik a villamosenergiát. A társaság megújuló programja keretében megépülő 110 erőmű Magyarország szén-dioxid-kibocsátását évente mintegy 100 ezer tonnával csökkenti, és összesen 110 gigawattóra villamosenergiát termel. Ez a mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd – tette hozzá.

A programvezető kiemelte: az MVM Csoport mindig is kiemelten kezelte az energiastratégiában megfogalmazott célokat, így a szén-dioxid- és karbonmentes villamosenergia-termelést. Ehhez kapcsolódóan a társaság 2016-ban indította el programját, amely elsősorban a megújuló energiát hasznosító erőművek létesítését tűzte ki célul.

Bilinszky Péter emlékeztetett: a most záruló projekt keretében előzetesen 600 telephelyet vizsgáltak meg, és végül két darab 20 megawatt teljesítményű és 108 darab 0,5 megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőmű telepítése mellett döntöttek. A beruházásokat részben európai uniós forrásból, részben az MVM Csoport saját forrásából valósítják meg.

A programvezető elmondta: a nemzeti tulajdonú vállalatcsoport, az MVM Csoport már megkezdte a megújuló program folytatását. Ebben is a fotovoltaikus erőművek előkészítése és későbbi létesítése kap prioritást, de tervezik a biogáz, a biomassza és a geotermikus energia hasznosítását is.

Balla Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. dél-kelet-magyarországi fejlesztések projektvezetője elmondta: az NKM Áramhálózati Kft. területén Cegléd, Gerendás, Hódmezővásárhely, Kecel, Kiskunhalas, Kötegyán, Jánoshalma, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Soltvadkert, Szegvár, Árpádhalom, Békéscsaba, Kiskunfélegyháza és Újkígyós térségében valósultak meg.

Kecskeméten pedig két helyszínen négy különálló erőmű létesült.

Az NKM Áramhálózati Kft. területén végrehajtott projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke mintegy 44 ezer gigajoullal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi mintegy 12 ezer tonnával csökken.

A tizenkilenc 0,5 megawattos erőmű összteljesítménye 600-700 megawattóra, amely összességében egy Kiskunhalas méretű város éves energiafogyasztását tudja biztosítani.

Gaál József Kecskemét alpolgármestere a rendezvényen elmondta: a Kecskeméten telepített négy napelempark is hozzájárul a város elmúlt tíz évben megnövekedett energiaigényének kiszolgálásához.

Mint mondta: a környezettudatosság szellemében már dolgoznak a város 2025-ig érvényes környezetvédelmi programján, amelynek elkészítését széles körű társadalmi egyeztetésre alapozzák.

Az alpolgármester kiemelte: sikerült lecserélni továbbá a közösségi közlekedésben résztvevő korszerűtlen autóbuszokat, tavaszra pedig elkészülnek a vásárolt új járművek is. A későbbi céljaik között azonban elektromos autóbuszok beszerzése is szerepel.

Emlékeztetett, az elmúlt öt évben tíz intézmény tetején vagy környezetében létesítettek naperőműveket. A program folytatásaként pedig jelenleg tizenegy hasonló projektet készítenek elő – sorolta Gaál József.

hirado.hu - M1 - MTI
  • Momentum: szórakozik a fiatal burzsoázia
    A diaszpórában élő magyarságot ma politikai lábtörlőként használó momentumos fia­talságnak az is teljesen elképzelhetetlen fogalom, mi az beállni egy bosszúvággyal és fanatizmussal teli ultranacionalista tömeg közepére tinédzserfejjel, és számonkérni az öklüket rázóktól magyarellenes szlogenjeiket.
  • Ne vegyünk részt tömegrendezvényeken!
    Nem javasolják a részvételt tömegrendezvényeken - nemcsak az október 23-ai ünnepségeken, hanem más tömegrendezvényen sem - mondta Müller Cecília a sajtótájékoztatón.
  • Borsod: Egymásra mutogatás, feljelentés, cigányozás
    A vereséget szenvedő ellenzéki pártok és a Bíró ügyével kapcsolatos gyanúját elhallgató Hadházy Ákos egymásra mutogatnak, a jobbikosok cigányoznak, Tényi István pedig feljelent mindenkit.
MTI Hírfelhasználó