Migránstámadás Röszkénél - lövések dörrentek
Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.
Utoljára frissítve: 2020. január 28. 11:35
2020. január 28. 08:42

Migránsok a magyar közmédia határsértésről szóló tudósítását nézik okostelefonon a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértő próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelőnél. MTI/Molnár Edvárd

A miniszterelnök is részt vesz a koordinációs értekezleten

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a Belügyminisztériumban ezekben a percekben kezdődött koordinációs értekezleten, amit a Migrációs Munkacsoport keretében tartanak - közölte az M1 híradóval Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A tanácskozás után, várhatóan 10.30-kor a BM épületében sajtótájékoztatót tartanak.

Drótkerítést is rongált a migránsbandaMegrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án. Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket. MTI/Molnár Edvárd

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel, egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni. A zárva tartó határátkelőhely őrzését végző fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le. A helyszínre irányított járőrök körülbelül 60 fő bejövetelét akadályozták meg, 4 főt feltartóztattak, a területet pedig lezárták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszínen továbbra is területzárást alkalmaz. A Röszke Közúti Határátkelőhely jelenleg nem üzemel - írja a police.hu

A hiradó.hu szerint: Egy részüknek sikerült átjutni, egy részüket el is fogták, és többeket sikerült megakadályozni abban, hogy bejussanak Magyarország területére. A környéken több ellenőrző pontot is felállítottak a rendőrök, az érkező járműveket folyamatosan ellenőrzik az embercsempészek miatt.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Szerbia felől, Szabadka környékén jelenleg több mint kétszáz migráns tartózkodik – közölte a közmédia helyszíni tudósítója.

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Pár napja a röszkei határállomás túloldaláról, Horgorsról olvasónk a következőket írta a Gondolának:

"Kérlek Benneteket, segítsetek, mielőtt még nagyobb baj nem lesz Horgoson és a környező településeken a migránsok áradata miatt. Már mindennapossá váltak a bolti lopásaik, és a házak feltörése is! Rendszeresen betörnek üres, vagy üresnek látszó házakba és ott mindent fölélnek, amit találnak: ennivalót, bútorokat, padlót, ezekkel a szoba közepén tüzelnek, az embereket megfenyegetik, különösen az időseket és a fiatalokat. A határátkelő közvetlen közelében tanyáznak, ráförmednek a Magyarországról hazatérő, ingázó munkásokra és diákokra, hogy menjenek vissza Magyarországra, mert ez itt az ő (!) földjük. A napokban betörtek az egyik kisboltba, zsákszámra vittek mindent, amit találtak. A helyi rendőrség mindig csak „utána” érkezik meg. A sértettek hiába panaszkodnak, az önkormányzat, a magyar politikum bénázik, nem védi meg az embereket, legföljebb a Facebook-on üzenget nekik, hogy jelentsenek mindent a rendőrségnek. Talán a magyarországi sajtónyilvánosság segítene és ránk férne egy kis diplomáciai segítség is.

Köszönettel:

J."

Migránsok a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértő próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelőnél. MTI/Molnár Edvárd

Szabó Szilvia szóvivő összefoglalója

Hatvan határsértő próbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél kedd hajnalban Magyarországra, a rendőrök megakadályozták őket ebben - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t

Szabó Szilvia elmondta: az incidens fél hatkor történt, a mintegy hatvan ember az átkelő két oldalán csaknem egyszerre próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő átkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.
   
A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan ember bejövetelét akadályozták meg, négyet feltartóztattak, a területet pedig lezárták - ismertette a szóvivő.
   
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a környéket lezárta. A röszkei közúti határátkelőhely nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom - közölte a szóvivő.

Felkészítették őket - állítja az elemző

A migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon, ezért próbálkoznak tömegesen - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elemző arra reagált így, hogy a rendőrség közölte, egy nagyobb migránscsoport megpróbált jogellenesen Magyarország területére bejutni a röszkei közúti határátkelőhelyen.
   
Deák Dániel arra a kérdésre, hogy lehetett-e erre számítani, úgy felelt, igen, hiszen a tél ellenére nagyon intenzíven érkeznek illegális bevándorlók a déli határra. Ráadásul felkészültek, hiszen mobilalkalmazások, szórólapok segítik az útjukat - tette hozzá. "Tehát nagy valószínűséggel ezek a bevándorlók sem úgy érkeztek ide, hogy azt sem tudják, hogy hol vannak (...), hanem felmerül a gyanú, hogy ezeket a migránsokat felkészítették" - fogalmazott.
 

A szélrózsa minden irányába...

A rendőrök a környéken ellenőrzőpontokat állítottak fel, és minden járművet megállítanak. A tudósító szerint erre azért volt szükség, mert a migránsok a "szélrózsa minden irányába" szétfutottak - írja az MTI.

A rendőrség minden járművet ellenőriz - delmagyar.hu

Vučić az éjszaka sürgős ülést hívott össze: elmérgesedett a helyzet a térségben

A Tanjug szerb hírügynökség értesülése szerint Aleksandar Vučić szerb államfő sürgős tanácskozásra hívta össze az ország több tisztségviselőjét a térségben uralkodó helyzet elmérgesedése miatt.

Az államfővel való találkozón megjelent Ivica Dačić külügyminiszter, Nebojša Stefanović belügyminiszter, Aleksandar Vulin védelmi miniszter és Bratislav Gašić, a szerb titkosszolgálat igazgatója.

A késő este közzétett Tanjug-hír egyéb részleteket nem közölt - írja a vajma.info.

police.hu; MTI; hirado.hu, gondola.hu, vajma.info; delmagyar.hu
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó