Csúcstechnika Jakabszálláson - Drón hidrogénnel
A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még tökéletesítés alatt álló drónt fejleszt jakabszállási üzemében.
2020. január 28. 10:55

A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónja a kft. jakabszállási üzemében 2020. január 22-én. MTI/Ujvári Sándor 

Csőke Zoltánnak, a Genevation Aircraft Kftoperatív vezetőjének tett föl kérdéseket a Présház.

- Igazgató úr, milyen nemzetközi kooperáció tette lehetővé, hogy egy különleges repülő testet és egy ugyancsak különleges hajtóanyaggal üzemelő motort fejlesszenek?

- Az amerikai Alakai’i Techn. Inc. közel egyéves egyeztetés és hazai látogatások után győződött meg arról, hogy cégünk, a Genevation Aircraft Kft. szakmai csapata, kollégái rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, amelynek alapján partneri együttműködés keretében a továbbiakban közösen fejlesztjük az általuk épített SKAI elnevezésű, a világ első hidrogénhajtású légi járművét. 

- Magyarországon belül milyen együttműködőket, „beszállítókat" vonnak be a csúcstechnikai produkcióba?

- Erre vonatkozóan még nem adhatok információkat, azonban bizonyos, hogy a fejlesztési folyamatban alvállalkozóként, eseti feladatokat megoldó partnerként más cégek is bekapcsolódhatnak a jövőben.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. A drón eredetileg magyar találmány. Hogyan segítik felszínre és hogyan alkalmazzák a magyar találmányokat, miképp menedzselik a hazai innovációs folyamatot a piaci sikert érdekében? 

- Előző válaszom talán itt is érvényes. Azonban azt fontos hangsúlyozni, hogy a hazai innovációs folyamatban magunk is mint vállalat veszünk részt, annak menedzselése az állam feladata, amelyben a Valor Hungariae Zrt., valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium tevékenykedik.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j), Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója (j2) és Fehér Ákos, az Alaka'i Technologies Inc. (USA) gyártásáért felelős igazgatója (j3) a Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónjának bemutatóján a kft. jakabszállási üzemében 2020. január 22-én. MTI/Ujvári Sándor

preshaz.eu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó