Csúcstechnika Jakabszálláson - Drón hidrogénnel
A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még tökéletesítés alatt álló drónt fejleszt jakabszállási üzemében.
2020. január 28. 10:55

A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónja a kft. jakabszállási üzemében 2020. január 22-én. MTI/Ujvári Sándor 

Csőke Zoltánnak, a Genevation Aircraft Kftoperatív vezetőjének tett föl kérdéseket a Présház.

- Igazgató úr, milyen nemzetközi kooperáció tette lehetővé, hogy egy különleges repülő testet és egy ugyancsak különleges hajtóanyaggal üzemelő motort fejlesszenek?

- Az amerikai Alakai’i Techn. Inc. közel egyéves egyeztetés és hazai látogatások után győződött meg arról, hogy cégünk, a Genevation Aircraft Kft. szakmai csapata, kollégái rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, amelynek alapján partneri együttműködés keretében a továbbiakban közösen fejlesztjük az általuk épített SKAI elnevezésű, a világ első hidrogénhajtású légi járművét. 

- Magyarországon belül milyen együttműködőket, „beszállítókat" vonnak be a csúcstechnikai produkcióba?

- Erre vonatkozóan még nem adhatok információkat, azonban bizonyos, hogy a fejlesztési folyamatban alvállalkozóként, eseti feladatokat megoldó partnerként más cégek is bekapcsolódhatnak a jövőben.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. A drón eredetileg magyar találmány. Hogyan segítik felszínre és hogyan alkalmazzák a magyar találmányokat, miképp menedzselik a hazai innovációs folyamatot a piaci sikert érdekében? 

- Előző válaszom talán itt is érvényes. Azonban azt fontos hangsúlyozni, hogy a hazai innovációs folyamatban magunk is mint vállalat veszünk részt, annak menedzselése az állam feladata, amelyben a Valor Hungariae Zrt., valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium tevékenykedik.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j), Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója (j2) és Fehér Ákos, az Alaka'i Technologies Inc. (USA) gyártásáért felelős igazgatója (j3) a Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónjának bemutatóján a kft. jakabszállási üzemében 2020. január 22-én. MTI/Ujvári Sándor

preshaz.eu
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
  • Galgóczi: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra
    A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
MTI Hírfelhasználó