Csúcstechnika Jakabszálláson - Drón hidrogénnel
A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még tökéletesítés alatt álló drónt fejleszt jakabszállási üzemében.
2020. január 28. 10:55

A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónja a kft. jakabszállási üzemében 2020. január 22-én. MTI/Ujvári Sándor 

Csőke Zoltánnak, a Genevation Aircraft Kftoperatív vezetőjének tett föl kérdéseket a Présház.

- Igazgató úr, milyen nemzetközi kooperáció tette lehetővé, hogy egy különleges repülő testet és egy ugyancsak különleges hajtóanyaggal üzemelő motort fejlesszenek?

- Az amerikai Alakai’i Techn. Inc. közel egyéves egyeztetés és hazai látogatások után győződött meg arról, hogy cégünk, a Genevation Aircraft Kft. szakmai csapata, kollégái rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, amelynek alapján partneri együttműködés keretében a továbbiakban közösen fejlesztjük az általuk épített SKAI elnevezésű, a világ első hidrogénhajtású légi járművét. 

- Magyarországon belül milyen együttműködőket, „beszállítókat" vonnak be a csúcstechnikai produkcióba?

- Erre vonatkozóan még nem adhatok információkat, azonban bizonyos, hogy a fejlesztési folyamatban alvállalkozóként, eseti feladatokat megoldó partnerként más cégek is bekapcsolódhatnak a jövőben.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. A drón eredetileg magyar találmány. Hogyan segítik felszínre és hogyan alkalmazzák a magyar találmányokat, miképp menedzselik a hazai innovációs folyamatot a piaci sikert érdekében? 

- Előző válaszom talán itt is érvényes. Azonban azt fontos hangsúlyozni, hogy a hazai innovációs folyamatban magunk is mint vállalat veszünk részt, annak menedzselése az állam feladata, amelyben a Valor Hungariae Zrt., valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium tevékenykedik.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j), Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója (j2) és Fehér Ákos, az Alaka'i Technologies Inc. (USA) gyártásáért felelős igazgatója (j3) a Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónjának bemutatóján a kft. jakabszállási üzemében 2020. január 22-én. MTI/Ujvári Sándor

preshaz.eu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi
  A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
MTI Hírfelhasználó