Ez a vég kezdete lehet
Szenvedélyes hangú beszéddel és a brit zászló lengetésével búcsúzott az Európai Parlamenttől 21 évnyi képviselőség után Nigel Farage brit politikus, a Brexit párt vezetője.
2020. február 5. 09:45

Elmondása szerint a 47 évnyi tagság alatt a britek sosem voltak elégedettek az Európai Únióval, ezért most egy korszak zárul le azzal, hogy kivonulnak és soha többé nem térnek vissza. Méltatta Boris Johnson határozottságát és sok sikert kívánt neki a további tárgyalásokhoz.

Úgy fogalmazott, ez a vég kezdete lehet az Európai Únió nevű rossz projekt számára, és reméli, hogy szerte a kontinensen újra viták lesznek arról, hogy milyen államok közti együttműködést szeretnének az emberek. Elmondása szerint régen csupán közös piacot szerettek volna, és nem közös politikai vezetést és közös hadsereget.

Antidemokratikusnak nevezte azt, hogy a főbb európai tisztséget betöltő politikusok nem számonkérhetőek az európai választópolgárok által. Sérelmezte azt is, hogy a 2005-ös alkotmányban és a Lisszaboni Szerződésben foglaltakat ugyan elutasította Franciaország, Hollandia és Írország is, végül azokat mégis keresztülvitték az államokon, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia viszont túl erős ahhoz, hogy ővele szemben erősködjenek. Leszögezte, hogy pártja szereti Európát és csak az Európai Uniót utálja, mert nincsen szükség olyan nagyhatalmú szervekre mint az Európai Bizottság vagy az Európai Bíróság.

Állítása szerint most világszerte a globalizmus és a populizmus harcolnak egymással, és a populizmus egyre népszerűbbé válik, aminek a hatalmi szervek alól való felszabadulás mellett az is nagy előnye, hogy nem kell többé egy levegőt szívni Guy Verhofstadt-tal, az európai liberálisok vezetőjével.

Erőss István

A Nigel Farage beszéd elérhető Youtube-on magyar szinkrontolmáccsal:

https://www.youtube.com/watch?v=5gz0cH1DtJA&t=48s

gondola
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó