Túlmozgásos testbeszéd
2020. február 10. 00:59

Erőtlen, saját szónoklatába belebágyadó Gyurcsány Ferencet láthatott az évértékelő elszánt közönsége.

Éles kontrasztja volt a mai évértékelőn a fátyolos hangon, enerváltan hadonászó Gyurcsány Ferenc a digitális platformokon, a híres chatboton vagy az épp letiltott videócsatornáján látható énjének.

A vitalitást mímelő, bizarr marketingfogásokkal a fiatalokat megcélzó exkormányfő helyett egy életunt, saját beszédébe is belefáradó papírmasé-figura állt hű közönsége előtt. 

Egy kicsit úgy tűnt, mintha maga is megérezte volna a frázisok ürességét, a kritika monotonitását, az élcelődés mesterkéltségét. Mintha maga is tudná, hogy egy karmikus átok arra kárhoztatja, hogy ugyanezt a hitehagyott beszédet mondja el újra és újra öregedő rajongótáborának. Mintha már eljátszani sem tudná (vagy akarná), hogy hisz is abban, amit rosszalló tekintettel, rekedten kinyilatkoztat.

Hol van a fiatalos hevülettel tárgyaló sportminiszter? Hol van a konvergenciaprogramról nekitüzesedve szónokló kormányfő? Hol van az őszödi beszéd önostorzó vátesze? Hol van a 2006-os tévéostromot a CNN stúdiójában hanyag eleganciával elsimító államférfi?

Orbán Viktor tönkretette, elárulta, feldarabolta, lenyilazta, elevenen elégette... Orbán így. Orbán úgy. Orbán amúgy. Orbán. A szavak rémisztő súlytalanságával szemben nem használ a manír, a túlmozgásos testbeszéd, a bárdolatlan viccelődés. És ezt Feri zsigereiben is érzi.

A kutyafáját!

Eltelt 10 év. És nem jött be tankok élén se az IMF, se a Nemzetközi Brigádok, se Che Guevara.

Vagy legalább a reinkarnációja. De senki. Pedig kemény volt ez a csapat.

És Feri, mintha maga is tudná, hogy ennyi volt. Mintha tudná, hogy végül mindnyájan egyedül maradunk a színpadon.

Constantinovits Milán: Egyedül vagy, Feri!

mandiner.hu
Címkék:
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Vita a szabadkőművességről - két újabb írás 2.
  Raffay Ernő lejáratásának oka, hogy könyveket írt a szabadkőművesek viselt dolgairól.
MTI Hírfelhasználó