Érkezik a tavalyi gazdasági eredményünk pontos adata
A napokban derül ki, mekkora volt a tavalyi egész éves magyar gazdasági növekedés. Az adat közel lehet az ötszázalékos szinthez, akár el is érheti azt, idén azonban ennél lassabb ütemre számíthatunk.
2020. február 10. 16:46

Pénteken közli a Központi Statisztikai Hivatal a bruttó hazai termék tavalyi negyedik negyedéves alakulását. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) tavaly a harmadik negyedévben 5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, és jó esély van arra, hogy a negyedik negyedévi adat is eléri ezt a mértéket, miután semmi nem utal arra, hogy az előző év utolsó hónapjaiban lassulás következett volna be a gazdaság növekedésében. A harmadik negyedéves növekedéshez a gazdaság szektorait tekintve a szolgáltatások 2,1 százalékkal, míg az ipar 1,5, az építőipar pedig egy százalékponttal járult hozzá.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye éves összevetésben 4,8 százalékkal nőtt. Ahhoz, hogy a teljes éves növekedési adat is elérje az 5 százalékot, a negyedik negyedévben ennél valamivel magasabb szintre lenne szükség, ami ugyancsak nem kizárható. Érkezik a tavalyi gazdasági eredményünk pontos adata A legvalószínűbb forgatókönyv az elemzői becslések szerint a 4,8–5 százalékos sávon belüli adat, ezzel már az egymást követő harmadik évben emelkedik majd az Európán belül is igen magasnak tekinthető, 4 százalék fölötti mértékben a magyar gazdaság.

Mindez úgy következett be, hogy míg 2017 egészében nagyjából 2,5, az év végén pedig 3 százalékos mértékben nőtt a német gazdaság, azóta erősen csökkent az ütem, tavaly már egy százalék alatti volt a mérték. Németország a magyar gazdaság szempontjából különösen jelentős, hisz a magyar export több mint negyede oda irányul, így kedvező eredmény, hogy a német növekedés erős visszaesése egyelőre nem fogta vissza a hazai gazdasági növekedést. Az idei évben a legtöbben a 2019-esnél alacsonyabb növekedési ütemre számítanak, de az adat kedvező esetben közel lehet a 4 százalékhoz. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a múlt év végén 3,7 százalékra becsülte az idei várható növekedést, hozzátéve, hogy a fogyasztás nagyobb mértékű növekedése felfelé módosíthatja az adatot.

A Magyar Nemzeti Bank 2020-ra ugyancsak 3,7 százalékra számít, a Pénzügyminisztérium a legoptimistább 4 százalékkal kalkulál, míg a gazdaságkutató intézetek adatai 3,2–3,9 százalék között szóródnak, az IMF pedig 3,5 százalékot becsül erre az évre a gazdasági növekedésben.

Magyar Nemzet
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó