Semmibe vett demokrácia
A szóban forgó cég a hatalomhoz dörgölőzik, de a demokráciát megveti.
2020. február 10. 18:18

A !!444!! friss és fontos jelszó alatt megtámadta Rétvári Bencét, mondván, csak a szája járt, amikor egy, a keresztényeket sértő film levételét kérte egy cégtől, de tiltakozását a kormány nevében nem küldte el. Rétvári alelnök urat nem kell megvédenem, megtette már ő maga. Világossá tette, hogy a 444 újságírója hol csúsztatott, és feltárta a hangulatkeltő álhírgyártás egyik gyakori módszerét.

A magam részéről azzal akarok foglalkozni, ami a Szily László által jegyzett írás végén olvasható. Ez pedig arra mutat rá, hogy a szóban forgó cég a hatalomhoz dörgölőzik, de a demokráciát megveti. Ez így persze nincs benne a Szily-cikkben. Ott egyrészt elhangzik, hogy a 23 éve működő cég először 2015-ben kapott felkérést, hogy egy filmet vegyen le a műsoráról, s azóta összesen kilenc ilyen eset volt. A cikk megfogalmazásából az derül ki, hogy ezt a kilenc kérést teljesítették. Szily azzal zárja az írást, hogy Rétvári „ahhoz nem vette a fáradságot, hogy mindezt a kormány nevében megírja a cégnek, pedig a vállalat az ilyen hivatalos kéréseknek helyt szokott adni.”

Tény, hogy a kifogásolt filmet (még) nem vették le. Tény az is, hogy a levételre való petíciót vagy másfél millió ember írta alá. Azaz – Szily alapján – a cégnek az emberek véleménye nem számít, de a hivatalosság előtt meghajtja a fejét. Mi ez, ha nem a demokrácia teljes semmibevevése?

A kormány fontos szerve egy országnak. Illene tisztelnie minden állampolgárnak, pártállásra való tekintet nélkül, hiszen hatalmát a választóktól kapja. Ha egy kormány egy magáncég műsorpolitikájába beleszól, azt mifelénk cenzúrának is nevezhetik. Szingapúr (öt film) Új-Zéland, Vietnam, Németország és Szaúd Arábia (1-1 film) kormányai élhettek ezzel az informális cenzúrával.

Az Európai Unióban mindennapossá vált kettős mérce miatt a magyar kormány ezt nem teheti anélkül, hogy egy újabb Sargentini-szerű jelentés ne készülne ellene. A kormányzati kvázi cenzúrának Szily szerint a cég önként alá veti magát. Ha azonban a polgárok kérnek valamit, a füle botját sem mozgatja, pedig az semmiképp nem cenzúra. A kocsmában is annak húzzák a nótát, aki fizet. A cég is megtehetné, hogy a megrendelőinek tömeges kívánságát teljesíti. Nem teszi. Alighanem a kirobbant vita ingyenreklámot jelent a számára. A magam részéről nem akartam ezt az ingyenreklámot nyújtani nekik, ezért nem neveztem meg őket.

A tisztelt olvasó valószínűleg így is tudja, hogy melyik cégről van szó, de ha nem tudná, akkor teszi jól, ha nem is érdeklődik utána.

Surján László
 
a KDNP tiszteletbeli elnöke
gondola
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó