Baán: Nincs B terv az új Nemzeti Galéria helyett
A Liget-projekt tervei túl erősek és jók ahhoz, hogy változtassunk rajtuk, és sok érv szól amellett, hogy a galériát is a Városligetben kell megépíteni, nem pedig másik helyszínen – mondta a miniszteri biztos.
2020. február 12. 09:44

– A kormány nem mondott le a céljairól és értékvállalásairól az új Nemzeti Galéria megvalósításával kapcsolatban, nincsen B terv. A kabinet mind­össze annyit mondott: amíg a főváros baloldali vezetése nem támogatja a Liget-projekt egyik kulcselemének a megvalósítását, addig nem építi fel azt – jelentette ki Baán László, a Liget-projekt megvalósításáért felelős miniszteri biztos egy tegnapi háttérbeszélgetésen. Szavai szerint a kormány szakmai érvei továbbra is érvényesek a tervezett galéria helyszínével kapcsolatban.

– A Liget-projekt tervei túl erősek és jók ahhoz, hogy változtassunk rajtuk, és sok érv szól amellett, hogy a galériát is a Városligetben kell megépíteni, nem pedig másik helyszínen – fogalmazott Baán, emlékeztetve: egy múlt december közepén készített közvélemény-kutatás szerint a fővárosiak hetven százaléka támogatta a Liget-projektet, amennyiben ismerték a terveket és tisztában voltak azzal, hogy milyen új épületek jönnek létre, mi minek a helyén épül, valamint hogy érdemben nőni fog a valós zöldterületek mértéke.

– Karácsony Gergely főpolgármester ezzel szemben a politikai identitását próbálja megerősíteni azzal, hogy ellenzi a Liget-projekt több elemét. Ez abból is látható, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalása előtt megkötötte a saját kezét: a Fővárosi Közgyűlésben megszavaztatta a három épület – a Városligeti Színház, az Innováció Háza, valamint a Nemzeti Galéria – megvalósításának leállítását – fogalmazott a miniszteri biztos.

Évekig maradhat a zöld palánk a Városligetben Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Úgy látja, az utóbbi két épület tervezett helye körül várhatóan az elkövetkező években is palánkok lesznek. Baán László arra is kitért: a Karácsonyék által bojkottált elemekbe is sok közpénzt és energiát fektettek, s jelentős anyagi kárt okozna, ha például új építési engedélyekre lenne szükség, mert azok időközben lejártak. Hozzátette: az engedélyek kettő plusz egy évig érvényesek.

magyarnemzet.hu
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Vita a szabadkőművességről - két újabb írás 2.
  Raffay Ernő lejáratásának oka, hogy könyveket írt a szabadkőművesek viselt dolgairól.
MTI Hírfelhasználó