Kovács 80, Brezsnyev 114
Kádár János segítette a rendszerváltást
2020. február 15. 00:14

A volt külügyminiszter szerint Kádár óvatos nyitása a nyugat-európai országok felé nagyban hozzájárult 1989-hez és az MSZP alapításához is.

Kovács László a Magyar Hangnak adott interjút, amelyet az Index is szemlézett. A terjedelmes cikkben sok erős állítás elhangzott.
„Meggyőződésem, hogy Kádár bizonyos tekintetben inkább segítette, mint akadályozta a rendszerváltást” – mondta az idén 80 éves egykori politikus. Hozzátette: a diktatúrát felszámoló MSZP-t nem lehet a diktatúrát bevezető MSZMP utódjának tekinteni, viszont az MSZP ideológiai hátteréhez elengedhetetlen volt Kádár külpolitikai nyitása.

Kovács felidézte a kilencvenes éveket is, amikor felmerült a neve a miniszterelnök-jelöltek körében. „Nem akartam éjjelente nyugtatókkal és altatókkal a tenyeremben az ágyam szélén ülni és azon vívódni, melyik területtől vegyünk el forrást, hogy egy másik területen kicsit jobb legyen” – emlékezett vissza a Horn és a Medgyessy kormány külügyminisztere.

A jelenről szólva kifejtette, a Demokratikus Koalíció nézeteivel tud leginkább azonosulni az ellenzéki pártok közül, ezzel együtt dicsérte a kormány diplomáciai lépéseit is.

„Sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy az egyébként irritáló harciassága mellett mestere a gesztusoknak, amihez kell egy nagy fokú kifinomultság” – mondta, majd egy személyes példát is említ erre. A nyolcvanadik születésnapján Orbán bársonyborítású köszöntést küldött neki, amelyben köszönetet mond az euroatlanti csatlakozásban játszott szerepéért.

Kovács László: Kádár János segítette a rendszerváltást

(Index)

mandiner.hu
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó