Kovács 80, Brezsnyev 114
Kádár János segítette a rendszerváltást
2020. február 15. 00:14

A volt külügyminiszter szerint Kádár óvatos nyitása a nyugat-európai országok felé nagyban hozzájárult 1989-hez és az MSZP alapításához is.

Kovács László a Magyar Hangnak adott interjút, amelyet az Index is szemlézett. A terjedelmes cikkben sok erős állítás elhangzott.
„Meggyőződésem, hogy Kádár bizonyos tekintetben inkább segítette, mint akadályozta a rendszerváltást” – mondta az idén 80 éves egykori politikus. Hozzátette: a diktatúrát felszámoló MSZP-t nem lehet a diktatúrát bevezető MSZMP utódjának tekinteni, viszont az MSZP ideológiai hátteréhez elengedhetetlen volt Kádár külpolitikai nyitása.

Kovács felidézte a kilencvenes éveket is, amikor felmerült a neve a miniszterelnök-jelöltek körében. „Nem akartam éjjelente nyugtatókkal és altatókkal a tenyeremben az ágyam szélén ülni és azon vívódni, melyik területtől vegyünk el forrást, hogy egy másik területen kicsit jobb legyen” – emlékezett vissza a Horn és a Medgyessy kormány külügyminisztere.

A jelenről szólva kifejtette, a Demokratikus Koalíció nézeteivel tud leginkább azonosulni az ellenzéki pártok közül, ezzel együtt dicsérte a kormány diplomáciai lépéseit is.

„Sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy az egyébként irritáló harciassága mellett mestere a gesztusoknak, amihez kell egy nagy fokú kifinomultság” – mondta, majd egy személyes példát is említ erre. A nyolcvanadik születésnapján Orbán bársonyborítású köszöntést küldött neki, amelyben köszönetet mond az euroatlanti csatlakozásban játszott szerepéért.

Kovács László: Kádár János segítette a rendszerváltást

(Index)

mandiner.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó