Ellenségek koalíciója
Molnár Csaba, a DK alelnöke 2012-ben még a legfőbb ügyésztől követelte a Jobbik betiltását, most azonban pártja, akárcsak a többi baloldali politikai szervezet, tovább erősítené a tavaly ősszel már kipróbált összefogást a néppártosodó radikálisokkal. A hatalom érdekében kötött választási koalíció a másik oldalról nézve is visszatetsző, hiszen nem volt olyan régen, amikor a jobbikosok az utcán skandálva követelték: Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc!
2020. február 15. 12:53

Az utóbbi napokban, hetekben több ellenzéki politikus is beszélt arról, hogyan képzeli a teljes ellenzéki összefogást a 2022-es országgyűlési választásokra. Voltak, akik egy, mások két országos listáról elmélkedtek, de valamennyi nyilatkozatban közös volt a teljes, a szélsőjobbtól a szélsőbalig terjedő választási koalíció igénye. Ez mindkét fél részéről komoly meghasonlást jelent.

Éppen ezért érdemes felidézni, mit rea­gált a balliberális politikai elit például Gyöngyösi Márton ominózus, zsidók listázásával kapcsolatos kijelentéseire 2012-ben, ami után néhány évvel már örömmel összefogna a Jobbikkal – hívta fel a figyelmet a Mandiner. A Jobbik elnökhelyettesének botrányos mondata így hangzott: „Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

– Én tudtommal nem vagyok zsidó származású, de ha a Jobbik felkutatja, hogy vannak ilyen felmenőim, akkor büszke leszek rá – reagált a kijelentésre az Országgyűlés volt MSZP-s alelnöke, a jelenleg európai parlamenti képviselőként dolgozó Ujhelyi István, aki sárga csillaggal tiltakozott a Parlamentben.

Mint a Mandiner rámutatott, a botrányos kijelentés után az MSZP és a DK is a párt betiltását kezdte követelni. Az MSZP felszólította a kormánypártot, hogy teremtsen olyan jogszabályi környezetet, amely lehetővé teszi a Jobbik fölszámolását. Török Zsolt, az MSZP szóvivője pedig úgy fogalmazott az akkor még jobbikos Novák Elődnek, hogy jobban tenné, „ha kézen fogná Gyöngyösi Mártont és a többi parlamenti dísznácit, és együtt húznának el”.

– Megbocsáthatatlan szavak hangzottak el a Parlamentben – hangoztatta Mesterházy Attila szocialista pártelnök-frakcióvezető és Steiner Pál képviselő.

A Népszava akkori beszámolója szerint Molnár Csaba, a DK alelnöke Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, akitől azt követelte, kezdeményezze a Jobbik betiltását, a többi parlamenti erőt pedig arra szólította fel, hogy zárják „politikai karanténba” a pártot.

A Jobbik „parlamenti dísznácik” gyülekezetéből lett a baloldal fontos szövetségese  Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A baloldali médiumok ugyancsak felszólaltak Gyöngyösi Márton kijelentése ellen. A Népszava és a Népszabadság címlapokon számolt be a jobbikos politikus parlamenti beszédének visszhangjáról, valamint az emiatt készülődő tüntetésről. Ezt végül néhány nappal Gyöngyösi kijelentése után meg is rendezték, ahol felszólalt Mesterházy Attila akkori MSZP-elnök, valamint Bajnai Gordon volt kormányfő is. ​

– A fasizmus egy vírus, és a Jobbik a vírusgazda – mondta a demonstráción Mesterházy Attila. Bajnai Gordon pedig úgy fogalmazott: „A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal”.

magyarnemzet.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó