II. Hegyen-völgyön át...
Fidesz: Aktuális ügyeink Jobbik: Most kell az éberség! LMP: A zöldpolitika aktuális kérdései
2020. február 27. 11:40

Klasszikus műfaj a napirend előtti felszólalás, sportnyelven szólva bemelegítés az érdemi munkára. A mondandók azonban előre elhatározottak, pártállástól függően szidalmazók, elmarasztalók, avagy elégedettséget, büszkeséget kifejezők. Néhány kivételtől eltekintve, ilyenkor még az átlagnál jóval udvariasabbak a képviselők, a „beszólások” is tapintatosabbak, szolidabbak, de azért a hovatartozást tekintve „mese nincs”! - Kellemes tallózást!  

 

 

Aktuális ügyeink

BUDA GYULA, (Fidesz): - Képviselőtársaim! A baloldal a börtönbiznisz oldalán áll. A baloldali pártok falaznak a börtönbizniszben érintett balliberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédeknek, amiben nincs is semmi meglepő, hiszen a börtönbiznisz egyik legnagyobb nyertese félmilliárd forinttal az a Magyar György ügyvéd, aki a 2018-as országgyűlési választásokon az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként indult, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármesternek ad tanácsokat. Ezek után érthető volt, hogy a Párbeszéd most még a vitában sem vett részt, és az őt megillető időkeretet átadta az MSZP-nek. Az ellenzéki szónokok pedig  egyenes beszéd helyett félrebeszéltek, és nem a valóságról mondtak véleményt! A valóság pedig az, hogy a baloldali liberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek közel 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állam ellen. Az állam közel 9 milliárd forintot fizetett ki bűnözőknek és ügyvédeknek, a kifizetett összeg 70 százaléka pedig ügyvédi letéti számlákon landolt! A börtönbiznisz egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja az államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

- Képviselőtársaim! Európában az a helyzet állt elő, hogy a döntéshozók számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál! Elfogadhatatlan, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők, 6 millió forinthoz, a battonyai rém 2 millió forinthoz, Burkáék pedig 45 millió forintos összeghez jutottak sikeres kártalanítási perüknek köszönhetően, annak ellenére, hogy elképesztően súlyos, életellenes bűncselekményt követtek el! Ezekben a kártérítési ügyekben nem kötelező a jogi képviselet, sőt a Helsinki Bizottság 2015-ben olyan keresetmintát adott közre a börtönökben, amelyet kitöltve az elítéltek közvetlenül tudnak a bírósághoz fordulni. A balliberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek rátelepedtek az elítéltekre és a fogvatartottakra, és iparággá fejlesztették a börtönbizniszt!

- Képviselőtársaim! Az emberek a márciusban induló nemzeti konzultáció keretében erről is elmondhatják a véleményüket, eldönthetik, hogy inkább támogatják vagy ellenzik a kártérítési perek lehetőségét. Továbbá azt is elmondhatják, hogy a kártérítési pénzeket az elítéltek vagy az áldozatok kapják meg. A bűncselekmény áldozatainak jogait és érdekeit nagyobb mértékben indokolt védeni. Helyre kell billenteni a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek között megbomlott természetes egyensúlyt! Magyarországon ma egyértelművé és világossá kell tenni mindenki számára, hogy a bűnözőknek nem milliós jutalom, hanem büntetés jár! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

VÖLNER PÁL, (igazságügyi minisztériumi államtitkár): - Képviselő Úr! Valóban tanulságos volt a börtönzsúfoltságról szóló törvény vitája, illetve már magában az is, hogy amikor soron kívül kellett döntenünk, hogy minél hamarabb napirendre tudjuk venni, akkor az ellenzéki frakciók kivonultak. Tehát a hozzáállásukat ez is teljes mértékben bizonyítja. Hogy kerültünk el idáig? Magyarország az emberi jogok európai egyezményének 1993 óta tagja. Ez azért fontos tény, mert a strasbourgi bíróság azokat az ítéleteit, amivel a belföldi jogi szabályozást kikényszerítette, teljes egészében erre az egyezményre vezeti vissza. A magyar börtönviszonyok sajnos a kilencvenes évek elején sem voltak jobbak, mint napjainkban, ennek ellenére ez a téma 2010-ig nem képezte bírósági döntések tárgyát, csak azt követően, amikor a Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédei sorozatban indították ezeket a strasbourgi pereket. Beleértve természetesen az ön által idézett Magyar Györgyöt is…(Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.)… vált slágertémává ez a terület, és gyakorlatilag olyan tömegével jelentkeztek ezek az ügyek - több mint hatezer ügy volt kint akkor Strasbourgban -, hogy a strasbourgi bíróság kijelentette: amennyiben nem hozunk belső szabályozást, akkor érdemi vizsgálat nélkül 10 ezer euró átalányösszeget állapít meg ezekben az ügyekben. Ezért volt az, hogy 2016-ban a Tisztelt Ház elé terjesztettünk egy javaslatot, amelyben kitértünk természetesen arra is, hogy az áldozati kompenzációkra lehetőséget adjunk, és a Tisztelt Ház el is fogadta ezt a szabályozást. Arra viszont nem számított senki, hogy ez a fajta kompenzációs rendszer, hogy a kártalanításokból a kártérítésekre mekkora összeg jut, nem éri el a 13 százalékot. Sőt, azok az ügyvédi körök, amelyek Strasbourgban ezeket az ügyeket vitték, belföldi lehetőségekkel is élve, tulajdonképpen toborzókörúton több száz ügyet gyűjtöttek be ügyvédenként. Nagyon tanulságos volt az is, hogy az egyik ügyvédi irodát, amelyről köztudott, hogy a legtöbb ügyet vitte, a vitában úgy próbálták beállítani, mintha egy kormányközeli ügyvédi iroda lenne, holott pont fordítva áll a helyzet, amire Budai Gyula képviselőtársam rá is mutatott. Az ellenzék részéről egy olyan, tényeket nélkülöző hadjárat is folyik ebben a kérdésben, mintha ez a biznisz hozzánk köthető lenne, és nem az ő ügyvédjeikhez, vagy éppen Magyar Györgyhöz, aki az MSZP és a Párbeszéd színeiben indult az országgyűlési választásokon, az ő támogatásukkal. Tehát egy nagyon furcsa helyzettel állunk szemben.

- Képviselő Úr! Miután észleltük, hogy valóban elérte a csaknem tízmilliárdos nagyságrendet a kifizetett kártalanítások összege, s jól látszik, hogy ezek nem azon a helyen landolnak, ahol leginkább kellene, az áldozatoknál, felfüggesztjük ebben a törvényben ezt a fajta lehetőséget, és a nemzeti konzultációban kikérjük a választópolgárok véleményét arról, hogy milyen megoldási javaslatokkal élnének ebben az esetben. Én nagyon remélem, hogy a konzultáció végén, illetve a megszabott határidőn belül el tud jutni a magyar parlament egy olyan megoldáshoz, amely a társadalmi igazságérzetnek is megfelel, ugyanakkor azokat a fajta külföldi és strasbourgi kártérítési, kártalanítási igényeket nem éleszti újjá, amelyek korábban sújtották az országot. Nagyon tanulságos volt egyébként a múlt héten a sajtóban megjelent hír, hogy egy francia elemzésre hivatkozva kimutatták a strasbourgi bíróság és a Soros-szervezetek összefüggéseit a személyeken keresztül, akiket az utóbbi időben különböző felelős állásokba vagy akár az Európa Tanácsnál kineveztek, s az is látható, hogy ez a fajta biznisz nem fog megszűnni. Lehet, hogy ha a 4 négyzetmétert vagy a 3 négyzetmétert betartjuk, akkor majd 5 négyzetméterre emelik, ilyen, hogy úgy mondjam, rugalmas jogértelmezéssel próbálják sújtani Magyarországot. Már a következő front is megnyitásban van: ugyanis az eljárások elhúzódása miatt is torlódnak az ügyek Strasbourgban, tehát valószínűleg hamarosan ezzel is foglalkoznia kell a Háznak. Tehát a biznisz nem áll meg! Az is látszik, hogy mely szervezetek gerjesztik, s az is, hogy az ellenzéki pártok ezekkel a szervezetekkel teljes mértékben egyetértenek. Mi azt tudjuk ígérni, hogy a konzultáció eredményének megfelelően olyan előterjesztéssel élünk a Ház felé, ami ezt a helyzetet ebben az ügyben meg fogja szüntetni! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Most kell az éberség!

LUKÁCS LÁSZLÓ, (Jobbik): - Képviselőtársaim! Sokszor hangzik el az a kritika itt a Házban, de a Házon kívül is, hogy a Jobbik nemzeti értékek mellett, illetve azok mellett az érdekek mellett, ami Magyarország biztonságát, az emberek biztonságát és a mindennapjait érinti, amellett rendszeresen, akár ellenzéki pártokkal, de más pártokkal is összefogásban áll. Annyiban a kritika talán jogos lehet, amennyiben ez arra vonatkozik, hogy az önök elmúlt tízéves kormányzása ellen valóban össze kell fogni, mert a magyar embereknek az érdekét az szolgálja. Főként, kormánypárti képviselőtársaim, hogy értsék a probléma lényegét: másban is hajlandó a Jobbik összefogni, azokban az esetekben, amikor az embereket meg kell védeni, amikor a magyar lakosságot, az anyagi biztonságát, az egészségét biztosítani kell, akkor hajlandó felülemelkedni azon a pártpolitikán, amin önök nem szoktak felülemelkedni.

- Képviselőtársaim! Az elmúlt napnak egyik híre, hogy Észak-Olaszországban fokozódott a helyzet, ami a koronavírus-járványt illeti. Úgy mondhatjuk nyugodtan, hogy aggodalomra van ok, pánikra nincs. Nagyon fontos itt leszögezni, és azt akarom, hogy ezt értsék, ez, ha folytatódik tovább, akkor a kormánynak komoly intézkedéseket kell hoznia. Azt akarom, hogy értsék: ezekben a komoly intézkedésekben a Jobbiknak a támogatására számíthat. Mert a Jobbik azokban az ügyekben, amikor a magyar embereknek a biztonsága, a magyar embereknek az egészsége forog kockán, azokban teljesen mindegy, hogy mely pártokkal, ha a kormányt kell támogatni, akkor a kormányt fogja támogatni azért, hogy az embereket meg lehessen védeni. Fontos a magyarok biztonságának szavatolása, fontos a tájékoztatása is. Az elmúlt időszakban egyben biztosak lehetünk: a kormány még mindig adós azzal, hogy a lehető leggyorsabban, minden körülményre kiterjedően az embereket tájékoztassa, különösen akkor, amikor a szomszédunkban a személyi szabadságot korlátozó intézkedések vannak már hatályban, és nagyon nagy valószínűséggel az odautazás vagy az onnan való kiutazás is most már akadályba ütközik. A magyar emberek azt szeretnék, hogy önök a kormánykommunikációban százmilliárdot ne a saját témáikra, hanem például ilyen témákra fordítsanak! Világítsanak rá arra, és ez a magyar embernek és mindannyiunk érdeke, hogy akár a Belügyminisztérium, akár a Külügyminisztérium vagy akár a Miniszterelnökség tisztázza: megvan-e a kapacitás arra, hogy ha a járvány átterjed Magyarországra, akkor a háziorvosi rendszer vagy a kórházi rendszer készen áll-e? Kihez kell fordulni, milyen esetben kell fordulni, és ne csak egy telefonszámon kaphassanak erre választ az emberek, hanem mondják el nekik, hogy mi a teendő, mert azért az mégsem járja, hogy jelen esetben van egy telefonszám, amelyet felhívhatnak, és hogyha véletlenül erről tud valaki, akkor valamilyen tájékoztatást kap. Arra is fel kell és nem kell pánikot kelteni, és nem kell túlgondolni a dolgot, de ha arra kell készülni, ami Olaszországban is a forgatókönyv volt, hogy emberek, városok, térségek karanténba fognak kerülni, akkor bizony tudnia kell a magyar embereknek, hogy a karantén ideje alatt mit lehet tenni, van-e ellátásuk, van-e megfelelő gyógyszer, és készen áll-e az ellátórendszer az ő ellátásukra és az emberek megvédésére? Így hát azt javasoljuk, és ehhez a Jobbik partner lesz, hogy a legszélesebb, legátláthatóbb és leggyorsabb kommunikáció mellett a kormány, a minisztériumok, sőt az Országgyűlés is gondoskodjon arról, hogy mindenkihez eljusson az információ!

- Képviselőtársaim! A Jobbik már fel állította a saját, ezzel foglalkozó bizottságát, amelyben a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, egészségügyi szakpolitikusok, egészségügyi szakemberek és kommunikációval foglalkozó emberek vannak benne, pontosan azért, hogy ha kell, és látjuk, hogy a kormány lépni szeretne, akkor minden támogatást meg lehessen hozzá adni. Nem azt akarjuk, hogy pánik legyen, azt akarjuk, hogy intézkedjen a kormány a lehető legprecízebben, legprofibban, leggyorsabban! Szóval, ahhoz, hogy megvédjük a magyar embereket, és a lehető legnagyobb biztonságot garantáljuk, támogatni fogjuk és a kormánynak oda fogjuk adni a lehetőségeinket, de előtte válaszolják meg azokat a kérdéseket: alkalmas-e a magyar ellátórendszer erre, hova kell az embereknek fordulniuk, kell-e aggódniuk. Javasoljuk, hogy a kommunikációs eszközeiket és lehetőségeiket erre fordítsák, mert az utóbbi időben sajnos ebben elmaradtak. Várjuk az akkurátus, a gyors, a profi intézkedést, mert csak ehhez tudunk önöknek segítséget nyújtani! (Taps a Jobbik soraiban.)

***

KONTRÁT KÁROLY, (belügyminisztériumi államtitkár): - Képviselő Úr! A kormány döntésének megfelelően a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-fertőzésre vonatkozó ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat. Az operatív törzs ma reggel is ülésezett, és Papp Károly főigazgató úr, illetve Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tartott. Figyelemmel az észak-olaszországi tartományokban váratlanul megnövekedett koronavírus-gyanús fertőzött esetek számára, az operatív törzs soron kívül tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól a járványügyi helyzetről, egyidejűleg a határátlépési egészségügyi szűrést kiterjesztette az Észak-Olaszországból érkezőkre. Magyarország polgárainak védelme érdekében az indokolt egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére, az állami szervek tevékenységének összehangolására vonatkozó, 28 pontból álló akcióterv végrehajtása ütemezetten történik. Fokozatosan ellenőrzésre kerülnek az egészségügyi intézmények higiéniás viszonyai, a fertőtlenítő szerrel történő ellátásuk folyamatos.

- Képviselő Úr! A lakosság tájékoztatására két ingyenes zöld számot indítottunk, és az írott és elektronikus médiumok segítségével naprakész információt biztosítunk mindenki számára. Mindezek alapján elmondhatom, hogy a kormány a súlyának és a fennálló veszélynek megfelelően kezeli, és időben felkészült a koronavírus-helyzet kihívásaira. Magyarországon jelen pillanatig koronavírusos megbetegedés továbbra sem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről a hatóságok tudomással nem rendelkeznek. Az információ önmagáért beszél, ugyanakkor az észak-olaszországi járvány miatt új eljárásrendet alakítanak ki az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Járványügyi Központ ajánlásai alapján annak érdekében, hogy megőrizzük Magyarország vírusmentességét. A hőmérsékletmérést kiterjesztettük a debreceni repülőtérre is. Arra is szeretném fölhívni a figyelmet, hogy mai sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos asszony, Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy aki fertőzött területről tér haza és influenzás tüneteket észlel magán, forduljon orvoshoz, ne menjen orvosi rendelőbe, hanem telefonon értesítse háziorvosát.

- Képviselő Úr! Magyarország Kormánya a magyar emberek egészségi állapotát, egészségét nemzeti ügynek tekinti, mindent megtesz annak érdekében, hogy a vírusmentesség továbbra is fennmaradjon, és ezért minden támogatást, ami ezt a célt szolgálja, akárhonnan is érkezik, köszönettel elfogadjuk! (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)

A zöldpolitika aktuális kérdései

SCHMUCK ERZSÉBET,(LMP): - Képviselőtársaim! Az elmúlt hónapokban a klímaválság megoldását szorgalmazók kaptak hideget és meleget a kormánypárti politikusoktól; kezdve onnan, hogy ez bolsevista trükk, a klímaválság nem is létezik, mert klímaváltozás mindig volt, és mindig lesz. Ezért is meglepő a kormánynak a 180 fokos fordulata a klímaváltozás és a klímavédelem érdekében, és meglepő a bejelentett akcióterv is. Csakhogy a bejelentett intézkedésekkel, ha ezeket megvalósítjuk, még akkor is fényévnyi távolságra leszünk 2050-ben a karbonsemlegesség eléréséhez. De nem csak ez a probléma az akciótervvel, hogy megkésett és kevés! A kormánynak a környezet- és természetvédelem területén óriási hitelességi deficitje van. Az elmúlt tíz évben a Fidesz politikája hatalmas környezet- és természetkárosítást okozott, a kormány gazdaságpolitikája pedig az elmúlt években csökkentette az éghajlatváltozási kilátásainkat is, hiszen 2014 óta évente több mint 5 százalékkal nő a szén-dioxid-kibocsátás.

- Képviselőtársaim! A kormány mindent feláldozott a hibás és erőltetett beruházások, a nagyüzemi földbirtokrendszer és a multik oltárán! Szijjártó miniszter úr konkrétan kiállt Brüsszelben a német autóipar érdekében. Az elmúlt években szinte korlátlanul lehetett a zöldfelületet beruházási célra felhasználni; eszükbe sem jutott, hogy ezeket a fejlesztéseket barnamezőkre kellene terelni. A településeken számolatlanul vágták a fát, és a levegőszennyezettség is az elmúlt években drasztikusan megnőtt. Ma Magyarországon közel 15 ezren halnak meg idő előtt a levegőszennyezettség miatt, és több százezer embernek okoz légúti megbetegedést! A miniszterelnök szüntette meg 2010-ben az önálló Környezetvédelmi Minisztériumot, verték szét a környezetvédelem intézményrendszerét, gyengítették meg a hatóságokat, ugyanis erre nem volt szükség. A környezet- és természetvédelem csak zavaró tényező volt, mondhatni luxuscikk. A kormány nem véletlenül alkotta meg ezt az akciótervet. A közvélemény-kutatóik bemérték, hogy nőtt Magyarországon is az emberek érzékenysége a környezet- és természetvédelem iránt. Önök ezzel az akciótervvel gyakorlatilag csak szavazatokat akarnak szerezni, és zöldre akarják magukat festeni.

- Képviselőtársaim! Néhány tételre szeretném felhívni a figyelmet: először is az illegális hulladéklerakók felszámolására. Ezt önöknek már régen meg kellett volna tenni, hiszen jogszabályok vonatkoznak rá. Gyakorlatilag csak be kellett volna tartatni a törvényt. De azt is tudni kell, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolása érdemben nem fogja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az egyszer használatos műanyagok kivezetését is önök akkor tűzték napirendre, amikor már az Európai Unióban ez közös döntéssé vált. Miniszterelnök úr a multicégek megregulázását is megígérte, ugyanakkor tudjuk, hogy az elmúlt években milliárdokat öntöttek a támogatásukba. A hatszoros naperőművi kapacitás kiépítése fontos, de kevés, hiányzik a szélerőművi kapacitás a megújulók közül. A drága és veszélyes, környezetszennyező, a Paksi Atomerőműre épülő energiamix pedig sohasem lesz környezetbarát és zöld! Fát ültetni nemes ügy, ezt mindannyian tudjuk, de azt is látni kell, hogy 1 millió fa még nem erdő. S ha el is ültetik ezt az 1 millió fát, ez nem fog olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek érdemben mérsékelnék az éghajlatváltozás okozta veszélyeket. Az elvárt, a helyzetünket érdemben befolyásoló intézkedések bejelentése pedig elmaradt; nagyon vártuk!

- Tisztelt Ház! A klímavédelem, az élhető környezet, természeti értékeink, erőforrásaink megőrzése korunk egyik legnagyobb kihívása. Ha a kormány egy kicsit is komolyan gondolja, hogy érdemi lépéseket tesz, akkor először itt az Országgyűlésben kellene erről érdemi vitát lefolytatni, a helyzetértékelést át kellene nézni, közösen számba kellene venni az előttünk álló feladatokat. Ha a kormány komolyan gondolja, hogy érdemi lépéseket tesz, akkor ezekben a kérdésekben kellett volna kezdeményeznie a társadalmi konzultációt, nem elég látszatintézkedéseket bejelenteni! (Taps az LMP soraiban.)

***

SCHANDA TAMÁS JÁNOS, (innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár): - Képviselő Asszony! Abban továbbra is egyetérthetünk, hogy a környezetünk védelme, a teremtett világ védelme, a klímaváltozáshoz való megfelelő alkalmazkodás közügy, és mindannyiunk közös érdeke. De abban már, úgy látszik, nem értünk egyet, hogy egy ilyen fontos közös feladatot a napi politikai csatározások szintjére érdemes-e vinni, vagy pedig nem.  Mi azt gondoljuk, hogy nem érdemes! Azért nem érdemes, mert a teremtett világ védelme és a gyermekeink jövője nem szabad, hogy hosszan tartó és parttalan viták miatt kerüljön veszélybe. Ráadásul a klímavédelem kapcsán pont önök kezdeményeztek vitanapot, amire aztán nem jöttek el! Nehéz úgy vitatkozni, hogyha abban a vita kezdeményezője szánt szándékkal nem vesz részt. Ezért a helyzetet pontosan felmérve úgy döntött a kormány, hogy a környezet megóvása érdekében tett eddigi intézkedései mellett újabb határozott lépésekre van szükség és ezeket vállalja, és további konkrét cselekedetekkel is megerősíti elkötelezettségét az ügy mellett.

- Képviselő Asszony! A kormány cselekszik, mert erre kapott felhatalmazást. Önök is cselekszenek, átnevezik a pártjukat, és azt gondolják, hogy ezzel valamit már léptek egyet előre. Ez biztos hasznos cselekvés, szerintünk azonban nem erre kéne helyezni a hangsúlyt. S ha már az eredményeket is kétségbe vonta, akkor hadd hívjam fel a figyelmét arra, hogy 2010 óta nagyjából 24 százalékkal csökkent az egy egységnyi GDP-re eső üvegházhatásúgáz-kibocsátás! Ez mér önmagában nagy teljesítmény. Ráadásul, ha megnézzük a 2018-as adatokat – a 2019-es adatok még nem állnak rendelkezésre -, akkor azt láthatjuk, hogy úgy nőtt a GDP közel 5 százalékkal, hogy közben nettó értékben is csökkent Magyarországon az üvegházhatásúgáz-kibocsátás. Én ezt eredménynek tekintem, és arra biztatnám önöket is, hogy tekintsék eredménynek, legyünk rá közösen büszkék. Esetleg döntsön úgy végre az LMP, az LMP-Zöldek felelősen, hogy a továbbiakban nem akadályozza, hanem támogatja mind Magyarországon, mind pedig európai uniós színtéren az atomenergia hasznosítását, mert mindannyian jól tudjuk - s ezt zöldpártként önök is büszkén vállalhatnák -, hogy atomenergia nélkül nincs lehetőség arra, hogy elérjük a közösen kitűzött célokat, hogy 2050-re Európa és Magyarország is karbonsemleges régióvá váljon.

- Képviselő Asszony! A Fidesz-KDNP-kormány cselekszik. A teremtett világ védelméről ugyanis nem beszélni kell, hanem cselekedni! Ennek szellemében alkottuk meg a klímavédelmi stratégiát, amely megfelelő alapja a környezetünk védelme érdekében eddig meghozott és meghozandó intézkedéseknek. Erről és más stratégiáinkról személyesen számolt be Palkovics miniszter úr az ön által vezetett Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén. Akkor nagy ellenállást nem tapasztaltunk, az ellenzéki képviselők túlnyomó többsége meg sem jelent, érdemi észrevételek és kérdések kizárólag a civil oldalról fogalmazódtak meg, amire megfelelő válaszokat sikerült adnunk..Orbán Viktor miniszterelnök úr évértékelő beszédében pedig meghatározta a kormány közeljövőt érintő klímavédelmi célkitűzéseit. A klíma- és természetvédelmi akciótervben nemcsak a klímaváltozáshoz, hanem a természetvédelemhez kapcsolódó fontos intézkedések is szerepelnek, például az ön által is említett szigorú fellépés az illegális hulladéklerakókkal szemben. Arról is döntöttünk és azt határoztuk el, hogy a továbbiakban még szigorúbban és még hatékonyabban lépünk fel. (Taps a kormánypártok soraiban.) 

Bartha Szabó József
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó