Elkezdődött az MSZP bomlása és a Jobbik szétesése
Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t – nyilatkozta Tóth Bertalan MSZP-elnök, miután két szocialista fővárosi polgármestere – Kiss László és Szaniszló Sándor – átlépett a Demokratikus Koalícióba. A történtek átrendezik az erőviszonyokat a Fővárosi Közgyűlésben. Már csak egy hajszálon múlik, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Gyurcsány-párt jóváhagyásával irányíthassa a fővárost.
2020. február 27. 10:07

Nagy a fluktuáció a Jobbikban is: hétfőn négy önkormányzati képviselő lépett ki a pártból, mert – mint ezt indokolták –, nemzeti ellenzékiként továbbra is 21. századi, konzervatív jobboldali politikát akarnak folytatni, de ezen értékek képviseltére a Jobbikban már nem látnak lehetőséget.

Az MSZP és a DK helyzetét érdemes hosszú távon szemlélni. 2010-ben a DK egy platformként jött létre az MSZP-n belül, 2011-ben pedig kiszakadt, és hosszú éveken át egy lesajnált kis párt volt. Csak négy mandátumot szerezett a párt 2014-ben a parlamentben, majd 2018-ban önállóan frakciót alakított, 2019-ben pedig már 16 százalék feletti arányt szerzett a párt az európai parlamenti választáson.

„Ez egyértelműen átütő siker a párt számára, és az ellenzék vezető erejévé lépett elő, ezért indult szívóhatás a DK irányába, aminek egyértelmű vesztese az MSZP” – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Elkezdődött az MSZP bomlása

Megindult a bomlás, ami az MSZP magját is veszélyezteti, a kiszivárgó hírek szerint pedig sok szocialista politikus gondolkodik azon, hogy átlép a Demokratikus Koalícióba. Ráadásul a kutatások eredménye azt mutatja, hogy amíg a szocialisták a parlamenti bejutási küszöb közelében állnak, addig a DK az ellenzék vezető ereje a Momentummal együtt – tette hozzá.

Egy sikertelen kudarcos szervezet sosem vonzó,a szocialisták elmúlt évei pedig tele vannak kudarccal, sikertelenséggel, gyenge politikusokkal. – mondta Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Az elemző úgy véli, a szocialisták háttérbe szorulása a 2000-es évek elején kezdődött. Ott indultak el azok a folyamatok, amelyek mára beteljesedtek. Beindult egy őrült fiatalítás – Hagyó Miklós, Ujhelyi István, Kunhalmi Ágnes –, amikor elnökségi tagságot szereztek, és sok kárt okoztak az MSZP tekintélyének. Ez egy sokéves folyamat” – hangsúlyozta.

Nagy Attila Tibor úgy véli, hogy a pártvezetés is hibás, hiszen a pártelnök is rossz döntéseket hozott, rossz folyamatok zajlottak zajlanak a pártban, ami miatt elvándorolnak a politikusok. Az MSZP nem tudott olyan programmal előállni, ami megmaradt volna a választók fejében.

Milliárdokért megy a harc a Jobbikban

A Jobbikban a Jakab Péter–Szilágyi György vonal megerősödött az elnökségben, a tét pedig az, hogy a 2022-es választások után kik kerülnek be ismét a parlamentbe, valamint, hogy kik rendelkezhetnek a több milliárd forint fölött. Nagy Attila Tibor felhívta a figyelmet, hogy nem csak személyi konfliktusok zajlanak, a párt rendelkezésére álló több milliárd forint körül érdekcsoportok is harcolnak.

Deák Dániel szerint a Jobbik szétesése egyértelmű: pártszakadás – aminek következtében létrejött egy új párt a Mi Hazánk Mozgalom –, alapszervezetek bomlanak fel, a meghatározó arcok pedig sorra hagyják el a pártot.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Védjegyek is oltalmazzák a magyar borokat
  Nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
 • "A CDU elárulta a kereszténységet"
  43 év után kilép a pártból Merkel hangos kritikusa: Eugen Abler, aki szerint a párt elárulta a „C”-t, vagyis a keresztény értékeket. „Azzal, hogy újabb kultúraidegen menekülteket és illegális bevándorlókat hívunk be, életmódunkat és az otthon érzetét tesszük kockára.”
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
MTI Hírfelhasználó