Tovább erősödött a Fidesz–KDNP
A Fidesz visszaszerezte a korábban elbizonytalanodott támogatóinak jelentős részét, míg továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt – derült ki a Medián legfrissebb felméréséből. E szerint, ha most lennének a választások, akkor az MSZP épphogy bekerülne a parlamentbe.
2020. február 27. 10:51

Erősödéssel nyitotta a Fidesz–KDNP az évet – erre mutatott rá a Medián legfrissebb felmérése, amelyet a Hvg.hu közölt. Ennek eredménye szerint a kormánypártok 55 százalékon állnak a választani tudó biztos szavazóknál. Ugyanebben a körben a DK a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíciót 13 százalék támogatja.

A Gyurcsány-párttól valamelyest lemaradva a Jobbik található 11 százalékkal, míg a Momentummal hét, az MSZP-vel pedig hat százalék szimpatizál a választani tudó biztos szavazóknál. Az LMP jelenleg az ötszázalékos bejutási küszöb közelében, négy százalékon áll, a többi párt még tőlük is jelentősen lemaradt a népszerűségi versenyben. Hasonló a helyzet a teljes népességnél is, itt a kormánypártokat minden negyedik válaszadó támogatja, míg a DK-t kilenc százalék.

Ugyanitt a Jobbik nyolc, a Momentum hat, az MSZP öt, az LMP pedig négy százalékon áll.

Hasonló megállapításra jutott a Závecz Research Intézet is, amely a napokban közölte február közepén felvett kutatásának eredményeit. A közvélemény-kutató cég felmérése szerint a biztos pártválasztók csoportjában a Fidesznek 51 százalékos támogatottsága van, az előnye tetemes. A Demokratikus Koalíció ebben a politikailag aktív körben 14 százalékot ért el, míg a Jobbik és a Momentum szoros versenyben van a harmadik helyért 10, illetve kilenc százalékkal. Az MSZP-t az elkötelezett szavazók hét százaléka támogatja, az LMP ugyanitt két százalékon áll. Az intézet felmérése a teljes népességnél is arra mutatott rá, hogy a Fidesz javított januárhoz képest, mert ebben a körben 29-ről 31 százalékra erősödött február­ra. Ugyanitt a Jobbik támogatottsága hatról hét százalékra változott, míg a DK őrzi kilenc-, a Momentum pedig a hatszázalékos népszerűségét.

A Nézőpont Intézet legutóbb január végén közölte közvélemény-kutatásának eredményeit, amely szerint a biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP országos listájára. Ugyanitt a Momentum Mozgalmat 13 százalékon mérték, míg a felmérés szerint a Jobbik és a Demokratikus Koalíció (DK) fej fej mellett áll, 10-10 százalékkal. Az MSZP–Párbeszéd-szövetség (öt százalék) szavazótáborának mérete alapján nem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos küszöböt.

Az LMP támogatottsága ugyanitt négy százalék.

magyarnemzet.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó