Számítani kell rendszeres támadásokra a határkerítésnél
Akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.
Utoljára frissítve: 2020. február 28. 09:40
2020. február 28. 08:37

Számítani kell migránshullámokra, számítani kell rendszeres, tömeges támadásokra a magyar határkerítésnél – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, arra reagálva, hogy a Reuters brit hírügynökség értesülése szerint Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket.

A kormányfő hangsúlyozta: meg kell védeni Magyarország határait és a magyar embereket.

 

Katonáink a határnál - honvedelem.hu

Akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére – mondta. Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy megkezdődött a témában egy csúcstalálkozó szervezése a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei és Recep Tayyip Erdogan török elnök között, és ezt még a március végi EU-csúcs előtt megtartják.

A kormányfő a koronavírusról is beszélt reggeli interjújában. Szerinte nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, „mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről”. Fel kell készülni a védekezésre – mondta a miniszterelnök. „Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni” – fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarország nemzetközileg is elismert járványügyi szakemberekkel rendelkezik, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak el, a repülőtereket pedig különösen figyelik.

Azt kérte az emberektől, működjenek együtt, és ne utazzanak fertőzött területekre, mert "egy világméretű járvány kibontakozásának az előestéjén vagyunk".
   
Kitért arra is: noha igaz lehet, hogy influenzában többen halnak meg ennyi idő alatt, mint koronavírus-megbetegedésben, de "az influenzát ismerjük (...), az ellen tudunk védekezni". Ezért az emberek "pánikreakciója nem teljesen indokolatlan, hiszen egy ismeretlen bajjal állunk szemben" - mondta, de kiemelte: bármilyen fontos információ merül fel, azt azonnal megosztják az emberekkel.
   
A március közepén induló nemzeti konzultációval kapcsolatban Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy a konzultációs levelet olvassák majd el, a kérdőívet töltsék ki és küldjék vissza. A konzultáció témája lesz például a "börtönbiznisz", a gyöngyöspatai iskolaügy, valamint a börtönből való idő előtti kiengedés ügye - sorolta. Majd utóbbiról jelezte: nemzetközi vitára számít, mert a bírósági igazságszolgáltatási tér nem ér véget az országhatárnál, "részei vagyunk egy nemzetközi igazságszolgáltatási rendszernek is, hogy ez jó vagy sem, ezt most ne vitassuk meg".
   
A "börtönbizniszről" azt mondta: nemzetközi egyezmények tiltják az elítéltek kínzását, ami helyes, a baj ott van, hogy nemzetközi bíróságok olyan értelmezést adtak a kínzásnak, amely ütközik az emberek igazságérzetével. Példaként említette, hogy családokat kiirtó erőszakos bűnözőknek milliókat kellene fizetni, mert arra hivatkoznak, hogy "kevés a négyzetméter" és nincs rendesen szellőztetve.

Férőhelybővítésen dolgoznak egy börtönben - BVOP
   
Közölte: összesen 12 ezer esetről van szó. "Ez egy biznisz", meg kell állítani - jelentette ki a kormányfő, aki ebben az ügyben is nemzetközi vitára számít, és azt szeretné, ha Magyarország a legszélesebb egyetértésben vonulna fel.
   
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem az ellenzék a fő politikai ellenfelük, hanem "Soros György és az ő világa", ők sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek az országra, a kormány munkájára nézve, mint az ellenzék. Hozzáfűzte: Sorosnak korábban három olyan nagyszabású akciója is volt, amellyel ki akarta fosztani az országot.
   
"A végén mindig arról van szó, hogy a Soros György-féle pénzügyi birodalom hogyan tud befolyást szerezni kormányzati döntések fölött, amitől aztán pénzügyi előnyt remél" - mondta, sajnálatosnak nevezve, hogy "a magyar ellenzék összenőtt ezzel a Soros-féle rendszerrel".
   
Soros Györgyöt és "csapatát", az általa finanszírozott médiát, újságírókat, aktivistákat, NGO-kat úgy jellemezte, mint egy "jól szervezett, civil ruhában lévő, de katonai logika alapján mozgatott szervezet, amely jól láthatóan központi kezdeményezésekre hadrendbe áll, témákat vesz fel és kormányokat támad meg".
   
A kabinet klímavédelmi akciótervéről szólva Orbán Viktor azt mondta: ellenzéki önkormányzatok klímavészhelyzet-kihirdetéséről az jut eszébe, hogy tűz esetén a tűzoltók nem "tűzhelyzetet" hirdetnek, hanem eloltják a tüzet. Fontos ügyről van szó, és nem klímavészhelyzetet kell hirdetni, hanem cselekedni, ezért hozták létre az akciótervet - közölte.
   
Az EU következő hétéves költségvetéséről - amelyről még nem született megállapodás - úgy nyilatkozott: a tagállami befizetést illetően arról zajlik a vita, hogy 100 forintból 1 forintot vagy 1 forint 30 fillért fizessenek be a közös büdzsébe. "Ez nem az az eget rengető különbség, ami miatt meg kellene bénulnia Európának" - jegyezte meg.
   
Rámutatott ugyanakkor: ma Magyarország az egy főre jutó nemzeti össztermék arányában számítva több pénzt fizet be, mint Hollandia vagy Németország.
   
Ezért igazságos költségvetést szorgalmaz, hogy aki gazdagabb, az többet fizessen be, de legalábbis ne kevesebbet, mint a nála szegényebb.

mti; mandiner, hirado.hu
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó