Jön a 300-350 forint közötti benzinár?
A szakértő szerint az OPEC a riválisok és a megállapodás hiányának satujába került, miközben Szaúd-Arábia termel, "ahogyan a csövön kifér". Mindemögött pedig ott van a koronavírus miatti keresletcsökkenés is.
2020. március 9. 16:48

Akár 20-30 forinttal is csökkenhet idehaza a benzin és a gázolaj ára a hét második felében a kőolaj világpiaci árának rég látott zuhanása miatt. ▾hirdetés "A pénteki, csaknem 10 százalékos esés után hétfőn 25 százalékos zuhanás következett a kőolaj árában, ami szinte példa nélküli csökkenést jelent" - elemezte a helyzetet az InfoRádióban Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Ennek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az OPEC - a legnagyobb kőolaj-exportálók - bécsi ülésén nem sikerült egyezségre jutnia a kartell tagállamainak, illetve Oroszországnak egy lehetséges termeléscsökkentésről, ami azt jelenti, hogy a mostani, március végi megállapodásuk nem hosszabbodik meg, a termelők szabadon termelhetnek.

Ha szerinte Szaúd-Arábia politikáját nézzük, az ország úgy maximalizálja a bevételét, hogy növeli a termelését megállapodás híján. Ez a rövid távú érdekük. "Annyit termelnek, amennyi kifér a csövön" - fogalmazott Pletser Tamás, aki szerint az alacsony ár hosszú hónapokig maradhat. Az elmúlt napokban harmadával, 40 dollár alá esett a nyersanyag ára - részben a koronavírus okozta keresletcsökkenés miatt. "Az OPEC kettős problémával küzd: egyszerre csökken a kőolaj iránti kereslet és nő az OPEC-en kívüli termelők kapacitása, mindkét oldalon alacsonyabb árra számítunk" - mondta.

A hatás pedig: napokon belül 300-350 forint közötti üzemanyagárakkal ismerkedhetünk újra.

Infostart
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Járványügyben mindenki kormánypárti
  Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
 • 447-re emelkedett a koronavírusos betegek száma
  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb két 90 év feletti alapbetegségekkel küzdő beteg. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt.
 • Tisztifőorvos: sok új fertőzött várható Magyarországon
  Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó