Más lesz ez az ünnep
A koronavírus miatt a nemzeti ünnep is más lesz. Elmaradnak a nagyobb rendezvények, de az 1848-49-es hősökről így is több helyen megemlékeznek majd, lesz olyan ünnepség, amit az interneten is élőben közvetítenek. A Kossuth téren is felvonják reggel a nemzeti lobogót, amit az M1-en is közvetíteni fognak – hangzott el az M1 Híradójában.
2020. március 15. 00:41

Fogynak a kokárdák, készülnek az emberek a március 15-ei megemlékezésre. A koronavírus-helyzet miatt már korábban döntöttek arról, hogy a nagyobb rendezvények elmaradnak, így többen otthonaikban, családi körben emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

Rendhagyó megemlékezések viszont lesznek, így például többen a közösségi oldal segítségével teszik majd közzé az emlékműsorokat.

Vasárnap kilenc órakor felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren. A hagyományokhoz híven a honvédség díszegysége és a központi katonazenekar is közreműködik. Később a Bem-szobornál koszorúzással emlékeznek meg a szabadság napjáról.

Március 15-én jelen korunkat is meghatározó eseményekre emlékezünk. Ligeti Dávid történész elmondta: fontos megemlékezni erről, hiszen a mai magyar ember számára fontos üzenete van.

Ha megemlékezünk egy régi eseményre, akkor könnyebben épül be a mindennapjainkba, könnyebben tudunk rágondolni, könnyebben tudunk rá visszaemlékezni, tehát mindenképpen fontos, hogy évről évre valamilyen szinten, ha nem is ugyanabban a mélységben, de gondoljunk a márciusi ifjak tevékenységére, gondoljunk arra a reformfolyamatra ami nem is 1848-ban, hanem egy bő nemzedékkel korábban kezdődött, és gondoljunk azon államférfiainkra, akik ebben a korban éltek, és akiknek tevékenysége meghatározó a mi életünkben is” – tette hozzá.

A történész azt is elmondta, a koronavírus-helyzet miatt oda kell figyelnünk olyan alapvető értékekre is, amelyek egy normál időszakban nincsenek előtérben.

hirado.hu - M1
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó