Más lesz ez az ünnep
A koronavírus miatt a nemzeti ünnep is más lesz. Elmaradnak a nagyobb rendezvények, de az 1848-49-es hősökről így is több helyen megemlékeznek majd, lesz olyan ünnepség, amit az interneten is élőben közvetítenek. A Kossuth téren is felvonják reggel a nemzeti lobogót, amit az M1-en is közvetíteni fognak – hangzott el az M1 Híradójában.
2020. március 15. 00:41

Fogynak a kokárdák, készülnek az emberek a március 15-ei megemlékezésre. A koronavírus-helyzet miatt már korábban döntöttek arról, hogy a nagyobb rendezvények elmaradnak, így többen otthonaikban, családi körben emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

Rendhagyó megemlékezések viszont lesznek, így például többen a közösségi oldal segítségével teszik majd közzé az emlékműsorokat.

Vasárnap kilenc órakor felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren. A hagyományokhoz híven a honvédség díszegysége és a központi katonazenekar is közreműködik. Később a Bem-szobornál koszorúzással emlékeznek meg a szabadság napjáról.

Március 15-én jelen korunkat is meghatározó eseményekre emlékezünk. Ligeti Dávid történész elmondta: fontos megemlékezni erről, hiszen a mai magyar ember számára fontos üzenete van.

Ha megemlékezünk egy régi eseményre, akkor könnyebben épül be a mindennapjainkba, könnyebben tudunk rágondolni, könnyebben tudunk rá visszaemlékezni, tehát mindenképpen fontos, hogy évről évre valamilyen szinten, ha nem is ugyanabban a mélységben, de gondoljunk a márciusi ifjak tevékenységére, gondoljunk arra a reformfolyamatra ami nem is 1848-ban, hanem egy bő nemzedékkel korábban kezdődött, és gondoljunk azon államférfiainkra, akik ebben a korban éltek, és akiknek tevékenysége meghatározó a mi életünkben is” – tette hozzá.

A történész azt is elmondta, a koronavírus-helyzet miatt oda kell figyelnünk olyan alapvető értékekre is, amelyek egy normál időszakban nincsenek előtérben.

hirado.hu - M1
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó