Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
2020. március 21. 09:40

Komplett szocialista alapszervezetek is átléptek volna pártjába – hangzott a gyurcsányi állítás –, ezt személyesen akadályozta meg, mert szerinte „az MSZP jelenlegi állapotában nem tudná feldolgozni az ezzel járó sokkot”.

A hazugságvész rémalakja igazat mondott.

Ez – ha csak nem nyelvbotlásról volt szó – jó régen történt meg a manipulált imbecillisek által rajongott pártvezérrel. Talán akkor, amikor őszinteségi rohamában öregecskedő feleségekről beszélt, ezzel súlyos politikai böszmeséget elkövetve.

Ezt már kormányfőként, 2004 nyara után tette.

De mehetünk még régebbi időpontra: 2002-re. „Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezetője egy ’Gyurcsányi nevű embert emlegetett. Bitvai ugyanis azt mondta a brókernek, hogy beszélt Bodnár Zoltánnal, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezetőjével, aki „Gyurcsányi” segítségét fogja kérni. Bodnár ’szól a Gyurcsányinak, hogy szar lehet belőle, mert a papírjaim nem egészen jók’.” Mindezt 2005. május 3-án írta az Index. Maga a telefonbeszélgetés azonban 2002 nyarán játszódott le. Az esetből parlamenti felszólalás is lett: „Ki az a Gyurcsányi?” címmel Demeter Ervin próbálta föltárni a rejtélyt.

Ám mehetünk még régebbre: 1993-ra is.

„Az indoklás szerint az elévülés, mint büntethetőségi akadály fennállását megalapozzák a megjelölt elkövetési idők (1993-1995, illetve 1996-2002). A közokirat-hamisítás tekintetében a bűncselekmény büntethetőségének elévülése legkésőbb 2005-ben bekövetkezhetett – fejti ki az ügyészség a Gyurcsány Ferenc által jegyzett Nomentana Kft. vonatkozásában” – írta a sajtó 2006. február 23. 18:3-kor.

Elvült adóügy, azonosíthatatlan „Gyurcsányi” és „Feri”.

És mehetünk még régebbre, 1984-be, a tisztázatlan plágiumügy gyökereihez: „Gyurcsány Ferenc pécsi tanárképzőn 1984-ben írt szakdolgozata nem fellelhető, s a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem állapítható meg, hogy a volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció vezetője diákként követett-e el plágiumot. Így összegezhetjük a Pécsi Tudományegyetem (PTE) két bizottságának most lezárt vizsgálatát” – írta a nol.hu.

A plágiumügy gyurcsányi tisztázása azóta is várat magára.

Elvült adóügy, tisztázatlan plágiumügy, „Gyurcsányi” és „Feri” azonosságának homályba veszése az őszödi beszédben csúcsosodik ki: „Nem a kollégákkal, hanem amikor mennek a politikai egyeztetések, hogy húzzatok már a picsába ezzel. Gyerünk előre. Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.”

Ők csinálták.. Milliárdosok maradtak. A társadalomnak pedig „el lehet menni:”

„Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” Itt elárulta a köztársaságot a politikus.

Hazudott a köztársaságnak.

Ezzel alkotmányt is sértett. Neki miniszterelnökként kötelessége lett volna gondoskodnia arról, hogy a társadalom – köztársaság – a valódi adatokat kapja az ország helyzetéről. Ezzel szemben erről nem hogy nem gondoskodott, hanem ő maga hazudott. Tudatosan mondott valótlant. Törvényt sértett: alaptörvényt.

A köztársaság gyurcsányi elárulása….

„És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.” Valószínű, hogy az akkori legfőbb jogőrnek lépnie kellett volna. De nem hibáztathatjuk a tisztviselőt. Hiszen terrorhangulat volt az országban. Az őszödi beszéd utáni krízisben Gyurcsány rendőrsereggel foglalta el a közrádiót. És utcát zárt le.

A Bródy Sándor utca nagy szakasza fegyveresen le volt zárva.

Drótkordonnal vették közül a Parlamentet is. Kellett a terrorhangulat, mert „a trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük.” Ezzel a gondolkodásmóddal vezetett egy európai uniós tagállamot a gyurcsányi garnitúra – Brüsszel szemhunyásával.

„Magyarország le van írva.”

Ennek a mondatnak a mögöttesét is a legfőbb jogőrnek (is) kellett volna vizsgálnia. De senki nem szólt a szörnyű válságban, hiszen „Csak az a problémám, hogy nem 50 milliárdot kell összeszedni, hanem, nem mondom meg, hogy mennyit. Hát ez a baj.”

A kudarcpolitika ellenére az önbizalom megvan. Tudjuk, hogy kikre jellemző ez.

A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”

Ámde gyatrák voltak a partnerei.

„…a rohadt életbe, jöttek páran, akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francban lesz majd az útiköltség elszámolásunk, bassza meg. Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország.”

Nem érdekelte a demokrácia.

„Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.”

Lettek tüntetések. És lett véres megtorlás.

„Hat óra körül lovasrendőri rohamra és kardlapozásra került sor. 18:15-kor a tüntetők egy kisebb csoportja a Dohány utcai zsinagóga előtt sörösüvegeket hajigált, rigmusokat skandált. A tüntetést a rendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatták fel, eközben az egyik tüntető szemét közvetlen közelről egy rendőr gumilövedékkel meglőtte, a segítségére igyekvő mentőket pedig könnygázgránát-találat érte.[29] A gumilövedékkel eltalált tüntető egyik szemére megvakult.[30] A rendőrség a Károly körútról nyíló utcákat a Deák tér és az Astoria között lezárta, az egyetlen Gerlóczy utca kivételével, ott viszont folyamatosan lőtték és gumibotozták az oda beszorított menekülőket.”

Az elszámoltatás nemzetközi okokból – az atlanti tengely erőssége okán – várat magára.

Meddig?

Kovács G. Tibor
 

gondola
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Hungarikum: alap a büszkeségre
  A hungarikumok bűszkévé teszik a magyar embereket. V. Németh Zsoltnak, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 10. rész
  Sorozatunk végén egy kicsit megpihenünk. Csak képeket nézünk és emlékezünk. Szép régi magyar képeket, szép régi magyar emlékeket. Nézünk, emlékezünk és nem felejtünk. Nem, nem, soha.
MTI Hírfelhasználó