“Magyarország és a magyar kultúra páratlan”
Olga Groszek, Varsóban élő lengyel vlogger videóinak témái általában a lengyel-magyar barátságról szólnak.
2020. március 24. 13:12

Minden év március 23-án tartják a lengyel-magyar barátság napját, ezen a napon a két ország azt ünnepli, hogy évszázadok óta testvérként tekint egymásra és folyamatosan rendkívül jó a kapcsolat közöttük.

Hosszú évszázadok óta jó a viszony Lengyelország és Magyarország, a lengyelek és a magyarok között. A két nép ezért már több mint tíz éve, egészen pontosan 2007 óta ünnepli, hogy milyen nagy a barátság egymás között. Ennek érdekében március 23-át jelölték ki emléknapnak, amikor is minden évben a két ország egy-egy városa ad otthont különböző programoknak, rendezvényeknek, megemlékezéseknek. Az ünnepnap alkalmából az abban az évben a barátság napnak otthont adó város vezetője átadja az esemény zászlaját a következő évi eseményt megrendező város vezetőjének.

Győrben még emlékműve is van a két ország közötti barátságnak, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. Ezt 2006. március 24-én avatta fel az azóta elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő Sólyom László akkori köztársasági elnökkel. A magyarral majdnem megegyező emlékművet a lengyelek két évvel később adták át Jaroslaw városában. 2017-ben Katowicében avatták fel az 1956-os magyar forradalmat segítő lengyelek emlékművét, Varsóban pedig az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékművet.

 

Az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel – 324 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül – március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította, március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel szejm is.

Olga Groszek, Varsóban élő lengyel vlogger videóinak témái általában a lengyel-magyar barátságról szólnak. Az egyetemista lány önszántából tanult meg magyarul, rajong hazánkért, magyar nyelven készíti a videóit és személyes küldetésének tartja, hogy mélyítse a lengyel-magyar barátságot. A Pestisrácok.hu megkereste a fiatal vloggert, hogy megtudjuk, miként alakult ki benne ez a fajta rajongás.

"A Varsói Egyetemen a magyar szakon kezdtem el tanulni a magyar nyelvet. Az elején nem ismertem Magyarországot, nem jártam ott korábban soha, de gyorsan beleszerettem az országba, a magyar kultúrába. A magyar irodalom és a filmek a kedvenceim” – fogalmazott Olga, aki szerint az egész családja Lengyelországból származik, ezért is meghökkentő sokaknak, mennyire odavan Magyarországért és mennyire érdeklődik hazánk iránt.

Arra a kérdésre, hogy mit érez, mikor hazánkba látogat, azt mondta olyan, mintha hazajárna. Tanult Debrecenben, egy lengyel barátnőjével végigstoppolta az országot, bejárta a nagyobb városokat és a fővárosban még egy hónapig dolgozott is egy hostelben.

"Tavaly nyáron a Balatonnál is voltam – Balatonfüredben, Tihanyban és Veszprémben. Mindig nagyon jól érzem magam Magyarországon, nagyon sok barátom él ott. Mindenki nagyon kedves velem, főleg ha rájönnek, hogy lengyel vagyok és magyarul tanulok” – mondta.

A vlogger szerint a nyelvet már csak autodidakta módon tanulja, rengeteg magyar filmet néz és tartja a kapcsolatot magyar barátaival, így fejleszti folyamatosan nyelvtudását, még a videóit is magyar nyelven készíti.

A magyar-lengyel barátság emlékműve Győrben - pilsudski.eoldal.hu

"A magyar mellett lengyelül, angolul és spanyolul is beszélek, és elmondhatom, hogy a magyar nyelv minden bizonnyal a legnehezebb” – fogalmazott.

Csatornája Olga Lengyel névre hallgat és már több mint tízezer feliratkozóval büszkélkedhet. Azt mondta, azért beszél magyarul a videókon, hogy saját magát motiválja nyelvünk megtanulására. Igyekszik hetente feltölteni egy videót, munkájáért még ösztöndíjat is kapott a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézettól a csatorna fejlesztésére.

"Szeretném megerősíteni a lengyel-magyar kapcsolatokat tevékenységemmel. A csatorna készítése mellett a Magyazyn.pl portál főszerkesztőjeként dolgozom, valamint a Lengyel-Magyar Alapítvány elnöke is én vagyok” – mondta. 

pestisracok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó