“Magyarország és a magyar kultúra páratlan”
Olga Groszek, Varsóban élő lengyel vlogger videóinak témái általában a lengyel-magyar barátságról szólnak.
2020. március 24. 13:12

Minden év március 23-án tartják a lengyel-magyar barátság napját, ezen a napon a két ország azt ünnepli, hogy évszázadok óta testvérként tekint egymásra és folyamatosan rendkívül jó a kapcsolat közöttük.

Hosszú évszázadok óta jó a viszony Lengyelország és Magyarország, a lengyelek és a magyarok között. A két nép ezért már több mint tíz éve, egészen pontosan 2007 óta ünnepli, hogy milyen nagy a barátság egymás között. Ennek érdekében március 23-át jelölték ki emléknapnak, amikor is minden évben a két ország egy-egy városa ad otthont különböző programoknak, rendezvényeknek, megemlékezéseknek. Az ünnepnap alkalmából az abban az évben a barátság napnak otthont adó város vezetője átadja az esemény zászlaját a következő évi eseményt megrendező város vezetőjének.

Győrben még emlékműve is van a két ország közötti barátságnak, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. Ezt 2006. március 24-én avatta fel az azóta elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő Sólyom László akkori köztársasági elnökkel. A magyarral majdnem megegyező emlékművet a lengyelek két évvel később adták át Jaroslaw városában. 2017-ben Katowicében avatták fel az 1956-os magyar forradalmat segítő lengyelek emlékművét, Varsóban pedig az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékművet.

 

Az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel – 324 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül – március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította, március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel szejm is.

Olga Groszek, Varsóban élő lengyel vlogger videóinak témái általában a lengyel-magyar barátságról szólnak. Az egyetemista lány önszántából tanult meg magyarul, rajong hazánkért, magyar nyelven készíti a videóit és személyes küldetésének tartja, hogy mélyítse a lengyel-magyar barátságot. A Pestisrácok.hu megkereste a fiatal vloggert, hogy megtudjuk, miként alakult ki benne ez a fajta rajongás.

"A Varsói Egyetemen a magyar szakon kezdtem el tanulni a magyar nyelvet. Az elején nem ismertem Magyarországot, nem jártam ott korábban soha, de gyorsan beleszerettem az országba, a magyar kultúrába. A magyar irodalom és a filmek a kedvenceim” – fogalmazott Olga, aki szerint az egész családja Lengyelországból származik, ezért is meghökkentő sokaknak, mennyire odavan Magyarországért és mennyire érdeklődik hazánk iránt.

Arra a kérdésre, hogy mit érez, mikor hazánkba látogat, azt mondta olyan, mintha hazajárna. Tanult Debrecenben, egy lengyel barátnőjével végigstoppolta az országot, bejárta a nagyobb városokat és a fővárosban még egy hónapig dolgozott is egy hostelben.

"Tavaly nyáron a Balatonnál is voltam – Balatonfüredben, Tihanyban és Veszprémben. Mindig nagyon jól érzem magam Magyarországon, nagyon sok barátom él ott. Mindenki nagyon kedves velem, főleg ha rájönnek, hogy lengyel vagyok és magyarul tanulok” – mondta.

A vlogger szerint a nyelvet már csak autodidakta módon tanulja, rengeteg magyar filmet néz és tartja a kapcsolatot magyar barátaival, így fejleszti folyamatosan nyelvtudását, még a videóit is magyar nyelven készíti.

A magyar-lengyel barátság emlékműve Győrben - pilsudski.eoldal.hu

"A magyar mellett lengyelül, angolul és spanyolul is beszélek, és elmondhatom, hogy a magyar nyelv minden bizonnyal a legnehezebb” – fogalmazott.

Csatornája Olga Lengyel névre hallgat és már több mint tízezer feliratkozóval büszkélkedhet. Azt mondta, azért beszél magyarul a videókon, hogy saját magát motiválja nyelvünk megtanulására. Igyekszik hetente feltölteni egy videót, munkájáért még ösztöndíjat is kapott a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézettól a csatorna fejlesztésére.

"Szeretném megerősíteni a lengyel-magyar kapcsolatokat tevékenységemmel. A csatorna készítése mellett a Magyazyn.pl portál főszerkesztőjeként dolgozom, valamint a Lengyel-Magyar Alapítvány elnöke is én vagyok” – mondta. 

pestisracok.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó