Olimpia 2021: "Körültekintő és helyes döntés született"
"Most egy olyan versenyen találjuk magunkat, amelyben nincsenek szabályok, és nincsenek győztesek! Az ellenfél kiszámíthatatlan, láthatatlan, és nem tudjuk, a 'mérkőzésnek' mikor lesz vége" - írta a világjárványról Szabó Tünde.
Utoljára frissítve: 2020. március 24. 17:57
2020. március 24. 17:30

Szabó Tünde szerint körültekintő és helyes döntés született azzal, hogy a koronavírus-járvány hatására jövő nyárra halasztották a tokiói nyári olimpiát.

A sportért felelős államtitkár - olimpiai ezüstérmes korábbi úszó - közösségi oldalán hangsúlyozta: egy sportoló számára nincs nagyobb dicsőség, mint hazáját képviselni az ötkarikás játékokon évek áldozatos munkája, lemondások és a teljesítőképesség határainak legyőzése eredményeként.
   
"Most egy olyan versenyen találjuk magunkat, amelyben nincsenek szabályok, és nincsenek győztesek! Az ellenfél kiszámíthatatlan, láthatatlan, és nem tudjuk, a +mérkőzésnek+ mikor lesz vége" - írta a világjárványról Szabó Tünde. Hangsúlyozta, bár a végsőkig bizakodtak, elfogadják, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach és Abe Sindzó japán miniszterelnök válságtanácskozásán az ötkarikás játékok és a paralimpia halasztásáról állapodott meg.
   
"Biztos vagyok benne, hogy ez egy körültekintő és helyes döntés, hiszen a biztonság, az egészség védelme az elsődleges és a legfontosabb! Kitartást kívánok sportolóinknak, hogy megvalósíthassák céljaikat, hiszen mindannyiunk példaképei ők, akikre 2021-ben is nagyon büszkék leszünk!" - fejtette ki Szabó Tünde.
   
A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg. A modernkori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra.

 

A hazai sportszövetségek egyetértenek a halasztással

A hazai sportági szövetségek egyetértettek abban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem dönthetett másképp, minthogy elhalasztja a tokiói nyári olimpiát, a jövőben pedig a felkészülést kell újra tervezni.

"Az olimpia az emberiség egyik legszebb ünnepe, minden sportszerető számára szomorú a hír, hogy későbbre halasztják az ötkarikás játékokat, ám a jelenlegi helyzetben, amikor a járvány jóval túlmutat a sporton, és az emberéletek védelme a legfontosabb, úgy gondolom, más döntést nem lehetett hozni, ráadásul így megvan rá az esély, hogy teljes olimpia legyen" - mondta Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója.

Novák András - keziedzo.hu
   
A sportvezető jelezte, a halasztás a női válogatott hazai rendezésű olimpiai selejtezőjének időpontját is tovább módosíthatja, az viszont biztos, hogy az MKSZ bármikor kész a kvalifikációs torna rendezésére és a június 12-14. közötti időpontban a győri helyszín is rendelkezésre áll.
 
"Elképzelhető ugyanakkor, hogy a következő hetek, hónapok újabb változást hoznak a selejtező dátumát illetően. Ha ezen túl tekintünk, akkor is rengeteg kérdést nyit meg a tokiói játékok elhalasztása, hiszen valamennyi olimpiai sportág 2020/21-es versenynaptárát befolyásolhatja, módosíthatja" - mondta Novák.
   
Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke úgy fogalmazott, sok minden átíródik majd, egyúttal így megvan az esély arra, hogy minden kétely eloszoljon, és Tokió teljes olimpiát rendezhessen.
   
"Természetesen várjuk majd az új időpont kihirdetését, ami értelemszerűen alaposan befolyásolja a bajnokságok és az olimpiai felkészülés menetét. Mindenesetre a tagsággal, az elnökséggel elkezdünk dolgozni ezeken a kérdéseken, alaposan megvitatjuk az összes lehetőséget, és amint meglesz a hivatalos időpont, ahhoz mérten igazítjuk majd hozzá a különböző sorozataink rendszerét és válogatottjaink felkészülési mentetét" - mondta Vári.
   
"Ennek a döntésnek meg kellett születnie, a további menetrenddel kapcsolatban meg kell várnunk a nemzetközi szövetség lépéseit" - értékelt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, aki korábbi edzőként átérzi a versenyzők és a felkészítők szomorúságát, hiszen megszakad egy menetelés, amire hosszú ideje készültek, ugyanakkor úgy látja, jelenleg nem a sport az első.
   
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, nagyon várt hír volt már, ugyanis az elmúlt időszak "lebegtetését" nem lehetett tovább húzni. Hozzátette, a sportolókkal nem lehetett megtenni, hogy ebben a frusztrált helyzetben hagyják őket. Megjegyezte, a szervezetnek azon kell dolgoznia, hogy a válogatott sportolók folytathassák felkészülésüket és ne kelljen hónapokra leállniuk.
   
Üdvözölte a döntést a Nemzetközi Fair Play Bizottság is. Kamuti Jenő elnök közleményében kiemelte: a versenyzők, a szakvezetők, az újságírók és a szurkolók egészsége mindennél fontosabb, egyben gratulált a "felelős, ugyanakkor nehéz döntés meghozatalához".
   
"Azzal, hogy a játékokat maximum egy évvel később rendezik meg, az egészségügyi szempontok mellett a fair play eszméje is sokkal jobban érvényesül" - áll a kommünikében.
   
Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kijelentette, nem erre készültek, de ebben a rendkívüli helyzetben a NOB és Japán részéről ez a felelős döntés. Hozzátette, az olimpiára már kvótát szerző magyar élsportolók (Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjámin) és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas-testvérek) felkészülési programját a döntés tükrében újra kell tervezni.

Szilágyi Áront egy kicsit letaglózta a döntés

 Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó (M1): "Meglepődtem, hogy ilyen gyorsan hoztak döntés. Egy kicsit le is taglózott, de nem ért teljesen váratlanul, mert az elmúlt hetekben már sejthető volt, hogy nem az eredeti időpontjában lesz az olimpia.

A NOB teljes mértékben felelős döntést hozott, ami nekünk élsportolóknak nagy hiányérzetet okoz. Nehéz feldolgozni azt, hogy amire négy évet készültünk, azt elhalasztják és még egy évet kell ebbe beleölnünk, de fel fogjuk tudni dolgozni".

 Schmitt Pál sajnálja a halasztást, de örül, hogy nem törölték az olimpiát

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke sajnálattal reagált a tokiói játékok elhalasztásának hírére, de mint mondta: örül annak, hogy a seregszemlét egy későbbi időpontban azért megrendezik.

Schmitt Pál versenyzőként - olimpia.hu

"Sajnálattal értesültem a hírről, mint minden olyan olimpikon, sportoló, sportvezető, aki a legjobb tudása szerint készült a július 24-ei kezdésre"- nyilatkozott az M1 aktuális csatornának a 77 éves sportdiplomata. "Ezt a döntést azonban olyan magas szinten hozták és olyan konszenzussal, hogy ezt mindannyiunknak tiszteletben kell tartani."

Emlékeztetett, hogy a döntést megelőzően Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke tárgyalt egymással, s ezen a megbeszélésen maximálisan figyelembe vették az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb tájékoztatását is, amely szerint a világjárvány nemhogy lassulna, egyelőre gyorsul, és szinte a világ összes országában jelen van a koronavírus.
   
"Így arra a megállapításra jutottak, hogy négy hónap múlva nem lehet megtartani az olimpiát Tokióban. Várható volt ez a döntés, s vélhetően néhány napon belül az új időpont is meglesz. Ez arra lesz jó, hogy a sportolók, akik készülnek, biztosan tudják, hogy lesz olimpia, akik már kvótát szereztek, azt megtarthatják és a nemzetközi sportszövetségek az új dátumhoz igazíthatják majd a versenyrendszerüket" - fogalmazott.
   
A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója arra a kérdésre, hogy mit jelenthet ez a halasztás a készülő versenyzőknek, a következőképpen válaszolt:
   
"Ez egy vis maior, ezt tudomásul kell venni. Nyilván vannak olyan sportolók, akik pályafutásuk utolsó állomásának tekintették ezt az olimpiát, de a sportolók java része fiatal és rugalmas. Most ki lehet dolgozni egy teljesen új felkészülést, alapozással, formába hozással."
   
Schmitt Pál hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy a játékokat nem törölték, mert olyan válságos a helyzet, hogy akár az is bekövetkezhetett volna.
   
"Volt már rá példa. Én úgy gondolom, hogy a döntéssel a sportolók, ha csalódottan is, de megbékélnek." - mondta.
   
Ahogy fogalmazott, bízott benne, hogy még idén meg lehet rendezni a játékokat, egyúttal emlékeztetett, hogy az 1964-es tokiói olimpiát októberben bonyolították le, "teljesen normális időjárási körülmények között".
   
"Bíztam benne, hogy addigra talán leáll a vírus terjedése, de ez kiszámíthatatlan, hiszen Afrikában például még csak most ütötte fel a fejét." - tette hozzá.
   
Egyúttal jelezte, örömmel tölti el, hogy "jövőre megcsinálják", és szerinte ezzel a sportolók is így vannak, mert nem elveszítették életük fontos álmát, hanem "csak" áttervezés van, s ehhez kell alkalmazkodni.
   
A tokiói játékok jövőjével kapcsolatban azt mondta, a nemzetközi sportszövetségeknek egy teljesen új kvalifikációs és versenyrendszert kell majd kialakítaniuk, nehéz kérdés lesz a televíziós közvetítés kérdése, a japánoknak gondot okozhat az olimpiai falu lakásainak értékesítése, illetve a beköltözések halasztása, a szállásfoglalásokat és az eladott jegyeket is át kell írni.
   
"Ez egy óriási munka, de az olimpiai mozgalmat szeretők ezzel együtt mégis örülhetnek annak, hogy a tokiói játékokat mégis megrendezik" - zárta szavait Schmitt Pál, aki 1989 és 2010 között volt a MOB elnöke.

Ungvári Miklós: a halasztás egyet jelent a visszavonulásommal

Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó számára a tokiói ötkarikás játékok elhalasztása azt jelenti, hogy pályafutása véget ért, míg Cseh László úszó egyelőre mérlegeli a helyzetet.

Ungvári Miklós - MTI/Kovács Tamás

"Ez egyet jelent a visszavonulásommal, el vagyok keseredve" - idézte a Nagy Sportágválasztó közleménye a 39 éves Ungvárit, aki 2012-ben Londonban a 66 kilogrammos súlycsoportban lett második.

Cseh László még nem tudja...

A négyszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes Cseh László már korábban kijelentette, hogy a tokiói viadalon zárná le pályafutását.
   
"Amikor először meghallottam a hírt, egy pici megnyugvást éreztem, hiszen nem lesz bennem rossz érzés amiatt, hogy itthon ülök és nem tudok edzeni. Hogy mi lesz velem, azt most még nem tudom megmondani" - mondta a 34 éves versenyző a közmédiának adott interjújában.

Cseh László ezüsttel - MTI/Kovács Tamás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden jelentette be hivatalosan, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

 

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó