Doktor néni beteg
2020. március 26. 01:07

Önkéntes orvosnak jelentkezett a járvány miatt az orvosi végzettségű Cseh Katalin, bár még nem kapott választ az érdeklődésére. A Momentum európai parlamenti képviselője szerint az úgynevezett felhatalmazási törvény korlátlansága antidemokratikus és azt mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem a vírus ellen akar védekezni, hanem az ellenzéket támadni, hiszen azt senki nem vitatná, ha csak a válság kezeléséről és racionális időtartamról lenne szó a törvényben.

Lehet-e önkéntes orvos egy momentumos?

Cseh Katalint, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselőjét, aki szakmája szerint orvos, elsőként arról kérdeztük, hogy jelentkezett önkéntes orvosnak. Azt mondta: óriási szükség van minden segítő kézre a koronavírus elleni védekezésben, főleg az egészségügyben. Rengeteg orvos és egészségügyi szakdolgozó vándorolt ki, utóbbiak közül sokan változtattak pályát, mert nem becsülték meg őket eléggé az orbáni rendszerben – tette hozzá. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tett közzé egy felhívást minden egészségügyi végzettségű vagy ilyen képzésben részt vevő embernek, ő ezt kitöltötte, és nagyon várja, hogy hívják. Magánúton is megkeresték már többen, hogy jöjjön dolgozni, mert nagy az emberhiány.

Több nap eltelt, miért nem kapott hivatalos választ? – kérdeztük Cseh Katalintól, aki megengedő, mivel több mint ezer ember jelentkezett, biztos csak nagyon elfoglaltak. Hangsúlyozta: ez nem politikai felajánlás tőle, nem politizálni megy a kórházba, hanem dolgozni. Megtesz mindent, amire szükség van, nem válogat, és egészen biztosan nem keveri bele a másik munkáját. 

Az EP egyébként online működik, így szerinte egyáltalán nem zárja ki egymást a két feladat. Budapestről részt tud venni a parlamenti munkában, és várhatóan Budapesten is fog dolgozni valamelyik kórházban vagy sürgősségi ellátóhelyen. Csak a magyar parlament mondja, hogy nem lehet digitálisan ülésezni, az európai megoldja – tette hozzá.

Mit akar valójában Orbán a felhatalmazási törvénnyel?

A magyar kormány törvényjavaslatára – amely címe szerint a koronavírus elleni védekezésről szól, valójában viszont korlátlan ideig tartó rendeleti kormányzást tenne lehetővé – Cseh Katalin azt mondta: minden előzmény nélküli, óriási felhatalmazás, radikális lépés, amelyet demokráciában nem szoktak kérni kormányok. Szerinte arra sehol nem volt példa, hogy korlátlan felhatalmazást kérjen egy kormány korlátlan időre, ez nem fér össze a demokratikus alapértékekkel. Egyébként az EP-ben sem csak a baloldali, liberális vagy zöld politikusok kritizálják a Fideszt emiatt, hanem az Európai Néppárt egyes tagjai is.

Hozzátette: a kormányoldalról sokszor hallani mindenféle vádaskodást azokkal szemben, akik kifogásolják ezt a törvényt, de azt nem, hogy miért nem lehet határozott időre meghozni ezt a törvényt. Senkinek nem azzal van a baja – hangsúlyozta –, hogy a kormány védekezni akar a vírus ellen, csakhogy a kabinet minimális gesztust se akart tenni egy határidő megszabásával, az ellenzék „mocskolása” fontosabb volt neki.

(...) Szerinte Orbán Viktor nem a vírus ellen akar védekezni, hanem az ellenzéket szeretné gyalázni. Ugyanis ha a vírus ellen szeretne védekezni, megegyeztek volna egy 30 napos határidőben, amelynek leteltével az ellenzék is hozzájárult volna a hosszabbításhoz (amennyiben szükséges). De Cseh Katalin szerint Orbán Viktornak járványhelyzetben is csak az ellenzék sározása, az ország megosztása a fontos, pedig itt közös erővel kellene dolgozni az emberek egészségének megóvásáért.

Cseh Katalin: Orbán nem a vírus ellen akar védekezni, hanem az ellenzéket gyalázni

klubradio.hu
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • A mai napon 982 éve hunyt el Szent István király
  A szent király Pannóniát a Boldogságos Szűz oltalmába ajánlotta az Úr Anyjának mennybevitele napján.
 • A visztulai csoda: száz éve magyar segítséggel verték porrá a szovjeteket
  Nyilván nagyon sokat köszönhetünk ennek a lengyel sikernek, hiszen 1920 nyarán megvolt annak az esélye, hogy már akkor létrejön az a keretrendszer, ami 1945-ben, s így egy nemzedékkel hosszabb ideig tartott volna a totális bolsevik államhatalmi időszak Kelet-Közép-Európában – fejtette ki a hirado.hu-nak Ligeti Dávid történész.
 • Mozgósítás az online térben
  – A mi dolgunk az, hogy az emberek érdekét szolgáljuk, hogy tudják, mi elfogadjuk a véleményüket, akkor is, ha úgy érzik, valamit rosszul csinálunk – fogalmazta meg a lapunknak adott interjúban politikai krédóját Kubatov Gábor. A Fidesz pártigazgatója úgy véli, a Fidesznek a választókkal való személyes kapcsolattartása erős, míg a baloldal – Gyurcsány kottája alapján – leépíti a pártszervezeteit és a tagságát.
MTI Hírfelhasználó