Csak délig vásárolhatnak az idősek
Teljesen új, eddig példátlan gyakorlatra vált át a kereskedelem, a járvány elleni védekezés részeként a 65 év felettiekre vezettek be korlátozást a vásárlásoknál. A Magyar Nemzet megtudta: a háromórás idősáv meghatározása az 500 négyzetméteresnél kisebb, jellemzően vidéki településeken működő több ezer bolt esetén a kialakult alapellátási lánc működésére túl nagy terhelést jelenthet, emiatt még változhat a friss rendelkezés.
2020. március 28. 12:50

A bevásárlószatyrok után nyúltak a magyarok tegnap, miután Orbán Viktor bejelentése nyomán ismertté váltak a kijárási korlátozás vásárlásra vonatkozó szabályai. Már délelőtt megrohamozták a vásárlók főként az áruházláncok nagyobb egységeit, egész nap erős keresletet tapasztaltak a kereskedők az élelmiszerek, illetve a különféle fogyasztási cikkek iránt.

– Megint volt egy nagyobb roham, mint a korábbi nagy horderejű bejelentéseknél, a szokásos napi termékek, élelmiszerek, vegyi áruk iránt láthatóan megnövekedett a kereslet, megint tartalékolnak a családok – mondta péntek este a Magyar Nemzetnek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezzel együtt hangsúlyozta, a bejelentett korlátozás – miszerint a 65 év felettiek mától csak 9 és 12 óra között intézhetik beszerzéseiket – azt a célt szolgálja, hogy a lakosságból minél többen minél hosszabb időre maradjanak otthon.

– Éppen ezért, miután bőséges az élelmiszeripar háttere, semmiféle fennakadás nem várható továbbra sem az országos alapellátásban – húzta alá a főtitkár.

Tegnap ismét megrohanták a boltokat Fotó: Teknős Miklós

Kitért rá: a hazai kereskedelemben még soha nem volt ilyen korlátozásra példa. – Mától érvényes, hogy a nyugdíjas vásárlók élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat csak ebben a háromórás intervallumban látogathatnak, amikor viszont más nem térhet be oda. Valószínű, hogy erről még nem mindenki értesült, ezért kezdetben lehetnek feszült helyzetek – mondta Vámos György.

– Vidéken nem voltak rohamszerű vásárlások pénteken, úgy tapasztaltuk egész héten, hogy általánosan visszafogottabb lett a fogyasztás a korábbiakhoz képest, mostanra a családok többsége már felhalmozhatta otthon, amit eltervezett. A boltok árukészletei így vissza tudtak töltődni, stabil választékból a megszokott módon zajlanak a hétvégi vásárlások. Az újabb nagy felfutásra a húsvét előtti héten számítunk – mondta megkeresésünkre Zs. Szőke Zoltán. A vidéki alapellátásban több ezer élelmiszerbolttal jelen lévő Áfeosz–Coop elnökétől megtudtuk: kiegészítő javaslattal éltek a kormánynak és az operatív törzsnek a tegnap bejelentett kijárási korlátozás vásárlókra vonatkozó részéhez, amellyel a jellemzően több ezer négyzetméteres bevásárlóhelyeken nagyobb eséllyel előforduló tömeges megfertőződéseket kerülnék el.

– Kezdeményeztük, hogy a cseheknél hétfőn életbe lépő megoldást követve az 500 négyzetméternél kisebb méretű boltok mentesüljenek a korlátozás alól, de legalábbis a 65 év felettieknek általánosan 9 és 12 óra között megállapított vásárlási időszak jobban alkalmazkodjon a helyi igényekhez, például legyen rövidebb – mondta az elnök, megemlítve, hogy akad olyan település, ahol eleve 15 óráig van nyitva a bolt, ilyen esetben például a legforgalmasabb napszakban beiktatott háromórás szünet megnehezíti az aktív korúak mindennapos beszerzéseit, főként ott, ahol nincs másik, hasonló kínálatú üzlet.

Készenléti rendőrök járőröznek a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. MTI/Balogh Zoltán

Kifejtette, hogy míg a nagyvárosokban koncentráltabb a fogyasztás, addig a településeken nemritkán kulcsfontosságú szerepe van az áruházaknál kisebb méretű üzleteknek a napi ellátásban, az azokat működtető kkv-knak pedig fontos megerősíteni a piaci helyzetét – ennek jelentőségét jól érzékelteti, hogy például a Coop hálózatában több mint 2200 olyan bolt működik, amelyik 500 négyzetméternél kisebb, napi fogyasztási cikket kínáló egység. Zs. Szőke Zoltán jelezte, hogy a javaslat kapcsán várják a döntést.

magyarnemzet.hu
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó