Jól vizsgázott a korlátozott bevásárlónap
A vevők döntő többsége tisztában volt a kijárási korlátozás során megosztott vásárlási időt bevezető új bolti működéssel – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
2020. március 29. 17:26

Nyugodt légkör uralkodott szombaton az áruházakban, ebben szerepet játszott, hogy – hasonlóan a korábbi nagy bejelentésekhez – a pénteki után is rögtön megrohamozták a boltokat, pénteken a lakosság java már bevásárolt. Estig tartott az erős nyomás az áruházakon, a pénteki felfutás viszont azzal is járt, hogy szombaton, a kijárási korlátozás vásárlási rendjének első napján kisebb volt a terhelés, jobban bírták a boltok és a munkavállalók – foglalta össze a Magyar Nemzetnek a kiskereskedelmi szereplők szombati tapasztalatait az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György megállapította, hogy a vevők döntő többsége tisztában volt a kijárási korlátozás során megosztott vásárlási időt bevezető új bolti működéssel.

Mint mondta, természetes velejárója az egyik napról másikra életbe lépett, jelentős változásnak, hogy kisebb arányban mindenütt akadtak, akik például csak a helyszínen szembesültek azzal, hogy éppen nem mehetnek be a boltba.

– Az első napon lényegében jól vizsgázott az április 11-ig hatályos kijárási korlátozás ezen része, ehhez a vásárlók együttműködése mellett tegnapról mára gyors és megszervezett háttérmunkára is szükség volt a kereskedők részéről – fogalmazott a főtitkár.

Szabályok mentén

Kitért rá: komoly felkészülést igényelt, hogy minden érintett egység szombattól meg tudjon felelni az újításoknak, mivel a cégek felelőssége a vásárlók kor szerinti elterelésének megoldása a mindennapokban, annak betartását a vállalkozón kérhetik számon, a szabályszegés pénzbüntetéssel jár. A cégek szombatra lakossági tájékoztató kampányokat szerveztek, a weboldalakon, a boltok bejáratánál kifüggesztett feliratokon szerepelnek az új előírások. De például az eladóktól, a biztonsági szolgálatot teljesítő bolti alkalmazottaktól, és a hangos bemondókból is folyamatos tájékoztatást kapnak a vásárlók – sorolta.

Kérhetik az igazolást

– Mostantól a nap bármely szakában előfordulhat, hogy egy vásárló a kora alapján nem a megfelelő időben tartózkodik az üzletben, ezt meg kellett tanulni kezelni, jól intézni minden lehetséges szituációban – emelte ki a főtitkár. Úgy folytatta: – Szombatra fel kellett készülni arra a helyzetre is, hogy mi a teendő, ha a kereskedőben vagy a biztonsági munkatársban kétség merül fel a vevő korával kapcsolatban. Ma ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy először megkérdezték a vevőtől, hogy hány éves, aki erre válaszolt vagy nem, megtehette az utóbbit is.

Azonban jó tudni, hogy szükség esetén a jogszabály lehetővé teszi a boltosnak, hogy megkérje vásárlóját a kora igazolására. Ha a vásárló nem működik együtt, arra számíthat, hogy nem fogják őt kiszolgálni. A boltos úgy biztosan elkerüli, hogy felelnie kelljen, ha a vevőről mégis kiderül, hogy nem szabályszerűen tartózkodik a boltban – hívta fel a figyelmet Vámos György, hozzátéve, hogy a boltosok nem járhatnak el hatóságként, nem igazoltathatnak kötelezően, inkább az udvarias, együttműködést kérő hozzáállás jellemzi őket.

Pontosan, feszes rendben

Az első tapasztalatok szerint a rendelkezés végrehajtásának legsarkalatosabb pontja, hogy a nap során 9 órakor, illetve 12-kor is meg kellett szervezni mindenütt, hogy az életkori előírásoknak megfelelően időben cserélődjön a vásárlóközönség. A főtitkár szerint ez azért érdekes, mert a mostani nem az az időszak, amikor a záróra közeledtével az üzletben lévők jellemzően még kényelmesen válogathatnak, a veszélyhelyzeti rendelkezés szerint ugyanis feszesen kell megfelelni a korlátozásnak.

– A boltokban 9 óra előtt fél órával már felhívják a figyelmet arra, hogy a 65 év alattiaknak hamarosan el kell hagyniuk a helyszínt, ugyanígy, 12 óra előtt is időben figyelmeztetik az idősebbeket, hogy a végéhez közelít a nekik szóló kizárólagos idősáv. Igyekeztek megfelelni a cégek a szabálynak, üzlettípustól függően többféle megoldással – mondta.

Szabad szombat?

Azt is megemlítette, hogy szombat délelőttönként mindig erős a bolti kereskedelem és a friss változás kapcsán a vásárlók több helyütt szóvá tették a kereskedőknek, hogy a 9 és 12 óra közé beiktatott szünet a 65 év alattiaknak felborította a megszokott háztartási teendők, a főzés, és így a családi élet menetrendjét. – A magyarokra jellemző, hogy a hétköznapok után szombat délelőtt hagyományosan elmennek vásárolni, ekkor szerzik be a hétvégi ebédhez szükséges friss alapanyagokat is. Látni kell, hogy jelentős azoknak az aránya, akik miatt érdemes lehet megfontolni, hogy ezen a napon a korábbiakhoz hasonlóan juthasson hozzá mindenki a vásárlás lehetőségéhez – hívta fel a figyelmet Vámos György.

Tankolni lehet és a kutya is jól lakhat

A főtitkár a gyakorlatban felmerülő kérdéseket is megválaszolta a részletszabályok alapján. Például érdemes tudni, hogy az üzemanyagtöltő állomásokra nem vonatkozik a 65 év felettiek miatt megfogalmazott idősáv, vagyis a benzinkútra továbbra is bármikor betérhetnek az autósok, független attól, hány évesek.
 
Dohánybolt esetén sem érvényes a 9 és 12 óra közötti „nyugdíjas folyosó”, dohányárut változatlanul a megszokottak szerint lehet vásárolni. A kijárási korlátozás idejére bevezetett időbeli elválasztás az állateledel- kereskedők esetében eleve nem lépett életbe, noha ezeknek a boltoknak délután 3-kor kivétel nélkül be kell zárniuk.
 
Mivel azonban az állatboltokban eleve nem kell egymás életkorát figyeljék a vevők, bárki bármikor megveheti házi kedvencének az eledelt naponta 15 óráig, így nem állhat elő olyan, üzletileg kockázatos helyzet, mint a 14-15 óráig nyitva lévő piacokon beiktatott három órás szakasz. A vendéglátóhelyek esetén is szigorodott a korábbi szabály, most már egyáltalán nem fogadhatnak vendéget, csak házhoz szállítás vagy előrendelés céljából.
 
A legtöbb önálló étterem üzemszünetet hirdetett és eleve ki sem nyit néhány hétig, illetve például a gyorsétteremláncokban csak az autós kiszolgáló részleg működik, és legfeljebb rendelésért lehet betérni az étterem részbe. A plázákban lévő étkező szinteken számos kifőzde, pizzéria, gyrosos üzemel, a melegkonyhás helyek továbbra is elérhetők, de kizárólag elviteles vagy kiszállítós megoldással.
magyarnemzet.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
 • Szlávik: Magyarországon nem magas a halálozások száma
  Magyarországon nem magas a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma a lakosságszámhoz képest - mondta a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó