Legújabb törvények…
Ingyenes vagyonjuttatás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által ellátott oktatási feladatok elősegítése céljából. Rendkívüli döntés a koronavírus elleni védekezésről.
2020. április 3. 19:04

Kettő törvényjavaslat zárószavazása szerepelt március utolsó hetének első napján napirenden. Zajos pillanatokkal kísérve terelődtek zöld útra. Szövegükre kapcsolva egy az egyben  megismerhetők, a számokra kattintva pedig a vezérszónokok és az igennel, nemmel vagy tartózkodással szavazók is szemtől-szembe”, per nélkül is azonosíthatók.  – Kellemes tallózást!  

 

 

ZÖLD ÚTON

 

T/9474. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem által ellátott oktatási feladatok elősegítése céljából, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részére történő ingyenes vagyonjuttatásról.

Magyarországon az állam és a vallási közösségek Magyarország Alaptörvénye értelmében különváltan működnek, de a közösségi célok elérése érdekében együttműködhetnek. Az Alaptörvény elismeri a kereszténység nemzetmegtartó szerepét Magyarország történelmében és a keresztény kultúra védelmét az állam minden szervének kötelességévé teszi. Az elválasztás és a semlegesség értelemszerűen nem zárja ki azt, hogy az állam anyagi eszközökkel is támogassa az egyházak működését, sőt az Alaptörvény értelmében az állam az együttműködésben részt vevő bevett egyházaknak a közösségi célok elérését szolgáló feladatokban való részvételükre tekintettel sajátos jogosultságokat biztosít.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jelenleg több képzési helyszínen végzi oktatási és kutatási tevékenységét: Budapesten, Piliscsabán és Esztergomban. A földrajzi széttagoltság hátrányos hatással van a PPKE egyes fakultásainak működésére, ami –figyelemmel a PPKE súlyára - indokolja az egységes elhelyezést. Az ingatlanok és a rendeltetésszerű használatukhoz szükséges ingóságok a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által ellátott oktatási, kutatási, kulturális és hitéleti feladatok elősegítése céljából ingyenesen és per-, teher-, és igénymentesen – ide nem értve az Ingatlanokon fennálló esetleges szolgalmi jogokat – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tulajdonába kerülnek azzal, hogy az ingatlanokhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségek a tulajdonba vevőt az érintett ingatlan birtokátruházását követően terhelik. A birtokátruházásra az egyes ingatlanokban jelenleg elhelyezett funkciók kiváltását követően kerül sor azzal, hogy a birtokátruházás az épületek kiürítésének ütemében folyamatosan történhet.

Törvény:  szövege: PDF 

Általános vita:  162-195.

ELŐTERJESZTŐ

ORBÁN BALÁZS, (Miniszterelnökség államtitkára)

VEZÉRSZÓNOK    

BAJKAI ISTVÁN, (Fidesz)

BRENNER KOLOMAN, (Jobbik)

NACSA LŐRINC, (KDNP)

MESTERHÁZY ATTILA, (MSZP)

ARATÓ GERGELY, (DK)

KOCSIS-CAKE OLIVIO, (Párbeszéd)

SZAVAZÁS

FRAKCIÓ

IGEN

NEM

TART.

FRAKCIÓ

IGEN

NEM

TART.

Fidesz

116

0

0

LMP

0

3

0

KDNP

17

0

0

Párbeszéd

0

5

0

Jobbik

18

0

0

független

6

4

0

MSZP

0

0

14

nemzetiségi képviselő

1

0

0

DK

0

9

0

ÖSSZESEN

158

21

14

 

T/9790. A koronavírus elleni védekezésről!

A tavalyi évben Kínából indult COVID-19 fertőzés mára világjárvánnyá változott, s az európai kontinens valamennyi országát, köztük hazánkat is súlyosan érinti. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a járvánnyal szemben globális megoldás nem ismert, ezért a koronavírus elleni küzdelem során minden ország maga dolgozza ki védekezési stratégiáját.A vírus elleni védekezés során Magyarország részt vesz minden nemzetközi együttműködésben, s különösen szoros együttműködést alakít ki a szomszédos országokkal, mára azonban egyértelművé vált, hogy a koronavírus elleni küzdelem és a magyar emberek megvédése közös feladat, a felelős döntéseket pedig az Országgyűlésnek és a kormánynak kellett meghoznia.

Magyarország Kormánya 2020. március 11-ei hatállyal a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében az ország egész területére különleges jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett ki. Az azóta eltelt időszakban a kormány számos intézkedést vezetett be, amelyek célja a COVID-19 fertőzés elterjedésének akadályozása, lassítása, illetve a fertőzés elleni küzdelem támogatása és az emberi egészség megóvása, a későbbiekben pedig az országot a világjárványból adódóan sújtó negatív gazdasági hatások enyhítése.

A javaslat célja, hogy az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdése alapján a kormány által kihirdetett, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet szerinti, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet kihirdetésével egyetértve, az azóta meghozott valamennyi intézkedést megerősítse és azok hatályát az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdése alapján meghosszabbítsa.

A javaslat további célja, hogy Magyarország Kormánya abban az esetben is megalkothassa és hatályában fenntarthassa a rendkívüli rendelkezéseket tartalmazó rendeleteit, ha az Országgyűlés bármely, a COVID-19 fertőzés okozta tömeges megbetegedést okozó, 2020. évben bekövetkezett humánjárvánnyal összefüggő okból nem ülésezik.

Szövege: szövege PDF. 

Általános vita: 114/71.

ELŐTERJESZTŐ

VARGA JUDIT, (igazságügyi miniszter)

VEZÉRSZÓNOK

KOCSIS MÁTÉ, (Fidesz)

VARGA-DAMM ANDREA, LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY, (Jobbik)

HOLLIK ISTVÁN, NACSA LŐRINC, (KDNP)

TÓTH BERTALAN, (MSZP)

ARATÓ GERGELY, (DK)

CSÁRDI ANTAL, (LMP)

KOCSIS-CAKE OLIVIO, (Párbeszéd)

SZAVAZÁS

FRAKCIÓ

IGEN

NEM

TART.

FRAKCIÓ

IGEN

NEM

TART.

Fidesz

116

0

0

LMP

0

2

0

KDNP

17

0

0

Párbeszéd

0

5

0

Jobbik

0

18

0

független

4

4

0

MSZP

0

15

0

nemzetiségi képviselő

1

0

0

DK

0

9

0

ÖSSZESEN

138

53

0

 

 


Bartha Szabó József
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó