Tusk vírushoz hasonlította a magyar miniszterelnököt
Az egyre súlyosbodó, beláthatatlan gazdasági károkkal járó járványhelyzet a politikát sem kíméli: tegnap Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke fenyegette ismét a pártcsaládból való kizárással a Fideszt. A magyar kormánypárt részéről Novák Katalin alelnök károsnak és megalapozatlannak nevezte a kizárásra tett törekvéseket, míg Varga Judit igazságügyi miniszter a jogszabály elolvasására biztatta az európai kritikusokat.
2020. április 2. 10:58

Tegnap sem csitultak az indulatok a koronavírus-törvény körül: Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke és az Orbán-kormány kritikusa a pártcsaládból való kizárással fenyegette meg a jelenleg felfüggesztett tagsággal bíró Fideszt. Tusk a néppárt tagjainak tegnap küldött levélben azt írta: bár korábban sokan nem akarták kizárni a Fideszt a pártból, idővel ismét el kell gondolkozni a kérdésen. – Most fontosabb dolgunk is van, a világjárvány legyőzése a prioritás, de eljön az idő, amikor ismét mérlegelhetitek az álláspontotokat – üzente.

A lengyel exminiszterelnök 24 órán belül sokadszorra kezdett fenyegetésbe. Novák Katalin az egyik ilyen bírálatra, miszerint Orbán Viktor győzelme egyenlő az EU lerombolásával, a magyar kormányfő pedig oltás helyett vírushoz hasonlóan viselkedik, úgy reagált: nem mi jelentünk veszélyt az unióra, hanem azok, akik elfedik az igazságot, és akkor is feszültséget szítanak, amikor az egységre és a járvány legyőzésére kellene törekedni. – Engem meglep, hogy éppen Donald Tusk az, aki már az EU-t temeti – tette hozzá a Fidesz külügyekért felelős alelnöke, egyúttal károsnak és megalapozatlannak nevezve a kormánypárt néppártból való kizárására tett törekvéseket.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy az otthon ellenzékben lévő Dán Néppárt egyetlen európai parlamenti képviselője a Fidesz kirúgását kezdeményezte a koronavírus-törvény apropóján. Tegnap a kormány egy másik rutinos bírálója, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is megszólalt a kérdésben. A törpeállam minisztere, a Szocialista Munkáspárt politikusa a német Die Welt hasábjain követelte, hogy hazánk ezentúl ne ülhessen oda az uniós tárgyalóasztalokhoz.

Donald Tusk (balra) és Radoslav Sikorski járványügyben tehetetlen, de a populistázásra mindig jut idejük Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság berkeiben objektívebb álláspontra helyezkedtek. A testület tegnapi, brüsszeli tájékoztatóján elhangzott, hogy a magyar rendkívüli intézkedéseket is tárgyalta az Euró­pai Bizottság, ám az összes tagállamra ugyanazok, az Ursula von der Leyen által már ismertetett szempontok vonatkoznak. – Az alapvető jogok, a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a jogállamiság tiszteletben tartása – sorolta ezeket a bizottsági szóvivő, megerősítve, hogy az elnök keddi közleménye sem kifejezetten Magyarországnak, hanem az összes EU-országnak szólt.

Az európai balliberálisok és zöldek kritikái közepette Varga Judit is kísérletet tett a törvény tolmácsolására: az igazságügyi miniszter az ORF osztrák országos közszolgálati televízió egy műsorában jelentette ki, hogy objektív tényezők alapján döntenek majd a vészhelyzet időtartamáról. – A parlamentnek nagyobb hatásköre van, mint általában, ugyanis bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, visszavonhatja a védekezésről szóló törvényt – fejtette ki. A miniszter később Facebook-oldalán a szerinte „luftot rúgó” Jean Asselbornnak is üzent. „Javaslom külügyminiszter úrnak, hogy tanulmányozza a jogszabály szövegét” – írta.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
  • Nem tud titkot tartani a dán titkosszolgálat?
    A politikus az elmúlt években több olyan interjút adott, amiben lényegében megerősítette az együttműködést az egyik legnagyobb amerikai hírszerző ügynökséggel, sőt azt is „kikotyogta”, hogy az alku még Bill Clinton elnöksége idején jött létre.
MTI Hírfelhasználó