A vírus helyett Magyarország az EU célpontja
Az Európai Parlament liberális, baloldali és zöldpártjai a rendkívüli intézkedések nyomán arra kérték az uniós bizottságot, hogy indítson újabb jogállamisági eljárást Magyarország ellen.
2020. április 3. 10:34

Európai koronavírus-helyzetkép április elsején - ecdc.europa.eu

Most mindenki összpontosítson a védekezésre! – ezt üzenték a magyar kormány berkeiből, miután tegnap szintet léptek a kritikák a hazai koronavírus-törvény ügyében. Az Európai Parlament liberális, baloldali és zöldpártjai a rendkívüli intézkedések nyomán arra kérték az uniós bizottságot, hogy indítson újabb jogállamisági eljárást Magyarország ellen. Közben Donald Tusk bírálatai feltüzelték az Európai Néppárt törpepártjait: itt tizenhárom tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását. Mint az kiderül, Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken egy, a tagpártok vezetőinek küldött levélben fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy Tusk elnökként belpolitikai játszmákra használja a pártcsaládot.

Továbbra is nemzetközi össztűz alatt van a koronavírus-törvény. Tegnap az Európai Parlament (EP) liberális, szociáldemokrata, szélsőbaloldali és zöldfrakciójának nyomására a testület vezetése döntött arról, hogy levélben kéri az Európai Bizottságot: vizsgálja meg a magyar rendkívüli intézkedések összeférhetőségét az Európai Unióról szóló szerződéssel, egyúttal azt kérik az Ursula von der Leyen vezette testülettől: ha szükséges, saját hatáskörében indítsa meg a 7. cikk szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárást. Ismert, 2018 szep­temberében az EP kezdeményezett egy ilyet Magyarország ellen a Sargentini-jelentés alapján. Akkor is a jelentéstevőt, a holland Judith Sargentinit soraiban tudó zöldek, illetve a baloldali és liberális frakciók voltak a leghangosabb bírálók.

Az európai bizottság elnöke is beszállt


Az uniós szerződések egyébként nem zárják ki, hogy párhuzamosan több 7. cikkely szerinti eljárás legyen ugyanazon tagállammal szemben. Ezt szabály szerint a bizottság, a parlament vagy a tagállamok harmada kezdeményezheti. Az EP most okkal passzolja a labdát a bizottságnak, ugyanis a 2018-ban a parlament által kezdett eljárás eddig nem vezetett sehova, a magyar kormány a kritikusok valamennyi kérdését megválaszolta.

A nyomás hatására egyébként Ursula von der Leyen tegnap Brüsszelben megszólalt a magyar törvényről. – A tagállami intézkedések egy része túl messzire megy, ez különösképp Magyarország esetében aggasztó – fogalmazott, de nem erősítette meg, hogy beszélt volna Orbán Viktor miniszterelnökkel az ügyben. Ugyanakkor ismét leszögezte, a bizottság valamennyi tagállam rendkívüli intézkedéseit górcső alá veszi. A Von der Leyent és a magyar kormánypártokat is soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) tegnap hivatalosan nem állt be az újabb 7. cikkely szerinti eljárást szorgalmazók mögé.

Németországban meghaladta az ezret a koronavírus áldozatainak száma. Ursula von der Leyen és Donald Tusk - Kép: REUTERS/Antonio Bronic

Törpepártok zúgolódnak

A néppártot mindenesetre megosztja a magyar törvény. Tegnap tizenhárom, főként északi és nyugati törpepárt kezdeményezte a jelenleg felfüggesztett tagsággal bíró Fidesz kizárását a pártcsaládból. Zömében olyan tömörülések – köztük a belga és a holland kereszténydemokraták vagy a luxemburgi keresztényszociá­lis néppárt –, amelyek régóta rossz szemmel néznek a kormánypártra. Donald Tusknak, a néppárt elnökének címzett levelükben azt írták: a magyar rendkívüli intézkedések csak megerősítik a véleményüket, miszerint a Fidesz nem élvezhet teljes jogú EPP-tagságot.

A néppárt szabályzata szerint a kizárás legalább öt tagállam hét tagpártjának jelzése alapján kerülhet terítékre. Bár a tegnapi levél ezt a követelményt megugorja, szembetűnő, hogy valóban csekély politikai súlyú pártok az aláírók. Az EPP kilenc európai országvezetőjéből mindössze Erna Solberg norvég és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jegyezte a dokumentumot.

Janez Jansa jobboldali szlovén kormányfő közben pedig a Twitteren szúrt oda a magyar kormánnyal szemben szintén kritikus Donald Tusknak, hogy a néppárti elnök inkább biztosítson egészségügyi védőfelszerelést a hiánytól szenvedő országoknak.

Tusk belpolitikai játszmái

Tusk az utóbbi napokban valóban több alkalommal is rendkívül kritikusan szólt az Orbán-kormányról. Lapunk is megírta, hogy egy felvételen a vírushoz hasonlítja a magyar miniszterelnököt, majd egy Európa lerombolására tett kísérletet tulajdonít neki. Egy néppárti tagoknak küldött levélben a Fidesz mellett kiálló pártokat pedig arra kérte: a járvány lecsengését követően mérlegeljék az álláspontjukat.

Mint az kiderült, Orbán Viktor már múlt pénteken küldött egy levelet az EPP tagpárti vezetőinek, amelyben arra figyelmeztet: aggasztó, hogy Donald Tusk belpolitikai játszmákra használja a pártcsaládot. – Az elnöknek még békeidőben sem szabadna a személyes belpolitikai érdekeit szem előtt tartania, nemhogy egy válsághelyzetben – írta a miniszterelnök. – Miután Európa leküzdi a világjárványt, alkalmunk nyílik rá, hogy levonjuk a következtetéseket és értékeljük a megoldásokat – érvel Orbán Viktor a levélben. Azt is a néppártiak figyelmébe ajánlotta: „Ez nem játék. Minden tagállamban a polgárok élete forog kockán.”

Tegnap Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szintén azt hangoztatta: arra kér mindenkit, hogy fókuszáljon a védekezésre. – Mindenkinek az erőfeszítéseire szükség van idehaza és külföldön is – mondta, egyúttal boszorkányüldözésnek és lejáratókampánynak nevezve a történteket.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó