Nyerőben az élet kultúrája
Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
2020. április 5. 11:28

A koronavírus-járvány kezdettől fogva két dologban eltért az influenzától. A fiatalokat nem, vagy csak nagyon enyhén betegítette meg, és nincs ellene (még) sem védőoltás, sem gyógyszer. Az emberek talán ezért reagáltak egészen másképp, mint a szokásos járványos vírusbetegségekre. Az ismeretlentől való félelem hatására modern korunkban ismeretlen szigorúságú rendelkezések léptek életbe.

Az a tény, hogy a gyerekek és fiatal felnőttek - néhány szabályt erősítő kivétellel - mindössze pár napos náthával, lázzal, köhögéssel túleshetnek a fertőzésen, azt jelenti, hogy ez a vírus nem okoz eleve halálos betegséget. Gyógyszereink ugyan nincsenek ellene, de mi ezek nélkül, saját erőnkből is képesek vagyunk legyőzni. A kór csak akkor veszélyezteti életünket, ha szervezetünket más, súlyos betegség legyengítette. Ez nem indokolná azokat a mondhatni drákói intézkedéseket, amelyek miatt egész iparágak álltak le, kijárási korlátozások léptek életbe, rendezvények, közösségi programok ezreit mondták le, s azt sem, hogy az egyházak éppúgy a virtuális térbe helyezték az igehirdetést, mint az iskolák az oktatást. Sportversenyek sorát, még az olimpiát is elhalasztották.

Történik mindez annak ellenére, hogy az állami költségvetésnek épp az ellenkezője lenne az érdeke. Ha a járvány végigseperne pár hét alatt, a betegek legalább 90 százaléka gyógyszer nélkül vagy minimális lázcsillapítás árán, tehát olcsón meggyógyulna, és az élet a rendes kerékvágásban folyhatna tovább. Meghalna viszont számos beteg és idős ember, aki a társadalomnak amúgy is csak kiadást jelent. És a kormányok, legyenek vörösek, feketék, zöldek vagy kékek, mégsem ezt az utat választották. Döntésük világméretű bizonyíték arra, hogy Tertulliánusnak (160-220) igaza volt: az ember természetétől fogva keresztény. Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel és mérhetetlen összegeket áldoz az idős emberek életben tartásáért, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett. A kereszténydemokrata gondolkodás győzelme az elvtelen haszonlesésen.

Ha a szobafogság magányában a családtagok ismét felfedezik egymást, ha lesz idejük elgondolkodni a történteken, talán azok is rádöbbennek, akik eddig kívülről nézték a keresztény világot, hogy az élet valóban érték, s hogy másképp, mint keresztényként élni nem érdemes. Megtörténhet, ami nagy bajok, például háborúk, járványok után elő szokott fordulni: nemcsak egyének, hanem az egész társadalom Istenhez tér. Ennek régi korokban két gyökere volt: a félelem a haláltól és a hála a túlélésért. Ezek ma is benne vannak a gondolkodásunkban, de most kicsit többre is lesz lehetőségünk. Ha az ókori jogász, az említett Tertullianus nyomán felfedezzük a magunk lelkében a keresztény gondolkodás nyomát, felébredhet bennünk a vágy a keresztény tanítás teljességének megismerésére és megélésére. Ez pedig nagyobb áldást hozhat magával, mint például a környezetszennyezés jelentős csökkenése, a közlekedés ésszerűsítése, s bármi, amit mostanában a járvány kapcsán emlegetnek. Az élet kultúrája nyerőben van, de csak csatát nyert, háborút még nem.

Bárcsak megélnénk a győzelmét!

Surján László

A KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó