A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
2020. április 6. 12:37

A helyzet, amiben találtuk magunkat igazságtalan. De ez nem ad felmentést. Nem fogadhatjuk el, nem törődhetünk bele, hanem meg kell vele küzdenünk. A miniszterelnök szerint ezért olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amik átsegítenek minket a nehéz helyzeten A cél az, hogy ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi munkahelyet hozzunk létre – hangsúlyozta.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át és 1 százalékról 2,7 százalékra emelik a költségvetési hiányt, de továbbra sem szegik meg a fegyelmezett költségvetési politikát. A kormány öt programot indít Orbán Viktor közölte, hogy a kormány a mai napon öt programot indít el, mindegyik program számos elemet tartalmaz. Az első program a munkahelymegőrzés: itt a rövidített munkavégzés esetén készen állunk arra, hogy átvállaljuk a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz – mondta Orbán.

A második program a munkahelyteremtés. Ebben beruházásokat támogatnak mindösszesen mintegy 450 milliárd forint értékben. A harmadik programban olyan kiemelt, nemzetgazdasági ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell most indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film és a kreatív ipar. A negyedik program a vállalatok finanszírozása. Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak, mindösszesen több mint 2000 milliárd forint értékben.

Az ötödik program a Család és Nyugdíjas Védelem Program nevet viseli. – Ebből talán a legfontosabb, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat. Ezt négy részletben tesszük meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor miniszterelnök a munkahelyek megvédését nevezte a legfontosabb feladatnak.

A gazdaságvédelmi akcióterv bejelentésekor a kormányfő mellett állt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, akinek a program koordinálása lesz a feladata. Máger Andrea tárca nélküli miniszter feladata lesz a cégek, vállalkozások újraindítása, Varga Mihály pedig, aki szintén a kormányfő mellett volt látható, a szükséges forrásokat biztosítja majd az akciótervhez. – Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

magyarnemzet.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó