Invazív fajok támadása
Számos új rovar telepedett meg, vagy várhatóan meg fog telepedni. Ezeknek két példáját említeném, a kőris karcsú dísz bogár, mely hatalmas károkat okoz az Egyesült Államokban és az Orosz Föderáció területén, így két oldalról is várható a bogár megjelenése és terjedése.
2020. április 7. 09:07

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMON® Csapdacsalád újdonságaiért. Dr. Balázs Ervin főigazgatónak tett föl kérdéseket a Présház.

- Főigazgató úr, az elmúlt években több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztettek illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csalogatási és csapdázási módszereket. Mennyi és milyen további rovarfaj fenyegeti mezőgazdaságunkat, újabb innovatív kihívásokat állítva Önök elé?

- Már közismertté vált, hogy számos kártevő rovar telepedett meg hazánk területén csak néhányat említve, mint a burgonyabogár a múlt század negyvenes éveiben vagy a mintegy közel három évtizede megtelepedett kukoricabogár. Mindkét faj hatalmas károkat okoz és okozott a mezőgazdaságnak, nem beszélve az ellenük való kémiai védekezés környezetre kifejtett negatív hatásairól. Ezt példázza az ötvenes hatvanas években hatalmas mennyiségben használt DDT és klórozott szénhidrogén hatóanyagú társaik, melyeket a világon egyébként elsőként hazánkban tiltottak be. A kártevők elleni védekezés ezért új alapokon kellett, hogy elkezdődjön, ezt példázzák azon törekvéseink, mely Tóth Miklós akadémikus úr és csoportjának, áldozatos munkájának terméke. A feromon (illatanyag) csapdák segítségével meg tudjuk határozni az egyes rovarok megjelenésének csúcspontjait, amikor célzottan lehet ellenük védekezni, és ezzel nemcsak környezetünk vegyszerterhelést csökkentjük, hanem a gazdákat jelentős anyagi terhétől szabadítjuk meg. A napjainkban megvalósult szinte korlátlan világutazási kedv, a globális mezőgazdasági kereskedelem óhatatlan velejárója, hogy invazív kártevők, kórokozók telepednek meg. Ezt segítik egyben az időjárási szélsőségek, és az utóbbi időben tapasztalt éghajlati változások is. Számos új rovar telepedett meg, vagy várhatóan meg fog telepedni. Ezeknek két példáját említeném, a kőris karcsú dísz bogár, mely hatalmas károkat okoz az Egyesült Államokban és az Orosz Föderáció területén, így két oldalról is várható a bogár megjelenése és terjedése. Hasonlóan nagy kárt okoz az elmúlt évben megjelent nagy gazdasági károkat okozó diófúró légy is, melyek esetében kutatásaink a feromon csapdák felé irányulnak.

- Az egyik legújabb csapdájuk révén egy régi kukorica kártevő, a kukoricamoly megbízható rajzáskövetése válik lehetővé egy egyszerű eszközzel. Mi adta a lökést ahhoz, hogy épp a kukoricamolyt próbálják meg semlegesíteni?

-Hazánk közismerten kiváló a kukoricatermesztés számára és évi szinten közel egy millió hektáron termesztjük a hibrideket. Ezek jelentős kártevője a kukoricamoly, melynek előrejelzésére a hatékony csapdánk 2019-ben kapott szabadalmi elismerést, jelentős mértékben járul hozzá az okszerű környezetkímélő növényvédelemhez. A kukoricamoly elleni védekezés alapvetően azért szükséges, mert a rovar rágása nyomán keletkező sérülések adnak lehetőséget a Fusarium gombafertőzésnek, mely olyan mikotoxinokat termeltet, melyek mind állategészségügyi, mind humanfogyasztási szempontból értéktelenné teszi a kukoricatermést. A mikotoxin szennyezések következtében sem állati, sem emberi fogyasztásra nem alkalmas a kukorica előbbi esetében jelentős szaporulat csökkenést, csökött növekedést és péra gyulladást okoz a sertéseknél, míg humán fogyasztás esetében a szennyezett kukorica nyelőcsőrákot okozhat.

- A 2019-es évben 140 millió Ft árbevételt értek el a CSALOMON® csapdacsalád csapdáinak a forgalmazásával. Ebből a pénzből mely további innovációkra jut forrás?

- A csapdák népszerűségét jellemzi, az egyre erősebb vásárlói érdeklődés melynek bevétele teljes mértékben visszaforgatásra kerül a csapdák készítésére, szállítására és új csapdák fejlesztésére, annak háttér-megalapozó kutatásaira.

- Több mint 3000 vásárló részére tették lehetővé a kukoricamoly kiiktatását Magyarországon és jellemzően Európa országaiban. Az ő visszajelzéseikből milyen továbbfejlesztési irányok rajzolódnak ki?

- A gazdákkal, felhasználókkal való személyes szakmai konzultációk segítik az újabb fejlesztéseket és a szakmai párbeszéd alapján számos módosítást végzünk el, ha igény merül fel. A Tóth Miklós vezette csoport egyik nagyon elismert törekvése a rendszeres szakmai párbeszéd a felhasználókkal.
 

preshaz.eu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó