Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról. A miniszterelnök arról is szólt, hogy a polgármestereknek húsvétra speciális jogkört biztosítanak húsvét idejére.
2020. április 9. 19:18

Két hete rendeltük el a kijárási korlátozásokat. Tudom, ez nehéz ügy, hiszen mindannyiunk számára kényelmetlenséggel jár, de a határidő hamarosan lejár – kezdte bejelentését a miniszterelnök.

Döntenünk kell, mi legyen, folytassuk-e, és ha igen, hogyan. Ráadásul mindannyian a családjainkkal húsvétra készülődünk, s ez különös körültekintést igényel. Meghallgattuk hát a polgármestereket, kikértük a véleményét a rendőröknek, beszéltünk járványügyi szakemberekkel és a tudósok véleményét is összegyűjtöttük.

Egybehangzó volt a vélekedésük arról, hogy az eddigi korlátozások értelmesek voltak. Értelmesek és sikeresek voltak annyiban, hogy lelassították a járvány terjedését. Ennek fényében a következő döntéseket hoztuk.

A kijárási korlátozás időtartamát meghosszabbítjuk. Határozatlan ideig hosszabbítjuk meg, és hetente mérlegelünk és döntünk az esetleges további hosszabbításokról.

Döntöttünk arról is, hogy egy speciális lehetőséget, egy külön jogosítványt adunk a polgármestereknek.

És ha megengedik, a döntéseken túl volna néhány kérésem is Önökhöz. Először is arra szeretném Önöket kérni, hogy a korlátozó szabályokat tartsák be. Kérem, hogy kerüljék a csoportos összejöveteleket, hogy tartsák a távolságot a közterületeken, és kérem Önöket arra, hogy fokozottan figyeljünk az idősekre.

Vagyis azt kérem, hogy fogadjuk el, hogy ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek a húsvétjaink lenni szoktak.

És kérem Önöket, hogy húsvét idején is vigyázzunk egymásra – zárta gondolatait a kormányfő.

mandiner.hu - facebook
  • Jó ötlet a fiatalok adómentessége
    A mostani modellben egy 25 éves pályakezdő már jó eséllyel szerez annyi tapasztalatot és/vagy végzettséget, hogy jövedelme növekedésével kompenzálja a megszűnő adókedvezményt. Mások a családalapítás optimális idejében az szja-kedvezményt felcserélik a családi adókedvezménnyel. A patrióta gazdaságpolitika most is az emberek élethelyzetéhez igazított megoldásokat kínál.
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
MTI Hírfelhasználó