Húsvét fényében...
"A járvány elleni védekezés szolidaritásra épül: ehhez mindenki járuljon hozzá!"
2020. április 14. 18:28

Klasszikus műfaj a napirend előtti felszólalás. A mondandók előre elhatározottak, pártállástól függően szidalmazók, elmarasztalók, avagy reménykedők, elégedettséget, büszkeséget kifejezők. Íme, az ünnepet köszöntő ellenzéki „zajokkal” kísért kormánypárti szónoklatok. 

 

 

Kormánybeszámoló: járványügyi veszélyhelyzet!

GULYÁS GERGELY, (Miniszterelnökséget vezető miniszter): - A kormány a járvány kezelésében továbbra is kulcsfontosságúnak tartja azt, hogy a lehető legszélesebb körű összefogás jöjjön létre a magyar társadalomban, bár az elmúlt hetekben ebben csalódnunk kellett, a politikai életben, a politikai pártok között is. Ezért egy előre elvetéltnek nem minősített, bár mégis reménytelennek látszó kísérletet teszek ennek megújítására. Jól látszik, hogy a járványügyi védekezés még hetekig, sőt hónapokig fog tartani. Azt is látjuk, hogy a fertőzöttek száma növekszik a közép-európai régión belül is. Európa más országaihoz képest Magyarország azonban jól tartja magát. Azok a járványügyi korlátozó intézkedések, amelyeket az elmúlt hetekben meghoztunk, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, és ennek köszönhetően a járvány terjedése lassult, a kórházak egyelőre nem szembesülnek olyan számú beteggel, amelyet ne tudnának ellátni. Ennek a fenntartása a továbbiakban is nagyon fontos lesz. Azt is látjuk, hogy az idei évi költségvetésre, a magyar gazdaság egészére rendkívül súlyos hatással van a járvány. Már most több ezer milliárd forintban mérhető az a kár, amelyet az országnak el kell szenvednie. Amikor ilyen kár ér egy országot, hozzáteszem, ilyen kár éri a kontinens egészét és a világgazdaságot is, akkor nyilvánvaló a római jog óta ismert alapelv: a közös teherviselés és közös tehervállalás! Ennek megfelelően hozott létre a kormány járvány elleni védekezési alapot. Tehát nem állhat elő olyan helyzet, hogy az egészségügyi védekezés költségeit a kormány ne tudja felső határ nélkül, bármilyen költségeire való tekintet nélkül kifizetni. A gazdaságvédelmi alapba kerülnek azok a források, összességében több mint 1300 milliárd forint, amelyet a tárcáktól von el a kormány.

- A járvány elleni védekezési alap szolidaritásra épül: azt kérjük, hogy ehhez mindenki járuljon hozzá! Ezért a mai naptól, tehát nem visszamenőleges hatállyal, a pártok támogatásának 50 százalékát csoportosítjuk át ide; a helyi önkormányzatoktól a gépjárműadót a központi költségvetésbe irányítjuk - ez 34 milliárd forint -; a pénzügyi szektortól, a jelentős nyereségre szert tevő, a gazdaság eredményes működéséhez egyébként hozzájáruló bankoktól is hozzájárulást kérünk, 55 milliárd forint értékben. Az Európai Unióval folytatott vitáink közül egyet megnyertünk, a lengyelekkel összefogva, ez pedig a multinacionális üzletláncokra kivetett adó volt. Ennek a visszavezetésének nincs akadálya, hiszen az Európai Bíróság a mi véleményünknek megfelelő ítéletet hozott. Korábban ezt kénytelenek voltunk kivezetni. A mostani bevezetésével a multinacionális üzletláncok is 36 milliárd forinttal járulnak hozzá a kiadásokhoz. Úgy gondoljuk, hogy ezek a kiadások a kormány mindennapi működésében ugyan jelentenek komoly nehézségeket, de megoldhatóak. A kormány jó példával járt elöl, hiszen a védelmi költségeknek a legnagyobb részét saját költségvetésből teremtette elő!  Az önkormányzatok költségvetése a tavalyi évben 1760 milliárd forint volt, úgy, hogy közben 1400 milliárdnyi adósságtól megszabadítottuk őket.

- Fontosnak tartjuk a munkahelyek védelmét. Ahány munkahely megszűnik, annyit kívánunk teremteni! Hozzájárulunk a munkabérek kifizetéséhez, tehát részben a kormány ezt átvállalja. A 13. havi nyugdíj visszavezetésével és visszaadásával pedig a legnehezebb helyzetben lévő idősek előtt is szeretne a kormány kifejezni azt, hogy a bajban is együtt vagyunk, és a legidősebb generáció is számíthat a kormány támogatására.

„Koronavírus a Húsvét fényében!”

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, (KDNP): - Egy japán templom fölött XIII. századi szöveg áll, amely így hangzik: „Ide csak azok lépjenek be, akiket az élet és a halál kérdései foglalkoztatnak. Akiket ez a probléma nem érint maradéktalanul, azoknak semmi okuk rá, hogy átlépjék ezt a kaput.” Nincs abban semmi túlzás, hogy most olyan időket élünk, amikor a szó legszorosabb értelmében élet és halál kérdései foglalkoztatnak minket. Ezért meg kell fogadnunk a japán bölcs tanácsát, különösen itt, az Országházban, és az imént idézett alázattal, emelkedettséggel és az ehhez a helyzethez illő komolysággal kell belépnünk az Országház, az ülésterem, a közös védekezés és a különböző élethelyzetek kapuján. Ám akiket ez a probléma nem érint maradéktalanul, azoknak semmi okuk arra, hogy átlépjék ezt a kaput. Kemény, de világos ősi bölcsesség ez, amely ma is aktuális. Ezért most csakis a józan együttműködésnek, az összefogásnak és a közös cselekvésnek van itt az ideje, nem pedig a cinizmusé, a hazudozásé és a politikai haszonlesésé!

- A keresztény világ a legnagyobb ünnepére, a húsvét ünnepére készül. Ahogy a keleti keresztyének ma is köszöntik egymást: „Krisztus feltámadt. Valóban feltámadt!” Húsvéti erőre, tartásra és reményre van szükségünk ahhoz, hogy megvédjük az embereket, és legyőzzük a szörnyű kórt, valamint az azt kísérő gazdasági válságot. De húsvétig csak egy úton lehet eljutni: a szenvedés és a próbatételek útján. Húsvéthoz a nagypénteken át vezet az út, a szenvedésen, a mélységen, a fájdalmon és a szomorúságon át, meg talán a gyengeségen, a tehetetlenségen, a testi-lelki összeomláson át, és igen, az élet és halál kérdésein keresztül! A keresztyén világ legnagyobb ünnepe, a húsvét éppen most, 2020-ban pontosan azt üzeni, hogy ezt az utat végig kell járnunk, nem lehet megspórolni és nem lehet kihagyni. Az áldozatos cselekvés, a közös út felelősséggel és alázattal történő vállalása elvezet minket a győzelemhez és a felhőtlen örömhöz is. A húsvét fénye meg világítja ezt az utat is, azt az utat, amelyen ezekben a hetekben Magyarországon nagyon sokan járnak. Az a tapasztalatom, s bízom benne, sokunknak ez a tapasztalata, hogy a magyar társadalom elsöprő többsége komolyan és felelősséggel teszi a dolgát, igyekszik betartani a kormány rendelkezéseit, és a legtöbben ott és úgy segítenek, ahogy tudnak: a frontvonalban vagy a hátországban; éles helyzetekben vagy egymás felkarolásában, mások szolgálatában vagy éppen a lelki háttér biztosításában, szervezésben és cselekvésben; önkontrollal és alázattal. Hálás köszönet mindezért mindenkinek! A kitartásnak az örök példáját adja Albert Camus „a pestis” című regényében. Arról beszél ebben a különleges írásában, hogy a pusztító erők ellen együtt kell küzdenie hívőnek és nem hívőnek, vagyis vannak az életben olyan helyzetek, amikor az ellentéteket félretéve, a politikai, vallási különbségeken felülemelkedve, közösen kell, kellene harcolni. A magyar társadalom most ebben példát mutatott, és ideje, hogy minden politikus is kövesse ezt a példát!

- A magyar társadalom végig fogja járni a nagyhét útját, de csak akkor, ha minél többen képesek leszünk átlépni azt a bizonyos szimbolikus kaput. , amiről a XIII. századi japán bölcsesség beszélt. A húsvét, Krisztus feltámadása az emberi történelemnek és az emberi életnek új értelmet ad, írja Jürgen Moltmann, az egyik leghíresebb német teológus is. Igen, most a saját bőrünkön érezzük, hogy a húsvét valóságosan új értelmet ad az emberi történelemnek és a törékeny emberi életnek! 2020 nagyhetében, ezekre a közös értékekre hivatkozva mondunk köszönetet mindenkinek, akik ezekben a súlyos történelmi pillanatokban a maguk életét kockáztatva másokért dolgoznak. Köszönjük!

”Aktuális ügyek!”

HALÁSZ JÁNOS, (Fidesz): - Lassan négy hete, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány miatt. Emlékezhetünk rá, hogy az első megbetegedést március 4-én regisztrálták, amikor két iráni diáknál mutatták ki a vírust. A kormány egy héttel később nagyon gyorsan és átgondoltan, március 11-én kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez időben meghozott, fontos intézkedés volt, hiszen hozzájárult ahhoz, hogy ne a Nyugat-Európában látott többezres számban, hanem jóval lassabban, kezelhetőbb mértékben nőjön a fertőzöttek számra. Minél fegyelmezettebben védekezünk, annál inkább mederben tudjuk tartani a járványt. A kormány az elmúlt hetekben is számos további intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében. Átmeneti adómentességet kaptak a magyarországi médiaszolgáltatások, turisztikai és vendéglátóipari cégek, valamint több mint 81 ezer kisvállalkozó kapott június 30-áig mentességet a kata-átalányadó fizetési kötelezettsége alól. Felfüggesztettük a kilakoltatásokat, lefoglalásokat és az adóvégrehajtásokat. A lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságokat meghosszabbítottuk a veszélyhelyzet megszűntéig. Szintén meg lettek hosszabbítva a veszélyhelyzeti intézkedések és számos új rendelet is született.

- A Fidesz-frakció üdvözli, hogy minden egészségügyi dolgozó bruttó 500 ezer forint pluszjuttatást kap. Köszönet illeti őket az áldozatos munkájukért! Ugyancsak fontos, a védekezést szolgáló döntést hozott a kormány azzal, hogy mától országszerte ingyenessé tette a közterületi parkolást. Már meg is jelent az ezzel kapcsolatos rendelet. Sajnos, erre hiába kértük többször korábban Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert, ő erről hallani sem akart. Ehelyett ritkította a BKV járatait, és ez veszélyeztetheti a zsúfolt buszjáratok utasainak egészségét. Fontos döntések születtek a költségvetés alapvető átrendezéséről is. A kormány létrehozta a járvány elleni védekezés alapját, valamint a gazdaság újraindítását szolgáló alapot. Utóbbinál a kormány magán kezdte a takarékosságot, és összesen 1345 milliárd forintot csoportosít át a tárcáktól. A járvány elleni védekezési alap esetében pedig a közös teherviselés jelenik meg. Ebbe kell befizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét. Így a járvány elleni védekezési alap 663 milliárd forintot biztosít az intézkedésekhez. 

- Elképesztőnek és megdöbbentőnek tartjuk, hogy az ellenzék tiltakozik a közös teherviselés ellen, és nem akar része lenni a megoldásnak. Ezzel újra csak azt bizonyítják, hogy továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akarnak küzdeni! Egymásra licitálnak, és a világ minden pénzét szétosztogatnák, a sor végén pedig eladósítanák Magyarországot, ahogy ezt tették korábban is! A kormány nyilvánvalóvá tette: nem ezt az utat kívánja járni, nem akar visszatérni a segélyalapú gazdaság időszakába, hanem megőrzi Magyarország függetlenségét és a munkaalapú gazdaságot! Ezért legalább annyi új munkahelyet kell majd teremtenünk, mint amennyi a koronavírus-járvány következtében megszűnik. Újra kell indítanunk a gazdaságot, a miniszterelnök úr által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv is ezt szolgálja. 2010-ben már megmutattuk, hogy ha összefogunk, akkor ezt meg tudjuk valósítani. Tegyünk így most is! A Fidesz-frakció ebben is teljes erejével támogatja a kormányt!

"Beszámoló a NATO- és EU külügyminisztereinek értekezleteiről."

SZIJJÁRTÓ PÉTER, (külgazdasági és külügyminiszter): - Képviselőtársaim! Azért kértem ma szót itt az Országgyűlésben napirend előtt, hogy beszámoljak az Országgyűlésnek a NATO, illetve az Európai Unió külügyminiszteri tanácskozásairól, amelyeket az elmúlt hét végén tartottunk, igaz, csak virtuális formában, így korlátozott eredményességgel, már ha ez egyáltalán elvárás egy ilyen tanácskozástól. Sajnos a koronavírus jelentette helyzet gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a személyes kapcsolattartás lehetősége nagyon szűkre korlátozódik a nemzetközi politikában IS, így alapvetően virtuális eseményeken, videokonferenciákon vitathatjuk meg az aktualitásokat. Tájékoztatom önöket, hogy az utolsó tagállami ratifikáció következtében Észak-Macedónia is a NATO teljes jogú tagjává vált, így már harminctagú a szövetség. Reméljük, hogy ez a bővítési dinamika, amely a NATO-t jellemzi, át fog ragadni az Európai Unióra is. A magunk részéről fontosnak tartjuk, hogy a nyitott ajtók politikáját a NATO megtartsa, és Georgia előtt is lehetővé tegye a minél szorosabb együttműködést az észak-atlanti szövetséggel. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus jelentette kihívások közepette is a NATO kellő erőt fordítson a terrorizmus elleni küzdelemre. Tekintettel arra, hogy a terrorizmus az egyik első számú kiváltó oka a migrációs folyamatoknak, és hogy ha a mostani időszakban egy-egy ellenőrizetlen, nagy létszámú migrációs hullám elindul, akkor az nemcsak az eddigi biztonsági és kulturális kockázatokat, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatokat is magában hordoz.

- Képviselőtársaim! Az Afganisztánban állomásoztatott magyar katonák létszámának növelése előtt álltunk éppen, amikor az amerikaiak megállapodtak a tálibokkal, így az afganisztáni csapat létszámemelésére nincs szükség. Az így oda ki nem küldendő kontingenst azonban más NATO-műveletekben kívánjuk használni, az ő kihelyezésükről pedig a NATO főtitkárával folytatunk konzultációt. Emellett az Irakban ellátott NATO-feladatok kiszélesítését is támogatjuk, és készek vagyunk az abban való részvételre. Büszkeségre adhat okot számunkra az, hogy a NATO katonai egészségügyi központja itt működik Budapesten. Komoly szerepet vállalnak abban, hogy a koronavírussal szembeni küzdelem NATO-s szeletét elvégezzék. Emellett szeretnék önöknek tájékoztatást adni arról is, hogy egy úgynevezett reflexiós csoportot is működtet a NATO, aminek a feladata az, hogy az új típusú kihívásokra való felkészülést és az abból fakadó szerkezetváltásokat a NATO-n belül eredményesen el tudjuk végezni.

- Képviselőtársaim! Az európai uniós külügyminiszterek is összeültek az elmúlt hét végén, és megállapíthattuk, hogy a koronavírus elleni küzdelemben a nemzeti válaszok működnek a legjobban.Mindenki nemzeti alapon, a nemzeti specifikumoknak megfelelően és a nemzeti érdekeknek megfelelően hozta meg a döntéseit. Világosan látszik, hogy a brüsszeli koordináció minden területen ebben a kérdésben háttérbe szorult, legyen szó a repatriálásról, az egészségügyi védekezéshez szükséges termékek beszerzéséről. Ez utóbbi kapcsán azt is meg lehet állapítani, hogy egész Európa beleértve az állandóan rendkívül kritikus és a demokrácia lényegéről sok esetben oktatni és leckéztetni is kész nyugat-európaiakat, mindenki Kínában áll sorban az egészségügyi védekezéshez szükséges termékekért. Tehát lehet, hogy majd a koronavírus elteltével a keleti kapcsolatokra vonatkozó európai politikát is némiképpen át kell gondolni.

- Képviselőtársaim! Tisztelettel tájékoztatom önöket arról is, hogy az európai uniós külügyminisztereknek előre jeleztem, hogy a mai napon itt önöknek beszámolót fogok tartani, ami egy élő cáfolata annak a nemzetközi álhírgyárban folyamatosan megtermelt fake newsnak, amely szerint a magyar parlamentarizmust sutba vágtuk volna. A magyar parlament ülésezik a veszélyhelyzet alatt is, és mint ahogy a múlt héten 16 törvényjavaslatot terjesztettünk ide önök elé, lesz vele munkánk, munkájuk bőven!

„Aktuális kérdésekről!”

NACSA LŐRINC, (KDNP): - Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy nagyon helyes az az irány, amit az elmúlt években a magyar külpolitikában tapasztalhattunk, hiszen az elmúlt években a „Merjünk kicsik lenni!” helyett, a „Folyton igazodjunk!” helyett, és a „Hajtsunk fejet!” politikája helyett a magyar nemzeti érdek, és a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerség, volt a külpolitika fókuszában.  

- Az elmúlt időszakban a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az egyik első feladat a Külgazdasági és Külügyminisztériumot érintette, hiszen amikor Magyarország még csak a felkészülés szakaszában volt, akkor is voltak már olyan magyar állampolgárok szerte a világban, akik vagy megfertőződtek, vagy karanténba kerültek. A velük való kapcsolattartás, az ellátásuk és hazajuttatásuk óriási feladat volt. Itt is szeretném megköszönni a magyar diplomatáknak, a Külügyminisztérium alkalmazottainak és szerte a világban azoknak az embereknek, akik segítették. Magyarország történetének eddigi legnagyobb repatriálási folyamata zajlott le az elmúlt napokban. A tegnapi szám 7841, ennyi állampolgár tért haza ebben az időszakban. Egyértelmű az üzenete: a magyar emberek bárhol vannak, itthon vagy külföldön, számíthatnak a magyar kormányra, számíthatnak a hazájukra, számíthatnak a segítségnyújtásunkra!

- Képviselőtársaim!  Szót kell ejteni arról a kettős mércéről, ami ezekben a napokban eluralkodott Magyarországgal kapcsolatban a világban. Azt látjuk, hogy a védekezéshez szükséges egészségügyi eszközöket és védőfelszereléseket ma elsősorban Kínából tudtuk beszerezni. Látjuk, hogy az eszközök beszerzése rendkívül nehéz, gyakorlatilag szabadrablás zajlik a világban. Minden ország verseng egymással. Nyilvánvalóan a segítségnek nincs ideológiája, ezért mindenkitől örülünk a segítségnek, mindenkitől elfogadjuk a segítséget. Sajnos, az Európai Unió háza tájáról eddig csak kritikákat, a szokásos aggódásokat és a kettős mércét tapasztalhattuk. Az Európai Unió a repatriálás kapcsán is csak a legutolsó pillanatban ébredt föl, és március 31-én kelt levelükben foglalkoztak először ezzel a kérdéssel. Le van maradva az Európai Unió, látszik, hogy a nemzetállami megoldások a hatékonyak, látszik, hogy nekünk itt magunkban kell cselekednünk. Örülünk, ha bármiféle segítséget kapunk az Európai Uniótól, de nem ez látszik a sikerre vezető útnak ebben a nehéz helyzetben. Fontos, hogy lezártuk a határainkat, ugyanakkor az is fontos, hogy legyenek kivételek. Fontos, hogy az ingázók Szlovákia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország vagy Románia tekintetében akár egyik oldalról, akár másik oldalról el tudják végezni a munkavégzésükhöz szükséges mezőgazdasági munka, ipari munka, vagy bármilyen munkavégzéssel kapcsolatos határátlépéseket. Nagyon fontosnak tartom, hogy minden más esetben tartsuk zárva a határainkat, hiszen látjuk, hogy ezt a vírust is külföldről hurcolták be, de nagyon fontos, hogy minden bajba jutott magyar állampolgárnak segítsünk, és azt üzenjük innen is, hogy ránk számíthatnak!

„Aktuális ügyek.”

BÁNKI ERIK, (Fidesz): - Képviselőtársaim! A vészhelyzet 28. napját éljük Magyarországon, és nem tudjuk elégszer megköszönni azoknak az embereknek, akik nap mint nap erejükön felül, erejüket megfeszítve, egészségüket kockáztatva dolgoznak azért, hogy minél több honfitársunk meg tudja őrizni az egészségét, és aki bajba jutott, azon minél gyorsabban segíteni tudjunk. Úgyhogy innen, újra köszönöm mindazoknak az orvosoknak, ápolóknak, betegszállítóknak, rendőröknek, katonáknak, bolti eladóknak, gyógyszertárosoknak és még számos területen dolgozó embernek azt a kivételes színvonalú és magasságú teljesítményt, amit az elmúlt hetekben nyújtottak! Ugyanakkor nem tudjuk megkerülni azt, hogy szembenézzünk azokkal a gazdasági hatásokkal, amelyek az hónapokban várnak ránk. Nálunk jóval nagyobb gazdasági erőt képviselő országok is óriási bajban vannak, és nagyon komoly döntéseket kell meghozniuk annak érdekében, hogy tudják mérsékelni a gazdasági visszaesés nagyságát, és ki tudják vezetni a gazdaságukat abból a válsághelyzetből, amibe ez a vírusjárvány taszítja.Magyarországon sem más a helyzet! Külön köszönöm a kormánynak azokat a gyors döntéseit, amelyeket a gazdaságvédelem területén is meghozott, nem beszélve arról a programról, amelyet miniszterelnök úr a tegnapi napon jelentett be, amely minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési programja. Azt gondolom, ezekkel a gyors és határozott döntésekkel el tudjuk érni azt, hogy bár a válság hatása minket is elér, azonban ennek a következményeit mérsékelni tudjuk, és minél előbb meg tudjuk teremteni a gazdaság újraindításának a feltételeit. Külön köszönöm, hogy a kormány folyamatosan egyeztet azokkal a munkaadókkal, akik bajba kerültek, azokkal az érdekvédelmi szervezetekkel, akiknek határozott álláspontjuk van, hogy a saját szakmájukban, a saját területükön milyen lépéseket tudnak megtenni, és miket javasolnak a magyar kormánynak.

- Képviselőtársaim! A bejelentett intézkedések között az egyik legfontosabb, hogy a munkahelyeket, amennyire lehet, meg tudjuk őrizni. Ennek következtében várhatóan a kormány át fog vállalni egy bizonyos részt a munkabérekből, amit a Fidesz-frakció külön üdvözöl. Emellett a gazdaságvédelmi akcióterv mellett, a család- és nyugdíjasvédelem nevű programban visszaállítja a kormány a 13. havi nyugdíjat is. Így azokat a nyugdíjasokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak érdemben meg tudja segíteni.  A gazdaságfejlesztési program keretében pedig a magyar vállalkozásoknak összesen több mint 2000 milliárd forint áll majd rendelkezésére arra, hogy kamattámogatott, illetve garanciával támogatott hitelekhez jussanak hozzá; ezekből tudják azokat a fejlesztéseket megindítani, amelyek létkérdések számukra. A kormány saját magán kezdte példaszerűen a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, amit a gazdaságvédelemre és újraindításra létrehozott alapba helyez majd el. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forint kerül. Ide értelemszerűen a közös teherviselés miatt be kell fizetni a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, az önkormányzatok gépjárműadórészét, és nekünk, politikusoknak pedig a párttámogatások 50 százalékát, amit szintén helyeslünk és támogatunk.

- Képviselőtársaim! A gazdaság újraindítása és az elveszett munkahelyek pótlása csak akkor lehet sikeres és eredményes, ha összefognak a hazai kis- és középvállalkozások, a hazai nagyvállalatok, a multinacionális cégek képviselői és vezetői a kormánnyal. A gazdaság újraindítását a kormányzati támogatási programokkal meg tudjuk valósítani, egyedül csak a kormányzati szándék azonban ezen a téren kevés lesz. Engedjék meg, hogy egy Buddhától vett idézettel zárjam a hozzászólásomat: „Hagyd, hogy a mosolyod megváltoztassa a világot, de ne hagyd, hogy a világ megváltoztassa a mosolyod!”

Bartha Szabó József
Címkék:
MTI Hírfelhasználó